La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Relleus i decoració de l'església del Cor de Maria

Als baixos de l'edifici que feia cantonada entre el carrer Joan Maragall i la ronda de Sant Antoni Maria Claret, a principis dels anys 80 es va construir l'església del Sagrat Cor de Maria, dels pares claretians. Aquesta nova església, obra dels arquitectes Ribera i Negre, va ser totalment decorada per l'artista gironí Domènec Fita i Molat, tant en allò que es refereix al elements interiors com als exteriors: vitralls, relleus decoratius, altar, marqueteries, etc.

La columna situada just a la cantonada i davant l'entrada a l'església i els relleus exteriors estan fets amb ciment encofrat i signifiquen la vida del pare Antoni Maria Claret. Josep Maria Marquès Planagumà (op. cit.) descriu el sistema que va utilitzar Fita per a l'elaboració d'aquests relleus exteriors. Degut als condicionaments arquitectònics, el propòsit de l'escultor era aconseguir uns relleus de fondària mínima, d'uns cinc mil·límetres a les columnes, i deu mil·límetres als murs. Per aquest motiu, varen ser modelats amb una tècnica original a base de plastilina i elastòmer, treballant en negatiu, que després aplicava a l'encofrat de fusta que havia de configurar les columnes i els murs.

El resultat i l'estètica general de l'obra estan emparentats amb el treball del mateix autor columna de la Història de Girona, situada a l'inici dels Jardins de Pedret.

Detall del vitrall.

El mur del propi carrer Pare Claret està decorat amb un plafó central que representa el pare Antoni Maria Claret i, al seu voltant, deu plafons més amb diverses simbolitzacions de moments relacionats amb la seva vida: naixement, estudis, viatges, moments històrics, mort, canonització, mapes dels indrets, etc.

La columna està decorada en tot el seu circuit amb representacions de la Mare de Déu amb el Nen Jesús, el cor de Maria i altres símbols de temàtica mariana, amb estètica pròpia de l'època de la seva realització.


Bibliografia:

  • Rutes d'art sacre: 1939-1985, Josep Maria Marquès Planagumà. Quaderns de la Revista de Girona, 3. Sèrie Guies, 2. Girona. Diputació de Girona i Caixa d'Estalvis Provincial, 1986.

  • Porta d'entrada a l'església

    Figura central, amb el Pare Claret i per damunt els cors de Jesús i Maria

    Back

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés