La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Presentació del regiment. Dissabte 27 de juliol de 2013

L'Associació Cultural Gironina de Reconstrucció Històrica - Miquelets de Girona, ha presentat la reconstrucció històrica del regiment a la Plaça del Vi de Girona. L'acte, que ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Girona, ha reviscut el cerimonial, tal i com es va fer el 28 de Juliol de 1713, quan es va crear el regiment de Sant Narcís, austriacista, que lluità al setge de Barcelona durant la Guerra de Successió. Els membres d'aquest regiment, decidiren restar a Catalunya lluitant amb els catalans, un cop les tropes austriacistes extrangeres, marxaren de Catalunya, un cop signat el tractat d'Utrech.

La formació del regiment de Sant Narcís a les escales de la Catedral
(Ampliar) - La formació del regiment de Sant Narcís a les escales de la Catedral.

El regiment, format per tropa majoritàriament alemanya i oficalitat catalana, provenia del regiment Kaulbars, d'orígen alemany, i que va ser guarnició austriacista de la ciutat de Girona el 1705-1706, record pel qual duien el patró de Girona al seu estandart. Cal tenir en compte també la presència de militars alemanys a Girona té orígen a finals del segle XVII. Avui en dia, en tenim en l'arquitectura de la ciutat la caserna dels alemanys dins dels Jardins i prop del carrer del mateix nom.

A l'acte han participat una setantena de recreadors històrics de les associacions: Miquelets de Girona, Miquelets de Catalunya, Coronela de Barcelona i Moià 1714, esdevenint la concentració més nombrosa de recreadors històrics catalans celebrada fins ara.

Moviments per al llançament d'una granada
(Ampliar) - Moviments per al llançament d'una granada. "Exercicio practico y especulativo de el fusilero, y granadero" (1714) va ser redactat pel coronel Joan Francesc Ferrer, de la plana major del general comandant Antoni Villarroel. Els exemplars dels manuals van ser impresos en el Reial Convent de Sant Domènec de Mallorca i portats a Barcelona en un dels combois que proveïen la ciutat. (Imatge de Viquipèdia)

El cerimonial, fidel al del segle XVIII ha consistit en el muntatge sobre el màstil de la bandera ja beneïda prèviament a la capella de Sant Narcís de la Basílica de Sant Feliu. Autoritats, historiadors i recreadors han muntat i clavat els claus per fixar la bandera al màstil. Posteriorment, els membres del regiment de Sant Narcís han jurat la bandera amb el nom real d'un dels membres del regiment de Sant Narcís, seguint la metodologia de l'època, actualment només emprada per la Guardia Vaticana.

En aquest sentit, s'ha realitzat una tasca de recerca a l'arxiu de la Corona d'Aragó i del registre d'entrades de soldats de l'Hospital de la Santa Creu de Barcelona i s'han extret un centenar de noms, tant d'oficialitat com de tropa, del regiment. En properes dates, és previst publicar-ne un article, combinant la recreació històrica, amb la recerca i la divulgació.

Arribada del regiment de Sant Narcís a la plaça del Vi
(Ampliar) - Arribada del regiment de Sant Narcís a la plaça del Vi.

Finalment, a les 12 del migidia, s'ha fet una desfilada per el Barri Vell, que ha arribat fins l'escalinata de la Catedral de Girona on s'hi ha fet una sessió fotogràfica en un dels escenaris ja existents a l'època i més representatius del barroc català.

L'Associació Miquelets de Girona, preten amb aquests actes, reviure un dels episodis històrics més desconeguts de la ciutat de Girona, el de la Guerra de Successió on durant el 1710 i 1712, la ciutat va patir dos setges, un del bàndol borbònic i l'altre de l'austriacista.

El regiment de Sant Narcís, que ja ha participat en actes de reconstrucció a Barcelona i Almansa, de la presentació de Victus a Girona, així com en el rodatge d'audiovisuals per el centre d'interpretació de la Guerra de Successió del Born, també participarà del rodatge del film Barcelona 1714.

Arribada del regiment de Sant Narcís a la plaça del Vi
(Ampliar) - Arribada del regiment de Sant Narcís a la plaça del Vi.

Text del jurament de la bandera

En nom de la Santíssima Trinitat, Pare, Fill i Esperit Sant, tres Persones distintes i un sol Déu veritable, jo [nom], juro de no abandonar la meva bandera fins haver perdut la darrera gota de la meva sang en defensa de la Sacra, Augusta, Catòlica, Reial Majestat del Rei Nostre Senyor, i del Fidelíssim Principat de Catalunya. • Girona durant la Guerra de Successió (1705-1714). Article històric de la situació i esdeveniments a Girona durant aquest període.

 • Presentació de la novel·la "Victus". Reportatge i article de la presentació de l'obra d'Albert Sánchez Piñol a la Casa de Cultura de Girona.

 • Back - Index

  Fuseller. Manual de formació de l'exèrcit de Catalunya 1714. "Exercicio practico y especulativo de el fusilero, y granadero del coronel Juan Francisco Ferrer. Impreso en el Real Convento de S. Domingo, Mallorca, año 1714". (Viquipèdia)

  Granader. Manual de formació de l'exèrcit de Catalunya 1714. "Exercicio practico y especulativo de el fusilero, y granadero del coronel Juan Francisco Ferrer. Impreso en el Real Convento de S. Domingo, Mallorca, año 1714". (Viquipèdia)

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés