![]() |
![]() |
![]() Diner de Lluís el Pietós. 818-823. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Façana de Cal Noi. 1918. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Escut dels Cabrera ![]() Diner de Jaume II el Just (1267-1327). Viquipèdia - (Ampliar) ![]() 26 d'abril de 1587. Capítols matrimonials entre Gueraua, donzella, filla de Miquel, i Bartomeu Mateu, pagès d'Anglès. Biblioteca de Catalunya - (Ampliar) ![]() Ferran II el Catòlic (1452-1516). Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Làpida de Galceran d'Olmeda a l’església parroquial de Santa Maria de Sales, la Cellera de Ter. Publicat a "Santa Maria de Sales...", op. cit. - (Ampliar) ![]() Fusilier de Montagne. 1690. Dibuix de Francesc Riart - (Ampliar) ![]() El Carreró. Pas i porta d'entrada a l'antic Castell d'Anglès - (Ampliar) ![]() Estàtua d'os al fanal i jardí de la torre de la senyora Burés a l'Anglès. Ca. 1930. Carles Fargas i Bonell. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) ![]() Portal i llinda d'una finestra de pedra treballada de Can Cuc. Ca. 1934. Joan Vidal i Ventosa. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) ![]() Esteve Burés i Arderius. 1880. Dibuix dels fotògrafs Napoleon. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Escuts d'Anglès publicats a la 'Geografia general de Catalunya' de Botet i Sisó - (Ampliar) ![]() Escut a la clau de la llinda de Can Bernades, del segle XV - (Ampliar) ![]() Plànol d'Anglès publicat a la 'Geografia general de Catalunya' de Botet i Sisó - (Ampliar) ![]() Relleu en un carrer d'Anglès - (Ampliar) ![]() Creu de la Santa Missió a la façana de l'església parroquial de Sant Miquel. 1949 - (Ampliar) ![]() Finestra gòtica de la Doma - Rectoria. Restes de l'edifici original. L'actual és de 1622 - (Ampliar) ![]() Can Talleda. Segle XV - (Ampliar) ![]() Mare de Dé,u del Remei. 1905. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Carrer de la Vila Vella d'Anglès - (Ampliar) ![]() Ca la Silvana, antic Hospital dels Pobres de Jesucrist. Segle XVI. Viquipèdia - (Ampliar) |
Anglès Història d'Anglès. ![]() El Carreró. Pas i porta d'entrada a l'antic Castell d'Anglès. Dins el seu traçat s'hi conserva una petita arcada i alguna resta aïllada de la porta - (Ampliar) Del segle IX al XV.
L’Anglès actual naixeria com a conseqüència de la colonització dels monjos benedictins de Sant Medir, més tard establerts a Amer, que al segle IX havien rebut la concessió de colonització del rei franc Lluís el Pietós. En aquell moment, el nucli original de la població cal situar-lo a la sagrera de Santa Maria de Sales, embrió de l’actual vila de la Cellera. S’anomenava sagrera a l’àrea sacralitzada situada entorn d’una església, on tota violència comesa era considerada un sacrilegi pel qual s’havia de respondre davant un tribunal episcopal. ![]() Façana de Can Cuc amb un carro. 1890-1936. Autor desconegut. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar)
El 18 de febrer de 1294, el rei Jaume II el Just concedia a Ramon de Cabrera permís per celebrar mercat. Posteriorment, el 23 d'agost de 1321, el mateix monarca concedia a Bernat de Cabrera, fill de Ramon, permís per a la celebració d'una fira anual. El 1359, Anglès tenia 128 focs o famílies establertes dins el districte del castell. Elionor Aguilar de Cabrera, esposa de Bernat I, instituïa el 10 d'abril de 1330 el benefici de Sant Amanç, per potenciar el càrrec de notari. La notaria del castell d'Anglès existeix almenys des de l'any 1262 i es va mantenir fins a l'any 1878. ![]() El Carrer d'Avall i l'Arcada Can Verdaguer. 1890-1936. Autor desconegut. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) La vila medieval.
Al segle XIII, la part més poblada de la parròquia d’Anglès era el nucli proper a Santa Maria de Sales, La Cellera, mentre que l’actual vila es reduïa només al castell i a unes poques edificacions dins el recinte emmurallat. Hi podrien haver existit dos recintes emmurallats: un de primitiu, que voltaria estrictament l’edificació del castell; i un de posterior, que inclouria ja tota una sèrie d’habitatges que s’havien anat construint a l’empara del castell. En una reconstrucció hipotètica, el segon clos emmurallat envoltaria el que avui és la plaça de la Vila, i els carrers del Castell, Major i d’Avall. En tot el nucli antic d’Anglès, encara s’hi poden veure clarament les restes d’aquestes antigues fortificacions. ![]() 11 de desembre 11 de 1351. Brunisenda, amb el consentiment del seu marit Bernat de Figuera, de La Cellera de Santa Maria d'Anglès, reconeix a Ramon Vengiu, els drets de domini directe sobre una peça de terra seva, situada arran del camí públic i del Mas Jofre. Biblioteca de Catalunya - (Ampliar) El mercat d'Anglès.
L’anomenada Plaça de la Vila era l’antic pati d’armes del castell. Situada en la part més alta de la vila, presideix aquest espai la Casa de la Vila. Fins el 1995 es celebrava tots els diumenges el tradicional mercat setmanal instituït pel rei Jaume II el 1294. El 18 de febrer d'aquell any, Jaume II va signar una disposició a favor de Ramon de Cabrera, concedint a la vila d’Anglès el privilegi de celebrar un mercat setmanal, concretament el dissabte. Al document de concessió també s’hi establien les garanties de seguretat per a tots els concurrents i amb la finalitat d’evitar els robatoris. Al mercat d’Anglès hi assistia bàsicament gent de la rodalia i, a més de l’intercanvi de productes, també era un lloc de trobada per a fer negocis o per a resoldre Qüestions. D’altra banda, a la plaça s’hi concentraven serveis com la carnisseria, la gabella o la taverna, monopolis del senyor del castell que explotaven en règim de concessió. ![]() Font del Canyo, al costat del torrent Rissec. Sebastià Martí Roura. INSPAI - Diputació de Girona Els segles XVI i XVII.
L'any 1553 en el terme d'Anglès hi havia 136 focs. Pocs anys després, el 1597, des del castell sortia una força de sis cents homes, capitanejada per Galceran d'Olmera, que anaren a Perpinyà per ajudar els exèrcits de Felip II que lluitaven al Rosselló per evitar l'annexió d'aquests territoris a França, cosa que intentava el rei Enric IV. El dia 16 de novembre de 1656, Francisco de Orozco y Ribera, marquès de Mortara, virrei i capità general de Catalunya, que venia de Darnius on havia vençut l'exèrcit francès, amb tot el seu consell i un fort exèrcit de cavalleria i infanteria espanyola, sojornà a la vila durant quatre dies. ![]() L'ermita romànica de Sant Amanç. Viquipèdia - (Ampliar) La senyoria del castell.
La nissaga dels Cabrera, antics vescomtes de Girona, foren els amos de la jurisdicció del castell. Durant la Guerra Civil catalana, aquest vescomtat anava en contra del rei Joan II, i en perdre la guerra, una bona part de les seves possessions foren repartides entre els guanyadors. Anglès, el 1472, fou separat del vescomtat i lliurat a Joan Sarriera, un dels generals vencedors. Anys més tard, el nou rei Ferran el Catòlic manà a Sarriera que restituí;s la vila i castell al vescomtat de Cabrera. El nou senyor Luis Enríquez de Cabrera (1567-1596), almirall de Castella, i la seva muller, Anna II de Cabrera, el 1574 varen vendre el vescomtat a Francesc I de Montcada, marquès d'Aitona. El 1596 es produiria una nova venda: Galceran d'Olmera i Çarrovira, batlle natural d'Anglès, i el seu germà Joan compraren a Gastó de Montcada i de Gralla tota la senyoria i drets de la població pel preu de 12.000 lliures barceloneses. En no poder pagar la totalitat del convingut, només se'n va pagar la meitat, el marquès d'Aitona recobrà una part de la senyoria i drets posats a la venda. Amb tot, els Olmera no renunciaren a recuperar en un futur la resta dels drets del castell. El 5 de desembre de 1603, cansat d'esperar la resta del pagament promès pels Olmera, el vescomte de Cabrera vengué a la Universitat o Ajuntament els privilegis. ![]() Torneria de Josep Tarrés Vidal (amb bata blanca), els obrers i la seva filla Angelina Tarrés Cerarols de 8 anys. El taller es trobava al carrer Ponent números 8 i 10 d'Anglès. 1923. Autor desconegut. Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany - (Ampliar) Instauració de la indústria.
El 1809, durant la Guerra del Francès, l'exèrcit de Napoleó tornà a destruir, saquejar i cremar nombroses cases, l'església i la notaria. A la vila, basada en una economia agrària i bosquerola, s'hi produí un canvi radical el diumenge 13 de novembre de 1887 quan s'inaugurà esplèndidament la fàbrica tèxtil que Antoni Salvadó i Safont, Frederic Homs i Cabanas, casats amb dues germanes Burés, i el nebot d'aquests, Francesc Burés i Borràs, havien edificat a tocar el Ter. A la primera nau, li'n seguiren dues d'altres. A la llarga, aquella indústria, coneguda com a Indústries Burés, canviaria radicalment la vida de la població. El tèxtil portaria el progrés a la vall. De seguida el moviment obrer s'aglutinaria en un associacionisme destacat que va crear sindicats, cooperatives, mutualitats laborals, associacions culturals i recreatives, que donaren vitalitat a la vila. ![]() Músics de l'orquestrina jazz-band L'As d'Anglès, sostenint els seus instruments en una sala amb decorat al fons. 1926-1927. Valentí Fargnoli i Annetta. INSPAI - Diputació de Girona L'Anglès del segle XX.
A l'inici del segle XX va augmentar la tensió entre amos i obrers, i les vagues i aldarulls sorgiren a Anglès i esclataren obertament durant la Setmana Tràgica, quan es cremà la caserna de la Guàrdia Civil. El teixit associatiu anglesenc creixia i apareixien germandats de socors mutus i cooperatives com "Libera Popolo" o "La Económica Anglesense" que el 1933 es fusionarien en "La Unión Anglesense". Els pagesos creaven l'"Alianza Agrícola" i els paletes "L'Antena". ![]() Concurs de sardanes organitzat per Floricel. Ca. 1975. Arxiu Històric Municipal d'Anglès - (Ampliar)
A la fi dels anys seixanta, el dinamisme econòmic era molt gran. El tèxtil era la branca industrial que més gent ocupava: a Indústries Burés treballaven més de mil persones i la fàbrica dels Bosch va ser líder en la producció d'un article que feia furor entre la joventut, els texans. El sector de la fusta passava per una bona època i algunes indústries locals s'especialitzaven en la fabricació de llapis, escuradents i agulles d'estendre roba. La bonança econòmica portaria una allau migratòria important. Els nouvinguts solien arribar per treballar a les mines d'Osor o a les obres de construcció de l'embassament de Susqueda i a la conducció de les d'aigües cap a Barcelona. Entorn d'aquest progrés sorgiria un gran esclat del comerç, i els caps de setmana aquesta vila es convertia en un important centre d'oci, on funcionaven quatre cinemes i dues sales de ball. ![]() Arcada de Can Mans. Segle XV-XVI - (Ampliar) L'església de Sant Miquel.
Les primeres referències són del segle XIII, quan aquesta era la capella del castell d’Anglès, propietat dels vescomtes de Cabrera. La documentació n'indica la situació, damunt el baluard de Sant Miquel, a l’exterior del clos emmurallat. ![]() Arcades de Can Verdaguer. Cal Sabater Borni. Segle XVI - (Ampliar) Santa Magdalena i l'Hospital dels Pobres.
Com els carrers Raval, Canigó, Molí i Empedrat, el barri de Santa Magdalena té també un origen extramurs. Les primeres notícies daten del segle XVI, també anomenada “capella de l’hospital dels pobres de Jesucrist”. Malgrat tot, l’estructura de l’antiga capella podria indicar que era romànica. Santa Magdalena, avui desapareguda, tenia frontis triangular i absis, amb un retaule que reproduïa escenes de la vida de Santa Magdalena, i que va ser cremat durant la Guerra Civil. El conjunt, inicialment estava format per un hospital dels pobres, una capella i una escola. ![]() La Vila Vella d'Anglès - (Ampliar) El Modernisme al Barri Antic.
Al barri antic s’hi poden veure també algunes edificacions modernistes del segle XIX. En aquests casos, hi ha una composició clara en eixos a proporció amb l’amplada de la parcel·la. Finestres grans i balcons emmarcats amb pedra, o amb un gruix de morter que sobresurt uns 2 cm, i balconades i baranes. Sovint, ús de ceràmica com a decoració. Cal destacar Can Cendra i Can Peix. ![]() Evolució demogràfica d'Anglès. Les dades dels anys 1497-1553 s'han estimat en base als focs: 1497, 91 focs; 1515, 109 focs; 1553, 136 focs. Les dades del període 1717-1981, corresponen a població de fet; a partir de 1990, població de dret. - (Ampliar) Bibliografia (Imatges base capçalera: Viquipèdia) |
![]() ![]() Escut d'Anglès. ![]() Situació del municipi d'Anglès dins la comarca de la Selva ![]() Material ceràmic de la necròpolis hallstàtica de la fàbrica Burés. 800-500aC. Oliva i Riuró, op. cit. - (Ampliar) ![]() Ducat de Joan II. 1460. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() 16 de gener de 1604. Capítols matrimonials. Pere Palomeres, de Ricastell, parròquia de Sant Esteve de Tordera, i la seva esposa Anna, acorden, en nom de la seva filla Anna, capítols matrimonials amb Jaume Espinàs, ferrer d'Anglès, fill de Benet Roure, àlias Espinàs, i de Violant. Biblioteca de Catalunya - (Ampliar) ![]() Pagès de remença. Detall de miniatura. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Francisco de Orozco y Ribera (1605-1668), marquès de Mortara, virrei i capità general de Catalunya. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Estado de las cofradías, hermandades y congregaciones correspondientes a Gerona, junto con los pueblos de su partido remitido por José Ignacio de Castellví, alcalde mayor. 1770. Archivo Histórico Nacional, Madrid - (Ampliar) ![]() Goigs a la Mare de Déu del Remei d'Anglès - (Ampliar) ![]() Publicitat de la Burés i Salvadó. 1895. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() 'Ascensión al Monte Anlogo', pintura de Remedios Varo (Anglès 1908 - Ciutat de Mèxic 1963). Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Detall de la façana de l'església parroquial de Sant Miquel - (Ampliar) ![]() Església parroquial de Sant Miquel - (Ampliar) ![]() Escut a la façana de Ca l'Esparter. Segles XVI-XVII - (Ampliar) ![]() Edifici de la Doma - Rectoria. 1626 - (Ampliar) ![]() Cal Sabater Borni. Segle XVI - (Ampliar) ![]() Campanar de l'església parroquial de Sant Miquel - (Ampliar) ![]() Detall d'una finestra de la casa de Can Cuc. 1918. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Façana de Ca l'Esparter. Segles XVI-XVII - (Ampliar) ![]() |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice | © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |