Veure reportatge

Més informació:

Patronat Call de Girona - Museu d'Història dels Jueus
C/ de la Força, 8
Tel. 972 21 67 61
A/e: callgirona@ajgirona.org
www.girona.cat/callX JORNADA EUROPEA DE LA CULTURA JUEVA

Festes i tradicions

La Jornada Europea de la Cultura Jueva celebra aquest any la seva desena edició. Girona, com a membre de la xarxa Red de Juderías de España, participa en aquesta activitat que té lloc cada any el primer diumenge de setembre a trenta països europeus.

És una jornada de portes obertes en la convidem a tothom a conèixer i apropar-se al llegat jueu de les nostres ciutats. Aquest any totes les activitats giraran entorn de les festes i tradicions del judaisme, tema central de la jornada 2009.

Dissabte 5 de setembre
10:00 a 20:00 hores
Portes obertes al Museu d'Història dels Jueus

L'esposició permanent del Museu permet descobrir els espais del call, la vida en la comunitat, festivitats, tradicions i l'herència cultural dels jueus i jueves catalans. A més a més, podran veure l'exposició temporal Visats per a la llibertat, sobre l'actuació de diplomàtics espanyols durant l'Holocaust.

11:00 hores
Activitat infantil

Sessió de contes sobre festes i llegendes de tradició jueva. Descobriu els àpats i dolços que preparen les àvies als néts i nétes per celebrar festes, i les llegendes que s'expliquen a cau d'orella.

La sessió es clourà amb un petit esmorzar. Activitat recomanada per nens i nenes a partir de 6 anys.

17:00 a 19:00 hores
Taller de dansa popular jueva

Taller de danses per a públic familiar. La primera part es realitzarà a la Biblioteca i consistirà en un taller teòric amb passi de video i explicacions sobre la història de les danses jueves i les diferents ètnies que les van formar.

La segona part es durà a terme al Pati del Centre, on es farà una demostració i ball de tres danses: Hora medura, Bim-bam-bum i Alunelul.

Diumenge 6 de setembre
10:00 a 15:00 hores
Portes obertes al Museu d'Història dels Jueus

L'exposició permanent del Museu permet descobrir els espais del call, la vida en la comunitat, festivitats, tradicions i l'herència cultural dels jueus i jueves catalans. A més a més, podran veure l'exposició temporal Visats per a la llibertat, sobre l'actuació de diplomàtics espanyols durant l'Holocaust.

11:00 hores
Presentació del llibre La ija i la madre komo la unya i la carne

Presentació a càrrec de Matilde Gini Barnatán i Viviana Rajel Barnatán. Recital i lectura de poemes a càrrec de les autores, acompanyades al piano per Dario Meta.

12:30 hores
Visita guiada al Museu

La Regina fa festa: festivitats i tradicions a la Girona jueva

Visita a càrrec de Sílvia Planas, amb acompanyament musical a càrrec de Miriam Encinas i Joan Miró.

Les dones foren els autèntics "dics de contenció" que varen ajudar a preservar, durant molts anys, unes creences, unes pràctiques, unes festes i unes tradicions que, de no haver estat per elles, haurien caigut molt més ràpidament en l'oblit. Al llarg de la visita, ens passejarem pels camins de la memòria i de la vida d'aquestes dones que un dia varen habitar el call de Girona i que hi varen deixar una empremta subtil i discreta, però inesborrable.

Per veure'n més:
Anar

El Centre Bonastruc ça Porta

Ampli reportatge fotogràfic de la seu del Patronat del Call, del Museu d'Història dels Jueus i de l'Institut Nahmànides.

Anar

El Museu d'Història dels Jueus

Ampli reportatge de les sales i exposicions permanents del Museu.

Anar

El Centre Bonastruc ça Porta

Article sobre el centre: les sales del Museu, els antecedents del centre, etc.

Back-Index

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés