La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Clavetejat de la bandera a la plaça del Vi

Les activitats amb motiu de la presentació de regiment de Sant Narcís, i la benedicció i jura de bandera, han continuat a la la plaça del Vi amb el clavetejat cerimonial de la bandera al pal, bandera que prèviament ha estat beneïda a la capella de Sant Narcís de la Basílica de Sant Feliu.

Claus i martell del clavetejat de la bandera
(Ampliar) - Claus i martell del clavetejat de la bandera.

La cerimònia del clavetejat de la bandera

Arribat el regiment de Sant Narcís i l'Alta Oficialitat a la la plaça del Vi i col·locades les taules necessàries, el Coronel va ordenar a l’Auditor i al Banderer de dipositar la font amb la bandera i l’asta sobre la taula petita i la gran respectivament. Dipositats font i asta, ambdós varen romandre al costat de les taules.

El Coronel i el General Ignasi de Picalqués avançaren cap a les taules. L’Auditor va oferir la bandera, sense la font, al Coronel, qui la va prendre i, juntament amb el General, la col·locaren dins l’asta. L’Auditor i el Banderer els auxiliaren en aquesta operació. Inserida la bandera dins l’asta, dos assistents de l’Estat Major auxiliaren en la cerimònia, un d’ells portant un martell i dotze claus en una font a l’Auditor. L’Assistent va romandre al costat de l’Auditor amb la font mentre durà el clavetejat de la bandera.

Una llista de dotze persones escollides per la seva representativitat va clavar un clau per afermar la bandera a la seva asta. El procediment va ser el següent: l’Auditor cridà un a un pel nom i càrrec a les persones escollides. La persona es dirigí devers l’Auditor, que li donà un clau i el martell. Seguidament, la persona escollida clavà el clau mentre deia "En nom de Déu, el Rei i la Pàtria". El Banderer i el Segon Assistent l’auxiliaren en tot moment. Un cop la persona escollida hagué clavat el clau, donà el martell a l’Auditor i tornà a la seva posició inicial.

L'Auditor lliura la bandera al Coronel
(Ampliar) - L'Auditor lliura la bandera al Coronel.

La llista de persones escollides va ser la següent:
- Excm. Sr. Carles Puigdemont, Batlle de Girona
- Sra. Marta Madrenas, Regidora d’Ocupació i Empresa de la Batllia
- Sr. Francesc Riart, Assessor històric de l’Exèrcit de Catalunya
- Excm. General Ignasi de Picalqués, Governador de la plaça de Girona
- Excm. Coronel Antoni de Desvalls, Comandant en cap de l’Exèrcit de l’Exterior
- Excm. Coronel Joan de Madrenas, del Regiment de Sant Narcís
- Il·lm. Sergent Major Joan Llansà, del Regiment de la Diputació
- Capità Maties Servos, de la Companyia d’Hússars
- Sergent Jordi Arhest, del Regiment de Sant Narcís
- Sergent Moisès Pons, del Regiment de la Diputació
- Sergent Jordi Espriu, del Regiment de Muntanya de Vilar i Ferrer
- Cap d’Esquadra Ramon Passolas, del Regiment de la Diputació
(Es destaquen amb cursiva els noms que corresponen a personatges històrics recreats)

Un cop totes les persones escollides varen clavetejar la bandera, l’Assistent es retirà amb la font, el martell i els claus. Aleshores, l’Auditor va prendre la bandera i la presentà al Coronel, mentre es retiraven les taules. L’Auditor va pronunciar les paraules rituals: Excel·lència, us presento la bandera del fidelíssim Regiment de Sant Narcís! El Coronel la va prendre i l’enarborà mentre els tabals redoblaven. El Coronel seguí avançant molt solemnement amb la bandera, seguit de l’Auditor, a la seva esquerra, i el Banderer a la seva dreta.

Arribat el Coronel a l’alçada de la cantonada de la Casa Carles, es va deturar i els tabals deixaren de redoblar. El Banderer va aparèixer per la dreta del Coronel, qui va fer un quart de volta a la dreta i el Banderer un quart de volta a l’esquerra. El Coronel va lliurar la bandera al Banderer, qui va mantenir la posició amb la bandera enarborada. En aquest precís moment, l’Auditor es va situar al costat dret del Banderer. Seguidament, el Coronel va fer mitja volta i unes quantes passes fins a col·locar-se a una certa distància del Banderer i l’Auditor. Quan va ser a la seva posició, va tornar a fer mitja volta i ordenà a l’Auditor que comencés la jura de bandera: Senyoria, preneu jurament a la tropa del fidelíssim Regiment de Sant Narcís! Aleshores, el Banderer posà en posició horitzontal la bandera, amb el llançó apuntant al Coronel. La bandera va quedar amb un plec triangular per evitar que toqués el terra.

 • Girona durant la Guerra de Successió (1705-1714). Article històric de la situació i esdeveniments a Girona durant aquest període.

 • Presentació de la novel·la "Victus". Reportatge i article de la presentació de l'obra d'Albert Sánchez Piñol a la Casa de Cultura de Girona. • [Més imatges]-------------Back - Index - Next

  L'Assessor històric de l’Exèrcit de Catalunya, Francesc Riart, claveteja la bandera

  L'Auditor amb la bandera ja clavetejada i al seu costat el Banderer  Detall de la bandera de Santa Madrona de La Coronela de Barcelona

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés