Inici Els municipis Paisatges naturals Cultura i lleure Gastronomia Edificis històrics i religiosos Recomanacions

Porc, segons un gravat vuitcentista

Porc, segons un gravat vuitcentista de bèsties - (Ampliar)

Fira del Porc FIPORC 2015. Tastets de porc

Fira del Porc FIPORC 2015. Tastets de porc - (Ampliar)

Fira del Porc FIPORC 2015. Tallers i activitats infantils

Fira del Porc FIPORC 2015. Tallers i activitats infantils - (Ampliar)

Fira del Porc FIPORC 2015. Exhibició d'animals vius

Fira del Porc FIPORC 2015. Exhibició d'animals vius - (Ampliar)

Fira del Porc FIPORC 2015. Tast de carn de perol

Fira del Porc FIPORC 2015. Tast de carn de perol - (Ampliar)

Fira del Porc FIPORC 2015. Cercavila dels Taxeks de Celrà

Fira del Porc FIPORC 2015. Cercavila dels Taxeks de Celrà - (Ampliar)

Fira del Porc FIPORC 2015. Demostracions de botifarres i altres productes

Fira del Porc FIPORC 2015. Demostracions de botifarres i altres productes - (Ampliar)

Fira del Porc FIPORC 2015. Desfilada de tractors antics

Fira del Porc FIPORC 2015. Desfilada de tractors antics - (Ampliar)

Fira del Porc FIPORC 2015. Mostra d'oficis antics: el ferrer

Fira del Porc FIPORC 2015. Mostra d'oficis antics: el ferrer - (Ampliar)


Riudellots de la Selva
Fira del Porc FIPORC 2015

Riudellots de la Selva es situa al mapa europeu com el segon municipi d’Europa on hi passen més porcs el dia. Un total de 22.000 porcs diaris arriben a Riudellots per ser sacrificats i transformats amb diversos productes alimentaris.
Actualment la indústria càrnia catalana representa un tant per cent molt important del PIB català, i pel municipi de Riudellots representa l’eix principal de la seva economia. El porc per tant és la matèria prima d’un dels sectors econòmics més potents de Catalunya.

Inauguració oficial de la Fira del Porc FIPORC 2015

Inauguració oficial de la Fira del Porc FIPORC 2015 - (Ampliar)

La segona edició de la fira temàtica en torn del món del porc FIPORC fira es celebra els dies 7 i 8 de febrer 2015 en el nucli del municipi. A través dels diversos espais del poble es posa en relleu tot el cicle de vida del bestiar porcí. Des de l’animal viu que es pot visitar a l’exposició d’animals vius situada a la Plaça de l’Ajuntament, fins arribar a la pròpia degustació de totes les parts de l’animal i dels productes que se’n deriven en una àrea de tast a l’aire lliure.
Una interessant exposició teòrica i audiovisual dels productes dels porc, comprar exquisits embotits a les paradetes de petits productors que venen productes del porc com botifarres de tota mena, cansalades, lloms, baiones, greixons... i presenten novetats com raviolis de galta de porc o croquetes elaborades amb el mateix producte.
Per a aquesta edició dies abans, es va organitzar un concurs de coques de greixons. La mé,s votada va ser la elaborada per l'àvia Neus, recepta que ha estat preparada a la fira i s'hi pot degustar.

Cercavila del grup Taxeks, de Celrà

Cercavila del grup Taxeks, de Celrà - (Ampliar)

FIPORC també té un espai pels més petits, els quals poden aprendre a fer botifarres amb les seves pròpies mans, fer hamburgueses, tallers de dibuix i manualitats relacionades amb el món del porc, fer un passeig pel municipi amb poni o munyir vaques de plàstic a mà, entre altres.
Un altre espai protagonista en el marc de la fira és el dedicat a les representacions del procés de matança, on els veïns del municipi escenifiquen el procés d’embotir botifarres, l’elaboració dels greixons, mostren el procés per curar un llom o un pernil, especejar mitja canal d’un porc i desfer amb les diverses peces, i també què es posa al perol per obtenir la gustosa carn de perol. Les diverses representacions són conduïdes pel cuiner i gastrònom Pep Nogué.
Aquest espai comparteix protagonisme amb l’àrea de tast, on es pot degustar productes del porc, des de tastets de greixons, passant per embotits variats, tastets de carn de perol acabada de fer, carn de porc cuita a la brasa, així com un ampli ventall de productes elaborats al propi municipi: tastets de diferents tipus de mel, croquetes de porc, raviolis farcits de galta de porc, pans de tota classe, iogurts, i molt més.

La Fira del Porc FIPORC 2015

La Fira del Porc FIPORC 2015 - (Ampliar)

FIPORC dedica una jornada als professionals del sector porcí, el divendres 6 de febrer al FoodLab de Riudellots de la Selva, i compta amb les ponències de reconeguts experts com el senyor Joan Tibau, director del centre IRTA, la senyora Anna Roca, responsable de la Comissió Tecnicocientífica de la Fundació Agroterritori, la senyor Marina Gispert, investigadora del programa de Qualitat de Producte del centre IRTA de Monells, o el senyor Marco A. Jacho, veterinari i director d'I+D+I d'Inti Veterinaris.
Aquest ambient festiu que es respira durant la fira, vol recrear i acostar als visitants l’ambient festiu que envoltava antigament els dies de matança. Amb la matança del porc, veïns, familiars i amics s’acostaven a la casa on es matava l’animal i prenien part de l’activitat.
Eren dies de molt treball, però també eren dies d’alegria, de retrobament. En aquell moment eren dies on les famílies de pagès s’abastien de carn per tot l’any. Aquest costum ha donat origen a tota una varietat de productes elaborats derivats del porc absolutament excepcionals sorgits de la necessitat immediata de processar la carn abans no es corrompés. No es pot entendre la nostra cuina tradicional sense una bona botifarra negra o una careta a la brasa o uns peus de porc guisats amb cargols.

La Fira del Porc FIPORC 2015

La Fira del Porc FIPORC 2015. Tast de greixons - (Ampliar)

Actualment que es troben tot tipus d’aliments a totes les èpoques de l’any, cal fer un esforç per comprendre la importància de la matança en el passat, quan la carn provinent de la matança era en moltes ocasions l’única carn que es menjava en moltes llars rurals.
Durant la fira s'exhibeix una exposició fotogràfica i d’antigues eines i utensilis emprats durant la matança, poder degustar productes elaborats al poble o visitar una mostra de tractors i de cotxes antics.
6 establiments de restauració del municipi també es sumen a l’esdeveniment i oferireixen als seus clients plats i menús especials basats amb el porc. Els establiments que participen a la campanya són: Bar Restaurant Tuneti, Coffee Cafeteria, Restaurant Can Calderó, Restaurant 63, Restaurant Cal Barrató i Restaurant Les Oliveres.
En el marc del FIPORC s'exhibeix una mostra de porquets en miniatura, un diorama d’una granja feta amb clicks de Playmobil, una mostra i exhibició d'oficis antics, i un munt d’activitats més per gaudir d’un magnífic cap de setmana a Riudellots de la Selva. La fira és impulsada per l’Ajuntament de Riudellots de la Selva, i compta amb el suport d’Incatis per la seva organització.

[Galeries d'imatges]

 • Presentació de FIPORC Fira del porc 2015
  ------Reportatge fotogràfic i article de la presentació al Vol Espai Gastronòmic Girona.

 • FIPORC Fira del porc 2014
  ------Reportatge fotogràfic i articles de la primera edició de la fira.

 • Granja de porcs a Sant Julià de Ramis
  ------Reportatge fotogràfic de la granja de porcs de Can Mercader.

 • Matança del porc a Canet d'Adri
  ------Reportatge fotogràfic de l'especejament d'un porc i preparació de peces.

 • (Imatges base capçalera: Viquipèdia)

  Gastronomia de La Selva
  Cartell de la Fira del Porc FIPORC 2015

  Cartell de la Fira del Porc FIPORC 2015 - (Ampliar)

  Fira del Porc FIPORC 2015. Mostra d'oficis antics: la filadora

  Fira del Porc FIPORC 2015. Mostra d'oficis antics: la filadora - (Ampliar)

  Fira del Porc FIPORC 2015. Botifarres dolces

  Fira del Porc FIPORC 2015. Botifarres dolces - (Ampliar)

  Fira del Porc FIPORC 2015. Mostra d'oficis antics: el ferrer

  Fira del Porc FIPORC 2015. Mostra d'oficis antics: el ferrer - (Ampliar)

  Fira del Porc FIPORC 2015. Tallat de pernil

  Fira del Porc FIPORC 2015. Tallat de pernil - (Ampliar)

  Fira del Porc FIPORC 2015. de botifarra a la brasa amb mongetes

  Fira del Porc FIPORC 2015. Tast de botifarra a la brasa amb mongetes - (Ampliar)

  Fira del Porc FIPORC 2015. Especejament del porc

  Fira del Porc FIPORC 2015. Especejament del porc - (Ampliar)

  Fira del Porc FIPORC 2015. Tast d'embotits

  Fira del Porc FIPORC 2015. Tast d'embotits - (Ampliar)

  Fira del Porc FIPORC 2015. Tast d'embotits

  Fira del Porc FIPORC 2015. Tast d'embotits - (Ampliar)

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés