Inici Els municipis Paisatges naturals Cultura i lleure Gastronomia Edificis històrics i religiosos Recomanacions

Porc, segons un gravat vuitcentista

Porc, segons un gravat vuitcentista de bèsties - (Ampliar)

Fira del Porc FIPORC 2014. Botifarres d'ou

Fira del Porc FIPORC 2014. Botifarres d'ou - (Ampliar)

Fira del Porc FIPORC 2014. Exhibició d'animals vius

Fira del Porc FIPORC 2014. Exhibició d'animals vius - (Ampliar)

Fira del Porc FIPORC 2014. Ferrat de cavalls

Fira del Porc FIPORC 2014. Ferrat de cavalls - (Ampliar)

Fira del Porc FIPORC 2014. Fira d'oficis artesanals: el terrissaire

Fira del Porc FIPORC 2014. Fira d'oficis artesanals: el terrissaire - (Ampliar)

Fira del Porc FIPORC 2014. Picada de la carn per a les botifarres

Fira del Porc FIPORC 2014. Picada de la carn per a les botifarres - (Ampliar)

Fira del Porc FIPORC 2014. Especejament d'un porc

Fira del Porc FIPORC 2014.
Especejament d'un porc - (Ampliar)

Fira del Porc FIPORC 2014. Desfilada de tractors antics

Fira del Porc FIPORC 2014. Desfilada de tractors antics - (Ampliar)

Fira del Porc FIPORC 2014. Botifarres de sang

Fira del Porc FIPORC 2014. Botifarres de sang - (Ampliar)


[Galeries d'imatges]


Riudellots de la Selva
Fira del Porc FIPORC 2014

Riudellots de la Selva es situa al mapa europeu com el segon municipi d’Europa on hi passen més porcs el dia. Un total de 22.000 porcs diaris arriben a Riudellots per ser sacrificats i transformats amb diversos productes alimentaris.
Actualment la indústria càrnia catalana representa un tant per cent molt important del PIB català, i pel municipi de Riudellots representa l’eix principal de la seva economia. El porc per tant és la matèria prima d’un dels sectors econòmics més potents de Catalunya.
Montserrat Roura, alcaldesa de Riudellots de la Selva, comenta que "en un moment en que les empreses càrnies del municipi estan amb expansió i mirant cap a l’exterior nosaltres ens hi afegim i els recolzem organitzant FIPORC".

Inauguració de la Fira del Porc FIPORC 2014

Inauguració de la Fira del Porc FIPORC 2014 - (Ampliar)

Sens dubte, el municipi de Riudellots de la Selva compleix tots els requisits per organitzar una celebració on el porc sigui el protagonista principal, i per tot això neix FIPORC, la fira del porc de Riudellots de la Selva.
La fira es celebra del 14 al 16 de febrer 2014 en el nucli del municipi. A través dels diversos espais del poble es posa en relleu tot el cicle de vida del bestiar porcí. Des de l’animal viu que es pot visitar a l’exposició d’animals vius situada a la Plaça de l’Ajuntament, fins arribar a la pròpia degustació de totes les parts de l’animal i dels productes que se’n deriven en una àrea de tast a l’aire lliure.
Una interessant exposició teòrica i audiovisual del cicle de vida del porc, coordinada per l’IRTA amb la col·laboració de TV Girona, comprar exquisits embotits a les paradetes de petits productors que venen productes del porc com botifarres de tota mena, cansalades, lloms, baiones, greixons...
Fins i tot es pot degustar una dotzena de pernils procedents de les millors denominacions d’origen europees, com el pernil de la DOP Presunto de Barrancos i de la DOP Presunto Santana da Serra, ambdós procedents de Portugal, el pernil amb IGP Prekmurska Sunka procedent d’Eslovenia, el conegut pernil italià Prosciutto di Parma, el belga Jambon d’Ardenne, el francès Jambon de Bayonne i els pernils alemanys de la IGP Holsteiner Katenshcinken i de la IGP Schwarzwald Schinken, a més dels pernils catalans i espanyols de més prestigi.

Taller de demostració de la preparació de botifarres

Taller de demostració de la preparació de botifarres - (Ampliar)

FIPORC també té un espai pels més petits, els quals poden aprendre a fer botifarres amb les seves pròpies mans, fer figuretes de porquets amb decoracions de colors, divertits imans per nevera, fer un passeig pel municipi amb poni i participar en un concurs de munyir vaques de plàstic a mà.
Un altre espai protagonista en el marc de la fira és el dedicat a les representacions del procés de matança, on els veïns del municipi escenifiquen el procés d’embotir botifarres, l’elaboració dels greixons, mostren el procés per curar un llom o un pernil, especejar mitja canal d’un porc i desfer amb les diverses peces, i també què es posa al perol per obtenir la gustosa carn de perol. Les diverses representacions són conduïdes pel cuiner i gastrònom Pep Nogué.
Aquest espai comparteix protagonisme amb l’àrea de tast, on es pot degustar productes del porc, des de tastets de greixons, passant per embotits variats, tastets de carn de perol acabada de fer, carn de porc cuita a la brasa, així com un ampli ventall de productes elaborats al propi municipi: tastets de diferents tipus de mel, croquetes de porc, raviolis farcits de botifarra negra, tastets de foie, pans de tota classe, iogurts, i molt més. Una de les activitats estrella dins la programació de FIPORC, és la sessió de cuina que fa en directe la Montserrat Fontané de Can Roca de Taialà.

Inauguració de la Fira del Porc FIPORC 2014

Inauguració de la Fira del Porc FIPORC 2014 - (Ampliar)

FIPORC dedica una jornada als professionals del sector porcí, el divendres 14 de febrer al FoodLab de Riudellots de la Selva, i compta amb les ponències de reconeguts experts com el Professor Dr. Carlos Buxadé, catedràtic de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Agrònoms de la Universitat Politècnica de Madrid, amb una xerrada sobre les perspectives vers l’estructura i mercat del porcí.
A continuació la ponència del Sr. Joaquim Xifra, subdirector general de ramaderia de la Generalitat de Catalunya, sobre la situació i perspectives de Catalunya i Girona en quan a la producció porcina, i finalment la intervenció de la Sra. Núria Panella, investigadora del grup de qualitat de producte de l’IRTA de Monells, sobre la qualitat de la carn de porcí ecològic. La jornada es clou amb una taula rodona entre els tres ponents, moderada per Joan Tibau, director del centre IRTA de Monells.
Aquest ambient festiu que es respira durant la fira, vol recrear i acostar als visitants l’ambient festiu que envoltava antigament els dies de matança. Amb la matança del porc, veïns, familiars i amics s’acostaven a la casa on es matava l’animal i prenien part de l’activitat.
Eren dies de molt treball, però també eren dies d’alegria, de retrobament. En aquell moment eren dies on les famílies de pagès s’abastien de carn per tot l’any. Aquest costum ha donat origen a tota una varietat de productes elaborats derivats del porc absolutament excepcionals sorgits de la necessitat immediata de processar la carn abans no es corrompés. No es pot entendre la nostra cuina tradicional sense una bona botifarra negra o una careta a la brasa o uns peus de porc guisats amb cargols.

La Fira del Porc FIPORC 2014

La Fira del Porc FIPORC 2014 - (Ampliar)

Actualment que es troben tot tipus d’aliments a totes les èpoques de l’any, cal fer un esforç per comprendre la importància de la matança en el passat, quan la carn provinent de la matança era en moltes ocasions l’única carn que es menjava en moltes llars rurals.
Durant la fira s'exhibeix una exposició fotogràfica d’antigues eines i utensilis emprats durant la matança, poder degustar productes elaborats al poble o visitar una mostra de tractors i de cotxes antics.
11 establiments de restauració del municipi també es sumen a l’esdeveniment i oferireixen als seus clients plats i menús especials basats amb el porc. Els establiments que participen a la campanya són: Bar Restaurant Tuneti, Coffee Cafeteria, Hotel Novotel Girona Aeroport, Hotel Sallés Aeroport Girona, Restaurant 63, Restaurant Cal Barrató, Restaurant La Roca Petita, Restaurant La Selva, Restaurant Les Oliveres, Restaurant Sant Cristòfol i Restaurant Via Augusta.
En el marc del FIPORC s'exhibeix una mostra de porquets en miniatura, un diorama d’una granja feta amb clicks de Playmobil, un mercat de productes independentistes, i un munt d’activitats més per gaudir d’un magnífic cap de setmana a Riudellots de la Selva. La fira és impulsada per l’Ajuntament de Riudellots de la Selva, i compta amb el suport d’Incatis per la seva organització.
 • Granja de porcs a Sant Julià de Ramis
  ------Reportatge fotogràfic de la granja de porcs de Can Mercader.

 • Matança del porc a Canet d'Adri
  ------Reportatge fotogràfic de l'especejament d'un porc i preparació de peces.

 • (Imatges base capçalera: Viquipèdia)

  Gastronomia de La Selva
  Cartell de la Fira del Porc FIPORC 2014

  Cartell de la Fira del Porc FIPORC 2014 - (Ampliar)

  Fira del Porc FIPORC 2014. Botifarres dolces

  Fira del Porc FIPORC 2014. Botifarres dolces - (Ampliar)

  Fira del Porc FIPORC 2014. Fira d'oficis artesanals: el cisteller

  Fira del Porc FIPORC 2014. Fira d'oficis artesanals: el cisteller - (Ampliar)

  Fira del Porc FIPORC 2014. Xulles i botifarres a la brasa

  Fira del Porc FIPORC 2014. Xulles i botifarres a la brasa - (Ampliar)

  Fira del Porc FIPORC 2014. Preparació dels greixons

  Fira del Porc FIPORC 2014. Preparació dels greixons - (Ampliar)

  Fira del Porc FIPORC 2014. Tast d'embotits

  Fira del Porc FIPORC 2014.
  Tast d'embotits - (Ampliar)

  Fira del Porc FIPORC 2014. Exhibició d'animals vius

  Fira del Porc FIPORC 2014. Exhibició d'animals vius - (Ampliar)

  Fira del Porc FIPORC 2014. Espai d'activitats infantils

  Fira del Porc FIPORC 2014.
  Espai d'activitats infantils - (Ampliar)

  Fira del Porc FIPORC 2014. Passejos a cavall

  Fira del Porc FIPORC 2014. Passejos a cavall - (Ampliar)

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés