![]() |
![]() |
![]() Pere III el Cerimoniós. Jaume Mateu, 1427. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Uniformes militars de participants al setge de Roses de 1645. Detall de mapa de "Les glorieuses victoires de Louis le Grand", Sébastien de Pontault, sieur de Beaulieu, ca. 1643-1694. - Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Detall de la porta de l'església parroquial de Sant Quirze i Santa Julita - (Ampliar) ![]() Església parroquial de Sant Quirze i Santa Julita - (Ampliar) ![]() Detall de la façana de l'església parroquial de Sant Quirze i Santa Julita - (Ampliar) ![]() Relleu del timpà de l'església parroquial de Sant Quirze i Santa Julita - (Ampliar) ![]() Edifici de les antigues escoles i ajuntament de Campllong - (Ampliar) ![]() Detall de la teulada de l'antiga Rectoria, actual seu de l'ajuntament de Campllong - (Ampliar) ![]() Detall d'una torre de la Torre Llupiana - (Ampliar) ![]() Antiga Rectoria de Campllong, actualment seu de l'Ajuntament - (Ampliar) ![]() Fira de Primavera de Campllong edició 2011 - (Ampliar) ![]() Paisatge d'hivern de Campllong - (Ampliar) |
Campllong Història ![]() Posta de sol a Campllong - (Ampliar) Del Campllong medieval a la Guerra del Francès.
El segle XIV, la família Campllonch, oriünda de Púbol, posseïa casa i solar en el castell de Campllonch, a la Selva de Girona. La Torre Colomina, del veïnat de les Ferreries, podria haver estat la mansió de la família noble; l'escut del portal, amb un casc de cavaller, la flor de lis i les torres, podria significar la noble ascendència dels estadants pretèrits. ![]() Evolució demogràfica de Campllong. Les dades dels anys 1497-1553 s'han estimat en base als focs: 1497: 23 focs; 1515, 25 focs; 1553, 24 focs. Les dades del període 1717-1981, corresponen a població de fet; a partir de 1990, població de dret. - (Ampliar) L'església Parroquial de Sant Quirze i Santa Julita
A final del segle XIII ja s'esmenta una ecclesia de Campolongo, i el 1319 hi efectuà una visita pastoral el bisbe de Girona, Pere de Rocabertí i Desfar (4). ![]() Església parroquial de Sant Quirze i Santa Julita. - (Ampliar)
Des de la dreta i l'esquerra del presbiteri es pot accedir a la Sagristia i a l'actual capella del Santíssim, que antigament havia estat l'habitació dels mals endreços. Aquest departament havia estat afegit i no formava part de la primitiva església, atès que el mur que la separa del presbiteri donava a l'exterior, i així ho constaten les marques dels regalims de l'aigua que baixava de les teules, ben visibles a la pedra. ![]() La Torre Llupiana, fortificada, amb pati i garites, construïda poc després de la guerra dels Remences. - (Ampliar) Masies i cases pairals: la Torre Llupiana.
Al costat de l'església, hi ha l'anomenada Torre Llupiana, coneguda també com Torre de Llupià o simplement La Torre, que constitueix un model de casa fortificada, castellet o residència senyorial d'estil gòtic. Assentada probablement sobre alguna obra anterior de la qual conserva característiques com un finestral amb l'escut del marquès de Llupià, el propietari primitiu, les torres de defensa del gòtic final, la llar de pedra del saló del primer pis, i els grans arcs de les antigues cavallerisses actualment destinades a celler. ![]() Façana de la Torre Llupiana. - (Ampliar)
Flanquejat per les torres de defensa del gòtic final, consta de dues parts; l'antiga a l'ala posterior, i la més moderna, acarada a l'església parroquial. Antigament la Torre era voltada d'un fossar amb aigua, característica dels vells castells o cases fortes. ![]() La Torre Llupiana amb l'església, entre 1890 i 1918. Imatge: Centre Excursionista de Catalunya . - (Ampliar) Masies i cases pairals: Can Pou.
Casa molt principal del passat que donà nom al veïnat. Havia rebut el nom de "Can Pou de la Polenca" pel fet que per regar els camps extensos de la finca tenien instal·lades, al costat dels pous que hi havia a tocar el torrent, un seguit de palanques i que per degeneració del mot el poble rural solia anomenar "polanques" o "polenques" (8). Aquesta circumstància doná lloc a l'alies de la família. ![]() Primavera a Campllong. - (Ampliar) Masies i cases pairals: altres cases.
Altres cases de renom al poble són Can Sant Dionís, que es troba al veïnat del mateix nom. L'ermita de Sant Dionís, que va ser destruïda per les tropes de Napoleó, dóna nom a aquesta masia medieval aixecada al mateix indret on s'alçava l'ermita. A la dreta de l'entrada hi ha una espitllera, que demostra que la casa havia estat fortificada. També es conserven els forats de les espurnes (9) a cada costat de la porta per la part interior.
Notes (2) L'any 1368 el castell de Púbol pertanyia al noble Gispert de Campllonch, a qui el rei Pedro el Ceremoniós va vendre la jurisdicció juclicial sobre el terme del castell. - (Tornar al text) (3) No obstant això, Jaume Camps, veí de Campllong, intentà pal·liar la situació adquirint forment per al Comú de Girona, al qual comunicà que només havia pogut obtenir deu quarteres i al mateix temps els digué que en demanessin a Cassà de la Selva, que en tenia a bastament, o bé a Sant Feliu de Guíxols, on havia arribat un vaixell que en venia a preu molt baix. Però Girona, pel que sembla, desitjava proveir-se de Campllong i els demanà altres mercaderies. Tornà Jaume Camps novament a negociar amb la capital i els féu d'intermediari per a l'adquisició de fusta resinosa que, segons ell, cremava molt bé, pel preu de 210 lliures, 8 sous.("Girona pas a pas", referenciat a la bibliografia). - (Tornar al text) (4) Pere de Rocabertí i Desfar va ser canonge i més tard bisbe de Girona durant el període 1318-1324. Era fill del vescomte de Rocabertí Dalmau VI de Rocabertí i d'Ermessenda Desfar, baronessa de Navata i Calabuig i germà de l'arquebisbe de Tarragona, Guillem de Rocabertí (1309-1315). Està enterrat en una de les capelles laterals de la catedral de Girona, la Capella del Sagrat Cor, abans de Santa Marta i Sant Bernat en un bell sepulcre decorat amb les armes dels Rocabertí. - (Tornar al text) (5) En aquesta capella va aparèixer una làpida sepulcral pertanyent a un personatge de Can Pou, família potentada del poble. Tots els terrenys del contorn de l'antiga rectoria, amb una extensió de 13 o 14 vessanes, on avui esta ubicada la urbanització "La rectoria" eren propietat dels Pou, els quals en feren donació a la parròquia. A la làpida s'hi llegeix: A 10 de maig de 164... morí Pere Pou de la Palancha ordena dos aniversaris y una missa de Ntra. Sra. Ab los goigs y los dissabtes lo quiscuna semana. R.I.P.. - (Tornar al text) (6) Hi havia estat enterrat un sacerdot, fill del poble, de Can Piferrer, que havia exercit de vicari a Bordils. Emmalaltí i va a morir a la casa pairal. La partida de defunció i el seu testament varen ser trobats pel rector, mossèn Pere Casellas. El document testamentari prescrivia que volia ser enterrat a la capella de la Crucifixió. La seva mort esdevingué l'any 1792 i el testament fou fet davant del rector de la parròquia. - (Tornar al text)
(7) L'escut dels Llupià, situats a Campllong, és descrit com "Partido y cortado: 1º, una cruz flordelisada de ...; 2º y 3º, de ... un monte flordelisado de ..., 4º y 5º, de ... un castillo de ... Estas armas se ven en una ventana y otras partes del castillo de Campllonch" (Nobiliario del Rosellón. “Nombre de los quienes la Magª del Rey Felipe III condecoró con el título de en las Cortes de Monzón, año de 1599 a 13 de julio.” Anònim. Any 1727-1730. (8) La "polanca" o "polenca" és un estri rudimentari fet amb dos troncs transversals: un de vertical que a pagès denominen "el peu dret" i el basculant, que forma una palanca de dos braços, en un dels extrems del qual hi ha una pedra i a l'altre la galleda. Aquest l'anomenen "el bugador" que es fa anar amb el llivan, la corda que el fa pujar i baixar. - (Tornar al text) (9) Les espurnes eren en unes fortes barres de fusta amb les quals antigament reforçaven el tancat. Solien emprar-se molt en les cases de pagès que pel seu aïllament sovint eren abordades pels malfactors. - (Tornar al text) Bibliografia (Imatges base capçalera: Viquipèdia) |
![]() ![]() Escut de Campllong. ![]() Situació del municipi de Campllong dins la comarca del Gironès ![]() Armes utilitzades durant la Guerra del Francès a Girona. Imatge presa al Museu d'Història de la Ciutat de Girona - (Ampliar) ![]() L'església parroquial de Sant Quirze i Santa Julita, des de la Torre Llupiana - (Ampliar) ![]() Armes heràldiques dels Rocabertí. Viquipèdia, Manasses ![]() Detall de la porta de l'església parroquial de Sant Quirze i Santa Julita - (Ampliar) ![]() Detall del timpà de l'església parroquial de Sant Quirze i Santa Julita - (Ampliar) ![]() Detall de les defenses de la Torre Llupiana - (Ampliar) ![]() Campanar de l'església parroquial de Sant Quirze i Santa Julita - (Ampliar) ![]() Fira de Primavera de Campllong edició 2011 - (Ampliar) ![]() Fira de Primavera de Campllong edició 2011 - (Ampliar) ![]() El Pirineu nevat des de Campllong - (Ampliar) |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice | © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |