La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El baluard de Santa Clara, que defensava la muralla del Mercadal, ocupava des de l'edifici de l'antiga Delegació d'Hisenda, a l'avinguda Jaume I, fins el passatge d'Emili Blanch i Roig, juntament amb gran part de l'illa de cases formada entre els carrers Álvarez de Castro, Ferran Agulló i Bernat Bacià.
Construït el 1654, després de la Guerra dels Segadors, amb les pedres de l'antic convent de Santa Clara, tenia l'estructura d'un baluard tipus Vauban, de forma poligonal regular, amb dues cares, dos flancs rectes i dos de retirats. Tenia una superfície de 7.042 metres quadrats.

Vista des d'un punt elevat del baluard de Santa Clara i la muralla del Mercadal, al barri homònim. A la dreta, el convent de les Adoratrius. Al fons, la muntanya de les Pedreres. 1901

(Ampliar) - Vista des d'un punt elevat del baluard de Santa Clara i la muralla del Mercadal, al barri homònim. A la dreta, el convent de les Adoratrius. Al fons, la muntanya de les Pedreres. 1901. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

El 1808 es va establí al seu interior una fàbrica de munició i a l'època dels setges napoleònics estava dotat amb vuit canons i dos morters. Durant el primer setge dels francesos de 1808, els assetjants varen aconseguir entrar-hi, però varen ser ràpidament rebutjats per efectius del regiment Ultònia, ajudats per un gran nombre de civils i clergues. Acabada la Guerra del Francès, l'antic edifici de la fàbrica de munició va ser utilitzat durant un temps com a dipòsit d'intendència, fins el seu abandonament definitiu.

Vista del barri Vell amb les hortes en primer terme. En segon terme, el tram de muralla comprès entre el baluard de Figuerola, a l'esquerra i el baluard de Santa Clara, a la dreta. 1877

(Ampliar) - Vista del barri Vell amb les hortes en primer terme. En segon terme, el tram de muralla comprès entre el baluard de Figuerola, a l'esquerra i el baluard de Santa Clara, a la dreta. 1877. Joan Martí Centelles. CRDI - Ajuntament de Girona.

Va ser cedit al municipi el 1931, juntament amb els baluards del Governador i de Sant Francesc, però amb anterioritat ja se n'havien enderrocat algunes parts. L'enderrocament definitiu va tenir lloc entre 1932 i 1936. En un dels angles, sota l'escut heràldic del general que es refereix, s'hi llegia la inscripció: "Pablo de Parada, Capitan General de la Artilleria del Exercito gobernando las armas de esta plaça y su frontera me fecit año 1654".
Durant la Guerra del Francès, la segona esquadra de la Companyia de Santa Bàrbara, anomenada de la Concepció, tenia fixat el punt de trobada a la plaça de l'Hospici i havia d'atendre els baluards de Sant Francesc de Paula, Santa Clara, Governador i els trams de muralla intermedis. Aquesta esquadra estava manada per la comandanta Raimunda de Nouvilas, les sargentines Florentina Serrats i Magdalena Molleras, i les esquadristes Magdalena Teixidor i Francesca Ball-llobera.

La muralla del Mercadal. Detall de 'Plan de Gironne et des attaques qui y furent faites pendant le siège de 1694, par monseigneur le mareschal duc de Noailles. 1694'

(Ampliar) - La muralla del Mercadal. Amb la lletra E s'indica el baluard de la Santa Clara. Detall de "Plan de Gironne et des attaques qui y furent faites pendant le siège de 1694, par monseigneur le mareschal duc de Noailles. 1694". Bibliothèque nationale de France.


Bibliografia.
- "La muralla de Girona". Jaume Prat i Jordi Pericot. 2008. Ajuntament de Girona. ISBN 84-8496-057-7.
- "Visita guiada: les muralles de Girona". Jaume Prat i Pons amb planimetria de Jordi Pericot Dilmé. 2009. Dins "Els darrers mil anys de les muralles", col·lecció "Girona a l'abast" Vol. XI. ISBN 84-9223-862-0.
- "La Muralla de Girona: dels orígens a l'enderrocament". David Iglésias i Franch. 2003. Institut d'Estudis Gironins. ISBN 84-8695-321-9.
- "Girona. Construir la ciutat (II). De l'edat moderna als nostres dies". Francesc Miralpeix, Ramon Ripoll i altres. 2014. Conferències a l'Arxiu Municipal. Ajuntament de Girona. ISBN 84-8496-200-7.


[Baluards i portals]
[Itinerari de les muralles]
[Forts, castells i torres (I)]
[Forts, castells i torres (II)]

Gastador del 5è regiment d'Infanteria de Línia. Regne d'Itàlia. 1809

Guerra del Francès. Gastador del 5è regiment d'Infanteria de Línia. Regne d'Itàlia. 1809. Richard Knötel "Uniformenkunde, Lose Blätter zur Geschichte der Entwicklung der militärischen Tracht", Berlin, 1890.

Assalt de les tropes franceses al baluard de Santa Clara, produït durant els setges de la Guerra del Francès a Girona, anys 1808-1809. 1861

(Ampliar) - Assalt de les tropes franceses al baluard de Santa Clara, produït durant els setges de la Guerra del Francès a Girona, anys 1808-1809. 1861. J. Serra (gravador). CRDI - Ajuntament de Girona.

Retrat de Raimunda Nouvilas de Pagès, heroïna de Santa Bàrbara

(Ampliar) - Retrat de Raimunda Nouvilas de Pagès, heroïna de Santa Bàrbara. Rull. Oli sobre cartró. Museu d'Història de Girona. Dipòsit temporal de Carme i Eugènia de Pagès Bergés.


Tornar-Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés