Imatge: Sala Gerunda. La fundació de la ciutat, amb el mosaic de can Pau Birol, 300 dC.

Veure'l-Back-Index

EL MUSEU.

El Museu d'Història de la Ciutat, està situat prop de la Catedral, amb continguts que s'escampen en diferents espais repartits entre l'edifici principal, situat al carrer de la Força, i les sales d'exposicions, emplaçades a la placeta de l'Institut Vell i a la Pujada Sant Feliu.

L'edifici, un antic convent de Sant Antoni, de frares caputxins, que a finals del segle XIX va esdevenir l'Institut d'Ensenyament Mitjà i que, finalment, des del 1981, acull el Museu d'Història de la Ciutat, presenta de l'època conventual peces notables, com el cementiri o dessecador, la cisterna (interessant exemple d'aljub), el claustre i diverses sales impressionants.

LES SALES.

El recorregut a través de 14 sales que corresponen a diferents èpoques, amb un reixit sentit didàctic, ens porta en un viatge en el temps organitzat cronològicament, des dels primers pobladors de l'indret on naixeria Girona, fins la transició a la Democràcia. Es complementa amb les sales temàtiques, dedicades, una, a la sardana, i les altres a diversos aspectes de la industrialització: les arts gràfiques, l'enllumenat públic i les aplicacions elèctriques.

Cal destacar per la seva importància històrica i artística el magnífic mosaic de can Pau Birol, del 300 dC, i la sala dedicada a la Guerra del Francès.


© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés---------------------