La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

10 de febrer 2014. Pan.
Rosa Font - Domènec Fita

Emmarcat en els actes amb motiu del centenari de l'escriptor, l'associació Amics de la UNESCO de Girona amb la col·laboració de l'associació de comerciants del Mercat del Lleó, organitza mensualment una proposta l'objectiu de la qual és apropar l'escriptor al gran públic, a partir del llibre de Salvador Espriu "Les roques i el mar, el blau".

Il·lustració de Domènec Fita sobre Pan
(Ampliar) - Il·lustració de Domènec Fita sobre "Pan".

A partir d'aquest text, Amics de la UNESCO de Girona ha convidat a 12 socis i col·laboradors escriptors i artistes, a fer la seva pròpia lectura de dotze capítols; al cap d'un any es disposarà de dotze capítols nous i dotze il·lustracions, que seran llegits i presentats, un cada mes coicidint en el dia 10, en l'activitat Espriu al Mercat que va del 10 de juliol 2013 al 10 de juliol 2014.

Presentació de l'activitat al Mercat del Lleó
(Ampliar) - Presentació de l'activitat al Mercat del Lleó.

Pan. Del llibre "Les roques i el mar, el blau", d'Espriu

"No gosaràs avui plantificar-me que això i això són també misèries", va envestir, sarcàstica, la meva àvia. "Déu n'hi do!", se li va esllevissar a la Ignasieta. "Però com vol que opini, si sóc fadrina?", s'enfuriava al seu torn, a la defensiva, en adonar-se de la innocent relliscada. "Uix, ara amb què em surts", va replicar la meva àvia. (...) "Retira, de fesomia, a l'Erasme Caballé", proposava el ram d'olivera de la meva àvia. (...) "Tanmateix, té cara de viudo de mala jeia. Com es diu?" "Pan", va enunciar, cortès, Pulcre Trompel·li. "Un altre castellà", encetava a engrescar-se la Ignasieta. "Ximple", va tallar en sec la meva àvia. "I aquest instrument?" "La siringa", va respondre Pulcre. (...) "Set canyes?", va comentar la meva àvia. "Jo hi compto sis canons". "El nombre és objecte de controvèrsia", defugia Pulcre, una mica vermell. I va engegar sense avís previ, (...) totes les sonores bestieses etzibades per Rubén Darío en honor i a la memòria de l'infortunadíssim Verlaine, mentre la Ignasieta es feia amb el nom del complex flabiol un embull tan xaró i tan fàcil, que per una elemental vergonya cloem aquí la nostra informació.

Pep Radresa, secretari de la Fundació Fita, llegint el text
(Ampliar) - Pep Radresa, secretari de la Fundació Fita, llegint el text "Pan" de Salvador Espriu.

Pan, de Rosa Font Massot

Sota l'ombra endormiscada del bosc, he vist el vell Salom assegut al peu d'un àlber. Un ventet bressolava les herbes assedegades de l'estiu.
"Mireu quina siringa que he trobat!", li ha dit a la Ignasieta que collia romaní. "Una què? Una xeringa?", li ha preguntat ella amb veu mel·líflua. "T'he dit una siringa, no una xeringa! És una mena de flauta, dona!". "Ah!", ha exclamat la Ignasieta amb la llengua embolicada com un farcellet.
El vell Salom s'ha alçat, s'ha encaminat cap a la cova de Pan, aquest semidéu dels pastors i dels ramats que toca la siringa, i ha començat a cridar "Pan, on ets? On t'amagues? Vull veure les teves cames de cabró, el teu tors pelut, els teus ulls luxuriosos". Només el silenci ha respost i el vell Salom ha sentenciat: "De les sis canyes de la siringa, només en sonaré una. El meu cor està cansat i ja no tinc bufera". La ignasieta, amb les cames perfumades de romaní, li ha etzibat des de lluny: "Sempre seràs un bufamirols. Coi de vell!".
Llavors, al bell mig de la cova, ha aparegut Pulcre Trompel·li, el mestretites d'Arenys. Lluïa una corona de fullesde pi i s'havia enganxat pèl de cabra a tot el cos. El vell Salom ha començat a cridar "na iti, na iti", que traduït del sànscrit vol dir: "No és això no és això". I fent petar la llengua, ha exclamat desafiant: "Seràs ingenu, Pulcre Trompel·li! No saps que Pan sóc jo? Au, treu-te aquesta disfressa tan ridícula!".
I jo que espiava rere un pi, m'he retirat de puntetes. No fos cas que aquesta escena tingués un mal final. El vell Salom no m'ho perdonaria. • La plaça de Salvador Espriu. Article i reportatge fotogràfic de la plaça dedicada a l'escriptor, just davant del Mercat del Lleó.

 • Rosa Font Massot, autora del text sobre "Pan"

  Domènec Fita, autor de la il·lustració

  Pep Radresa, secretari de la Fundació Fita, llegint el text "Pan" de Salvador Espriu

  Rosa Font Massot llegint el seu text sobre "Pan"

  Penjada del treball presentat al Mercat del Lleó

  [Més imatges]-------------Back - Index - Next

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés