Inici Selecció de productes gastronòmics Restaurants recomanats Esdeveniments gastronòmics Receptes Dotze mesos, dotze menús Pedres de Girona
Index selecció de productes gastronòmics

Si un aliment no accepta cap mena de cocció ni conservació, aquest són les garoines, garotes, eriçons de mar, o bogamarins, aquest darrer nom emprat sobretot a les Illes i a l'Alguer. Es consumeixen vives i crues, obrint-ne la clova espinosa, deixant l'obertura de la boca a la part inferior, i menjant les cinc gònades situades a l'interior. És un animal que només "és ple", consumible, de gener a abril, i el millor moment per consumir-lo és durant les minves de gener, quan el mar està tranquil.

Jaume Fàbrega, al seu llibre "Pa amb tomàquet: les receptes més senzilles i saboroses de la Mediterrània", concentra la època de degustació a partir del 20 de gener "dia de l'aplec de Sant Sebastià a Cadaqués". Explica que la Garotada és típica el Dimecres de Cendra a Cadaqués, i en dies assolellats arran de platja a la resta de la Costa, com per exemple la Garoinada de Palafrugell.

Zoom

(Ampliar) - Garoines, garotes o eriçons de mar

Per a la seva desgutació no es precisa cap preparació prèvia: a les barques, des d'on se solien capturar les garoines amb canyes obertes a la punta, amb una pedra lligada, o per apnea, es consumien agafant simplement les gònades amb un tros de coca o directament amb una cullereta. Tradicionalment, a molts indrets de la Costa Brava, s'organitzaven les "orisades", menjades populars a les platges o cales on l'element central era la garoina, acabada de pescar. Actualment, és un recurs escàs sotmès a una normativa que en regula l’extracció, amb una mida mínima i un període de veda de recol·lecció, i la comercialització està reservada als mariscadors professionals amb una autorització específica de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims.

Zoom

(Ampliar) - Garoines, garotes o eriçons de mar

Se sol utilitzar com aperitiu, tipus de consum que permet apreciar la seva textura tova i suau (es desfà a la boca), i també hi ha qui l'afegeix als arrossos, potenciant-los amb el sabor dolcet propi i específic d'aquests animals. També es mengen acompanyades d'all o cebes tendres, i botifarra negre i blanca, sempre amb un porró de vi, o, més modernament, amb un cava.

És un aliment extraordinàriament saborós, però el seu valor energètic és molt baix. Conté una quantitat destacable de proteïnes d'elevat valor biològic i pràcticament no conté greixos ni hidrats de carboni. És una bona font de ferro, necessari per a la formació dels glòbuls vermells, així com de fòsfor, que intervé en la funció cerebral.

On comprar garoines Mercat del Lleó de Girona, Peixos Serra, parades 76, 77 i 90. Durant els mesos d'hivern, de gener a abril.
Web: www.mercatlleo.cat


Zoom

(Ampliar) - Pebre vermell dolç

Zoom

(Ampliar) - Garoines, garotes o eriçons de mar

Back-Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés