Inici Els municipis Paisatges naturals Cultura i lleure Gastronomia Edificis històrics i religiosos Recomanacions

Església parroquial de Sant Cugat

Mezuzah i inscripció hebrea a la primera dovella de l'arc de la porta de la Torre del Governador

L'Onyar al seu pas per Fornells

Gàrgola de l'església parroquial de Sant Cugat

Fornells de la Selva

El municipi El municipi de Fornells de la Selva té una extensió de 11,84 Km2 i una altitud mitjana de 102 m. Pertany a la vall mitjana de l'Onyar, estès a banda i banda del riu, al pla de Girona.
El seu límit septentrional es troba annexat a Girona mitjançant l'antic municipi de Palau-Sacosta, actualment barri de la capital. A llevant, afronta amb el Quart i Llambilles, i a migdia, seguint en part la riera de Boventó, amb el de Campllong; al sud-oest, amb la roureda d'en Gener, afronta amb Riudellots de la Selva; a ponent, el límit del terme passa més enllà de la carretera N-II, que recorre la seva part oest, tot vorejant Aiguaviva i Vilablareix.
El territori és pla, drenat pel riu Onyar, que conforma un meandre situat gairebé totalment dintre del municipi. També hi passa el ferrocarril de Barcelona a Portbou, que té una estació en el nucli urbà. Dins del terme municipal hi ha els veïnats de la Barceloneta, de la Selva, del Mas Cases i del Mas Serra, i la urbanització Fornells Parc, així com nombroses masies.
El municipi és seu de l'Associació d'Amics del Ferrocarril de les Comarques Gironines, que compta amb un circuit per a trens amb miniatura i una important col·lecció d'elements ferroviaris, en procés de museïtzació.

(Part del text és extret i adaptat de la web oficial de l'Ajuntament de Fornells de la Selva)

  • Església parroquial de Sant Cugat
  • La mezuzah de la Torre del Governador

  • Situació del municipi de Fornells de la Selva dins la comarca del Gironès


    [Mapa de situació]



    Zoom
    Zoom Zoom Zoom
    Zoom Zoom Zoom
    (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

    Història La documentació antiga fa esment d'un castell de Fornells des del 1049, quan fou cedit pels comtes Ramon Berenguer I i Elisabet a favor d'Hug Guillem i dels seus.
    Més endavant, del 1053 al 1071, apareix en poder de la branca dels primers senescals de Barcelona, establerts a Amer, que més endavant es fusionaren amb la família Montcada, a la qual va pertànyer la seva possessió fins a principi del segle XIV.
    Retornat a la corona, l'infant Joan el va vendre amb la seva jurisdicció a Francesc de Santcliment el 1328, i, més tard, apareix de nou en poder de la reialesa. L'índex de creixement demogràfic presenta a la vila una línia ascendent continuada, excepte una lleugera inflexió de primers del segle XX, aviat superada.
    Aquest creixement demogràfic és atribuïble a la proximitat dels centres industrials de Girona i Cassà de la Selva, amb als quals el municipi de Fornells de la Selva té bona comunicació


    L'escut oficial de Fornells de la Selva
    Zoom Zoom Zoom
    Zoom Zoom Zoom
    (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

  • Web oficial de l'Ajuntament de Fornells de la Selva

  • Web oficial de l'Associació d'Amics del Ferrocarril de les Comarques Gironines

  • Back - Back - Back