La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L'entitat esportiva i cultural de Girona coneguda popularment com El Grup o per les sigles GEiEG (Grup Excursionista i Esportiu Gironí) va ser fundada el 7 de novembre de 1919, sota la presid`ncia de Josep Torra Mercadal, amb la vocació d’impulsar l’excursionisme i l’atletisme a la ciutat de Girona, i ha esdevingut durant aquest segle un dels motors de la vida social i cultural gironina.
Aquell mateix any es començaren a organitzar sortides i excursions, i el 1920 tingué lloc la primera pujada col·lectiva a Rocacorba. També s’organitzaven entrenaments atlètics i curses al camp de Mart de la Devesa. El 1921 l'entitat va participar en el primer campionat provincial d’atletisme. L'abril de 1920 es començà a publicar el butlletí i s’organitzaren les primeres sortides ciclistes, disciplina en la que va destacar Jaume Janer, qui va participà en el Tour de França el 1921.

La colla sardanista del GEiEG Amunt i Crits. 1945

(Ampliar) - La colla sardanista del GEiEG Amunt i Crits. 1945. Estudios Arte. CRDI - Ajuntament de Girona.

El 1922 es creà la secció de futbol, molt activa fins al 1924, però que va acabar desapareixent durant la Guerra Civil. La secció d’atletisme començà a entrenar-se als terrenys de Vista Alegre i el 1926 es confirmà com la secció insígnia del club, i va organitzar el Campionat de Catalunya. El 1926-27 s’oficialitzà la secció de ciclisme i es crearen les seccions d’escacs i de boxa, en la que destacà Pere Rich, campió d’Espanya amateur. El 1930 la secció d’excursionisme organitzà el primer Aplec del Grup, trobada festiva celebrada anualment en algun punt proper a Girona. En la primera edició hi assistiren fins a 1.500 persones. El 1932 Vicenç Martí va ser el primer soci que coronà l’Aneto. Amb el temps els muntanyencs del club coronaren nombrosos cims dels Pirineus i dels Alps.

Excursió del GEiEG a Aigüestortes. Acampada amb tendes a prop de l'estany de Sant Maurici. Retrat d'un grup d'homes davant una tenda. 1930-1935

(Ampliar) - Excursió del GEiEG a Aigüestortes. Acampada amb tendes a prop de l'estany de Sant Maurici. Retrat d'un grup d'homes davant una tenda. 1930-1935. Salvador Crescenti Miró. CRDI - Ajuntament de Girona.

El 1933 la secció ciclista prengué empenta i alguns dels seus membres participaren en la Volta Ciclista a Catalunya. Als anys trenta la secció d’atletisme començà a donar els seus fruits; destacaren els velocistes Tomàs Colomer i Joan Duran, i el llançador Albí Caselles. El 1934 es crearen les seccions de bàsquet, d'esports de neu i la de natació i waterpolo, que nasqué gràcies a la construcció d’una piscina. El 1936 es creà la secció d’hoquei sobre patins.
Acabada la Guerra Civil, el Grup va ser refundat l’any 1941. Els entrenaments de les diferents seccions es traslladaren a l’Estadi de la Devesa, que estigué en funcionament entre el 1944 i el 1994. El 1945 s’inaugurà la pista de cendra amb l’organització del Campionat d’Espanya d’atletisme. En aquella època destacaren el velocista i saltador Ferran Méndez, el saltador Lluís Giró, el llançador Emili Mora i el marxador Albert Gurt. Després d’una davallada, durant la dècada de 1960 i 1970 l’atletisme gironí es dinamitzà. L’Estadi acollí els Jocs de la FISEC (1964), el Campionat de Catalunya d’atletisme (1969) i diversos encontres amb seleccions internacionals. Destacaren atletes com Pere Aguadé, Teresa Saló, Júlia Boza o Joan Briceño, i especialment Anna Maria Molina, que aconseguí fins a vint-i-cinc títols d’Espanya entre el 1967 i el 1978.

Retrat de grup dels participants de la III Festa del Pedal organitzada pel GEiEG a Cassà de la Selva. 18 de juny 1944

(Ampliar) - Retrat de grup dels participants de la III Festa del Pedal organitzada pel GEiEG a Cassà de la Selva. 18 de juny 1944. Salvador Crescenti Miró. CRDI - Ajuntament de Girona.

Als anys vuitanta la secció d’atletisme s’havia consolidat com una de les millors de Catalunya. Des de llavors alguns dels seus atletes participaren en campionats internacionals, com l’olímpica Encarna Granados, José Luis Blanco, Imma Clopés, Jordi Mayoral, Lluís Turón, Cristina Agustí, Ana Belén Martínez i Marc Magrans. L’any 2001 el club organitzá novament el Campionat de Catalunya d’atletisme a les instal·lacions del Palau Sacosta. El 2009 també acollí el d’esport adaptat.
La secció de natació i waterpolo tingué un paper destacat quan alguns dels seus membres impulsaren la primera travessia a l’Estany de Banyoles, organitzada l’any 1944. El 1972 la secció construí la primera piscina climatitzada de la ciutat, i va ajudar que el club arribés a la xifra de 20.000 socis. Anualment organitza el Trofeu Sant Narcís. Alguns nedadors destacats són Miquel Suñer o Eduard Pérez. D’altra banda, disposa d’equip masculí i femení de waterpolo. L’equip femení ha jugat diverses temporades a la divisió d’honor estatal. La temporada 2011-12 va pujar de nou a aquesta categoria.

Retrat de la coral del GEiEG al pati de les Magnòlies. 20 d'abril 1952

(Ampliar) - Retrat de la coral del GEiEG al pati de les Magnòlies. 20 d'abril 1952. Martí Massafont Costals. CRDI - Ajuntament de Girona.

La secció de bàsquet competeix habitualment en categories territorials. L’equip femení destacà especialment durant la dècada de 1980, impulsat per Joan Lasheras i amb jugadores com Núria Bosch, Meritxell Buil i Sandra Ventura. Organitza anualment el Torneig Internacional GEiEG d’Any Nou.
La secció d’hoquei sobre patins tingué una gran activitat durant la dècada de 1940. Organitzà la tercera Copa d’Espanya l’any 1946, i l’equip del GEiEG va ser subcampió d’aquesta competició (1947, 1949). Alguns dels seus jugadors varen ser internacionals amb la selecció espanyola. El 1965 la final de la Copa també va ser organitzada a les instal·lacions del club. Després de molts anys en categories d’àmbit català, el primer equip jugà de nou a divisió d’honor estatal les temporades 2000-01, 2009-10 i 2010-11. L’any 2012 aconseguí un nou ascens a la màxima categoria. Organitza el torneig d’hoquei de base La Bola.

Acte de col·:locació de la primera pedra de les instal·lacions esportives del GEiEG a Sant Narcís. Narcís de Carreras i Lluís Bachs Mach col·locant la primera pedra. Febrer 1979

(Ampliar) - Acte de col·:locació de la primera pedra de les instal·lacions esportives del GEiEG a Sant Narcís. Narcís de Carreras i Lluís Bachs Mach col·locant la primera pedra. Febrer 1979. Sebastià Martí. CRDI - Ajuntament de Girona.

La secció d’handbol va ser fundada l’any 1943 i participà en el primer Campionat d’Espanya d’handbol a onze (1944). Quan la competició es transformà en handbol a set l’equip passà a jugar en competicions catalanes o divisions menors d’àmbit estatal. La temporada 1980-81 quedà primer classificat de la divisió de plata i pujà a divisió d’honor. Jugà les temporades 1981-82 i 1982-83 a la màxima divisió estatal. L’equip conservà l’amateurisme i fou entrenat per Modest Molina. Modest Molina va pujar l'equip, però el que va mantenir durant dues temporades l'equip a Divisió d'Honor va ser Faustino Villamarín, exinternacional i exjugador del FC Barcelona. El Palau Sacosta acollí dues finals de la Copa del Rei (1980, 1988) i el Torneig Internacional d’Espanya d’handbol (1984).
La secció de pesca va ser fundada el 1949 i la de botxes i petanca el 1953. Aquesta última participa en l'Open d’Espanya, a la lliga i campionat català, i organitza el Torneig de Fires i Festes de Sant Narcís i el Torneig Internacional de Botxes.

XI Festa del Pedal, organitzada pel GEiEG. Retrat d'un grup davant del restaurant Perich, a l'inici de la rambla Jacint Verdaguer. 8 de juny de 1952

(Ampliar) - XI Festa del Pedal, organitzada pel GEiEG. Retrat d'un grup davant del restaurant Perich, a l'inici de la rambla Jacint Verdaguer. 8 de juny de 1952. Martí Massafont Costals. CRDI - Ajuntament de Girona.

La secció d’halterofilia va ser fundada el 1959, impulsada per Joan Martínez, pioner de l’halterofilia a la província de Girona. Als anys noranta destacà Josep Lluís Martínez, que participà en els Jocs Olímpics de Seül (1988) i Barcelona (1992). Posteriorment sobresortí Santiago Martínez, que obtingué nombrosos èxits internacionals i que participà en els Jocs Olímpics d’Atenes (2004), i Sergi Martínez, que guanyà el Campionat d’Espanya de la seva categoria en deu ocasions. La secció organitza el Trofeu Internacional Ciutat de Girona i el Trofeu Joan Martínez. El complex esportiu de Sant Narcís ha acollit diverses edicions del Campionat de Catalunya d’halterofilia.
El 1968 es fundà la secció de judo. Els seus equips competeixen a nivell català i estatal. En l'actualitat és dirigida per Pedro Carpintero Muñoz de la Peña, medallista en diverses competicions internacionals.

L'equip`de hoquei a la Devesa. 19 de març de 1952

(Ampliar) - L'equip`de hoquei a la Devesa. 19 de març de 1952. Martí Massafont Costals. CRDI - Ajuntament de Girona.

La secció de rugbi va ser fundada el 1971. L’equip sènior masculí competeix habitualment en la màxima categoria de Catalunya, tot i que la temporada 2011-12 va pujar a primera divisió estatal. Ha guanyat la Copa Catalana (1996), la Lliga de primera divisió catalana (1989, 1991, 1997, 1999, 2005, 2007) i el Circuit Seven's de Catalunya (2006). També participa en competicions com el Torneig Eix Transversal i el Torneig 4 Barres. L’equip femení ha jugat diverses temporades a divisió d’honor estatal, categoria on competia la temporada 2011-12. Algunes jugadores com Laura Lladó, Júlia Pla, Marta Cabané, Elisabeth Martínez o Marina Cabré, han participat en competicions internacionals amb la selecció espanyola.

Cursa ciclista organitzada pel GEiEG. Sortida dels corredors al passeig General Mendoza. A la dreta, el convent de Sant Francesc de Paula; al fons, la Caserna General Mendoza. 2 de març de 1952

(Ampliar) - Cursa ciclista organitzada pel GEiEG. Sortida dels corredors al passeig General Mendoza. A la dreta, el convent de Sant Francesc de Paula; al fons, la Caserna General Mendoza. 2 de març de 1952. Martí Massafont Costals. CRDI - Ajuntament de Girona.

El 1972 es creà la secció de tennis, el 1975 l’escola esportiva i el 1979 la secció de gimnàstica. El 1981 s’hi incorporà la gimnàstica artística i la rítmica. Algunes de les seves integrants participen en competicions d’àmbit estatal. El 2010 el pavelló Lluís Bachs acollí la sisena edició del Campionat d’Espanya de gimnàstica estètica de grup. Al final de la dècada de 1980 es crea la secció de patinatge i el 2006 s’incorporà el pàdel i dins l'escola esportiva es creà l’escola de futbol.
També té escola de natació i de tennis, organitza activitats escolars, torneigs socials i ofereix als socis activitats dirigides com aeròbic o activitats aquàtiques.

L'atleta Anna Maria Molina. 1979-1985

(Ampliar) - L'atleta Anna Maria Molina. 1979-1985. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Finalment, la secció de muntanya segueix organitzant excursions, travesses, ascensions, i practicant l’escalada, l’esquí de muntanya i la bicicleta tot terreny. Organitza la cursa de BTT-O Road Book Popular de les Gavarres. Algunes de les seccions que desaparegueren del club amb el pas del temps foren la de boxa, en què Emili Mora va ser campió d’Espanya amateur dels pesos pesants als anys quaranta, o la de ciclisme, que durant trenta anys organitzà la Pujada Ciclista als Àngels. Altres activitats que també es practicaren puntualment foren l’hoquei sobre herba, el motociclisme, la pilota, el tennis de taula, el rem i la vela.
En l’aspecte sociocultural, el club organitza nombrosos esdeveniments. Entre els més destacats de caràcter esportiu hi ha la Festa del Pedal, celebrada des del 1942, i la Pujada a Peu als Àngels, cursa pedestre organitzada per primer cop el 1964, i que té com a punt final el Santuari de la Mare de Déu dels Àngels.

Obres de construcció de la piscina interior del GEiEG Sant Ponç. 1971

(Ampliar) - Obres de construcció de la piscina interior del GEiEG Sant Ponç. 1971. Narcís Sans Prat. CRDI - Ajuntament de Girona.


 • El llançador de javelina. Article històric i reportatge fotogràfic del monument en record a l’antic estadi del GEiEG 1944-1995 al parc de la Devesa.

 • Festa del Pedal 2018. Reportatge fotogràfic de la 56ena edició de la Festa del Pedal, organitzada pel GEiEG.

 • Excursió del GEiEG a Aigüestortes. Acampada amb tendes a prop de l'estany de Sant Maurici. 1930-1935

  (Ampliar) - Excursió del GEiEG a Aigüestortes. Acampada amb tendes a prop de l'estany de Sant Maurici. 1930-1935. Salvador Crescenti Miró. CRDI - Ajuntament de Girona.

  Primer butlletí del GEiEG. Abril de 1920

  (Ampliar) - Primer butlletí del GEiEG. Abril de 1920. Fons Ajuntament de Girona.

  Accident d'un comboi del carrilet de Girona-Olot prop de Bescanó carregat amb 300 excursionistes que es dirigien a l'Aplec anual del GEiEG a Sant Pelegrí de Cogolls. Tasques de recuperació de la locomotora accidentada. 19 de maig de 1949

  (Ampliar) - Accident d'un comboi del carrilet de Girona-Olot prop de Bescanó carregat amb 300 excursionistes que es dirigien a l'Aplec anual del GEiEG a Sant Pelegrí de Cogolls. Tasques de recuperació de la locomotora accidentada. 19 de maig de 1949. Salvador Crescenti Miró. CRDI - Ajuntament de Girona.

  Primer aplec del GEiEG a Rocacorba. 1930

  (Ampliar) - Primer aplec del GEiEG a Rocacorba. 1930. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

  Partit de Rugbi a l'estada del GEiEG a la Devesa. 1979

  (Ampliar) - Partit de Rugbi a l'estada del GEiEG a la Devesa. 1979. Joaquim Curbet Hereu. CRDI - Ajuntament de Girona.

  Reproducció del cartell de la Primera Festa del Pedal, organitzada pel GEiEG, l'any 1942

  (Ampliar) - Reproducció del cartell de la Primera Festa del Pedal, organitzada pel GEiEG, l'any 1942. CRDI - Ajuntament de Girona.

  Partit d'hoquei a la pista de Vista Alegre. 10 de febrer 1952

  (Ampliar) - Partit d'hoquei a la pista de Vista Alegre. 10 de febrer 1952. Martí Massafont Costals. CRDI - Ajuntament de Girona.

  Reproducció del cartell del campionat de natació del GEiEG. 1942

  (Ampliar) - Reproducció del cartell del campionat de natació del GEiEG. 1942. CRDI - Ajuntament de Girona.

  Atletisme a les instal·lacions esportives del GEIEG a la Devesa. 1980

  (Ampliar) - Atletisme a les instal·lacions esportives del GEIEG a la Devesa. 1980. Joaquim Curbet Hereu. CRDI - Ajuntament de Girona.

  El president del Grup Excursionista i Esportiu Gironí, Emili Caula, a les instal·lacions del GEiEG Sant Ponç. 18 de gener 1972

  (Ampliar) - El president del Grup Excursionista i Esportiu Gironí, Emili Caula, a les instal·lacions del GEiEG Sant Ponç. 18 de gener 1972. Narcís Sans Prats. CRDI - Ajuntament de Girona.

  Partit de la copa Catalunya de bàsquet femenina entre el GEiEG i el Draft. 14 de setembre 2013

  (Ampliar) - Partit de la copa Catalunya de bàsquet femenina entre el GEiEG i el Draft. 14 de setembre 2013. Lluís Serrat Masferrer. CRDI - Ajuntament de Girona.


  [Més imatges] --- Back - Index - Next

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés