Inici Els municipis Paisatges naturals Cultura i lleure Gastronomia Edificis històrics i religiosos Recomanacions
Sant Martí Vell

El municipi El terme municipal de Sant Martí Vell té una extensió de 17,48 km2. i una densitat de població d'11,8 habitants per quilòmetre quadrat. El terme està situat al nord del massís de les Gavarres i el punt més alt és el puig Alt o muntanya de la Mare de Déu dels Àngels, a 490 metres d'altitud, des d'on es divisa una impressionant panoràmica, des del Pirineu a les illes Medes.
Travessen el terme el Rissec, afluent del Daró, i la riera de Sant Martí, que neix al terme municipal, als vessants a tramuntana del puig Alt i que es barreja avall amb les aigües del Ter.
Sant Martí Vell gaudeix de les característiques d'una petita vall i de la sinuositat de les Gavarres, el que li ofereix una important diversitat paisatgística, amb el bosc salvatge poblat de pins, alzines, alzines sureres i arbustos, i amb la vall amb conreus majoritàriament de secà.
Hi ha dues vies de comunicació que parteixen del poble de Sant Martí Vell: el camí que mena a la carretera provincial de Girona a Palamós, un tram de la qual passa pel terme de Sant Martí Vell, en el poble de Bordils i la que condueix a Madremanya, Monells i la Bisbal. D'aquesta última carretera parteix la carretera que puja fins al santuari dels Àngels i que enllaça, per l'altre vessant de la muntanya, amb la variant de Girona i el lloc de la Creueta.

Situació del municipi de Sant Martí Vell dins la comarca del Gironès


[Mapa de situació]

Zoom Zoom Zoom
(Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

Història Les primeres dades documentals de Sant Martí Vell no es localitzen fins ben entrada l'època medieval, quan a Sant Martí Vell hi havia un castell o casa fortificada i un temple parroquial, els quals serien decisoris per al desenvolupament del poble.
Al 1035 s'esmenta per primera vegada al testament de Gilabert de Cruïlles sota el nom de "Sancti Martini qui dicunt vetulo". Durant aquest segle i bona part de l'època medieval l'antic castell o casa fortificada, de la qual eren originaris la nissaga dels Sant Martí, centrava l'únic poblament compacte del terme gràcies a la defensa que li oferien unes possibles muralles.
Malauradament no queden restes d'aquest antic castell, però el traçat del poble suggereix la primitiva ordenació medieval. El castell podria haver estat situat a la casa que està just al davant de l'església parroquial, construcció que, d'altra banda, conserva un gran portal adovellat a la porta principal, i que l'església parroquial n'hauria estat la capella. Aquestes hipòtesis es veuen reforçades pel testament de Guillem de Sant Martí, germà de l'abat de Sant Feliu de Girona, Rotland, datat el 17 de juliol de 1166. En aquest document Guillem deixa a l'església una casa que li pertanyia, contigua al temple parroquial, perquè en faci ús el sacerdot. Aquesta casa podria ser la casa dels Sant Martí, ja que en aquella data la família Sant Martí ja tenia fixada la seva residència a la ciutat de Girona, tot i mantenir algunes propietats al poble. Aquesta casa es va utilitzar com a rectoria durant molts anys.
El 1879 el poble de Sant Martí Vell va ser agregat al poble de Madremanya. El 5 de febrer de 1931 Sant Martí Vell en va aconseguir la independència administrativa.


L'escut oficial de Sant Martí Vell
Zoom Zoom Zoom
(Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

Back - Back - Back