![]() |
![]() |
![]() |
||
![]() Valentí Fargnoli i Annetta (1) (Barcelona, 12 d'abril de 1885 - Girona, 7 d'abril de 1944), va ser un dels fotògrafs més destacats de les comarques gironines durant la primera meitat del segle XX. Els seus pares, Antoni Fargnoli Rossi i Maria Annetta Vetranio, eren dos immigrants provinents de Belmonte Castello, un poblet proper a Nàpols, Itàlia, que varen arribar a Barcelona a provar fortuna. Sembla que hi nasqué casualment, en una pensió de la Rambla, atès que els seus pares tenien la intenció de retornar a Itàlia per tal que el seu primer fill hi nasqués, però el part s'avançà a poc abans que la família pogués embarcar-se. Un dia després va ser batejat a la parròquia de Sant Josep, actualment de Santa Mònica, amb els noms de Valentí Miquel i Umberto. ![]() (Ampliar) - Casament de Valentí Fargnoli amb Rosa Vilasseca a la festa celebrada a l'antic Cafè Cal Bisbe a la plaça de l'Església de Maçanet, el 3 de maig de 1912. Taller d'Història de Maçanet de la Selva. De nou a Catalunya, Fargnoli es va instal·lar a Verges, per traslladar-se al cap de poc temps a la capital gironina. Dels seus primers anys de vida no se'n coneix gairebé res. Establerta la família a Girona, concretament al carrer de les Olles, l'any 1898, sembla que va aprendre l’ofici de fuster i que va fabricar el seu primer aparell fotogràfic (2), habilitat manual per la qual es feu famós el seu germà Adolf, el qual es va dedicar a la construcció d’arquetes i objectes de marqueteria. Adolf Fargnoli va ser un reconegut especialista en la talla d'arquetes i capsetes de fusta, molt apreciat, entre altres, per Salvador Dalí. ![]() (Ampliar) - Vista del mercat del bestiar a l'Areny del riu Onyar davant el portal de l'Àngel. Sobre el portal s'observa l'escut de Girona. 1901. Primera fotografia documentada de Valentí Fargnoli. CRDI - Ajuntament de Girona. La seva primera fotografia documentada data del 1901, una fotografia de l'antiga muralla del Pes de la Palla a Girona. Poc després, el 8 d'abril de 1904, fotografiaria la visita del rei Alfons XIII a Barcelona, convertint-se en proveïdor de la casa reial i documentant el 1906 el casament del rei amb Victòria Eugènia. Va marxar a l'Argentina a provar sort com a fotògraf, on va viure de tres a cinc anys entre 1906 i 1908, aproximadament. Se suposa que abans de marxar a Amèrica devia dedicar-se a la fotografia com a afeccionat i que quan va tornar es va convertir en la seva veritable vocació. ![]() (Ampliar) - El fotògraf Valentí Fargnoli amb la seva filla Júlia, 1915. Arxiu del Taller d'Història de Maçanet de la Selva.
L'any 1910 ja exerceix de professional i entra com a redactor del suplement literari del diari El Autonomista, on va publicar fotografies, sobretot publicitàries. El 1912 es casa a Maçanet de la Selva amb Rosa Vilaseca Grèbol i comença a dedicar-se a la fotografia de manera professional. Entre els anys 1913 i 1928, van tenir set fills: Júlia, Catalina, Rita, Valentí, Ramon, Genoveva i Pere. ![]() (Ampliar) - Valentí Fargnoli amb la seva filla Júlia. 1915. Taller d'Història de Maçanet de la Selva.
La major part de les seves imatges provenen d'encàrrecs, el més rellevant dels quals és el que li va fer Adolf Mas per a la creació de l'Inventari iconogrà:fic de Catalunya, i que es concretà a partir de 1916 en diverses campanyes per terres gironines. Va col·laborar també en l'edició de nombroses publicacions de caire turístic, entre les quals "La Costa Brava, ààlbum-guia" (1925), en el qual publica una selecció de paisatges i edificis dels pobles més significatius del litoral català. També aquest any col·labora en la publicació "Girona", del periodista Carles Rahola, amb qui tenia una bona amistat. Va col·laborar en l'edició de l'"Àlbum meravella. Llibre de belleses naturals i artístiques de Catalunya" (1933). ![]() (Ampliar) - Diploma otorgat a Valentí Fargnoli per l'Institut Agricola Català de Sant Isidre amb motiu d'un concurs fotogràfic. 1918. Taller d'Història de Maçanet de la Selva.
Un cop mort, els seus hereus i familiars van anar venent a poc a poc els negatius que conservaven i les inundacions que van haver a la ciutat el 1962 van malmetre la part de l'arxiu que llavors encara perdurava, adquirit anteriorment pel fotògraf Martí. El mes de juny del 2011 l'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona va incorporar 7.000 noves imatges, on es trobaven obres de Valentí Fargnoli, Sebastià Martí Roura i Sebastià Martí Calvo. ![]() (Ampliar) - Commemoració del 75è aniversari de la mort de Valentí Fargnoli, el 9 d'abril de 2019, al cementiri de Girona. A la imatge, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, amb una de les nétes del fotògraf, Júlia Fargnoli, i dues besnétes. Imatge: Ajuntament de Girona. Notes Bibliografia. |
![]() (Ampliar) - Autoretrat de Valentí Fargnoli. Barcelona, 1911. Col·lecció Genoveva Fargnoli. ![]() (Ampliar) - El fotògraf Valentí Fargnoli quan tenia 17 anys en el seu estudi de treball. 1903. Arxiu del Taller d'Història de Maçanet de la Selva. ![]() (Ampliar) - Dibuixos realitzats per Valentí Fargnoli. 1903. Arxiu del Taller d'Història de Maçanet de la Selva. ![]() (Ampliar) - Foto de casament de Valentí Fargnoli i Rosa Vilasseca. 1912. Taller d'Història de Maçanet de la Selva. ![]() (Ampliar) - Rosita Vilaseca, dona de Valentí Fargnoli, amb la seva filla Catalina, 1914. Arxiu del Taller d'Història de Maçanet de la Selva. ![]() (Ampliar) - Anunci de la publicació del llibre 'Girona', de Carles Rahola, il·lustrat amb fotografies de Valentí Fargnoli. ![]() (Ampliar) - Necrològica de Valentí Fargnoli. |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice |
© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |