![]() |
![]() |
![]() Pic del Montgrí. Cau del Duc. Museu d'Arqueologia de Catalunya - Girona - (Ampliar) ![]() La cova del Cau del Duc. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() El rei Pere el Cerimoniós (1319-1387). Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Torre i portal de Santa Caterina de Torroella de Montgrí. 1920. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Mare de Déu de la Llet, 1363-1374. Ermita de Santa Caterina. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Còmit de la flota d'Alfons el Magnànim. 1419. Dibuix de Francesc Riart - (Ampliar) ![]() Els illots del Carall Bernat, els Tascons Grossos i els Tascons Petits des de la Meda Petita. 1932. Albert Oliveras i Folch. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya. - (Ampliar) ![]() Capitell del castell del Montgrí conservat al Museu de la Mediterrània. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]() El rei Felip II d'Aragó i III de Castella (1578-1621). Peter Paul Rubens. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Carta dels Cònsols de Torroella als diputats del General de Catalunya sobre avistament de naus. 19/05/1641. Arxiu Corona d'Aragó. - (Ampliar) ![]() Torroella de Montgrí el 1694. Detall d'un gravat de la batalla del Ter. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]() Detall d'un relleu del naixement de Jesús a l'altar de l'església de Torroella de Montgrí. 1924. Francesc Blasi i Vallespinosa. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya. - (Ampliar) ![]() Fort de les Illes Medes, Torroella de Montgrí. 1719. Jacques Pennier. Arxiu Militar d'Àustria. Viena - (Ampliar) ![]() El castell del Montgrí. 1994. Quim Roser. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Ermita de Santa Caterina. 1910.Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Tres homes al costat d'un pou al pati de la casa del marquès de Robert. 1882-1929. Autor desconegut. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) ![]() El castell del Montgrí. 1988. Dani Duch Dausà. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Les illes Medes. 2010. Miquel Riera Planas. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Les illes Medes. 1979. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Interior de l'església de Sant Genís. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Mina d'aigua de Torroella de Montgrí. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Església de Santa Anna de l'Estartit. Viquipèdia - (Ampliar) |
Torroella de Montgrí Història de Torroella de Montgrí.
Els primers poblaments.
Les restes de poblament al municipi de Torroella es remunten al Paleolític (Cau del Duc) amb una estació de caçadors-recol·lectors, i al Neolític basat en el conreu de cereals (Cau de les Dents, Cau dels Ossos, Cau del Tossal Gros, Cau d'en Calvet, la Fonollera, Puig Mascaró). També si han localitzat restes de l'època romana (Camp de la Gruta, Torre Gran, Santa Maria del Mar, Santa Maria del Palau, vinya d'en Xarlan). ![]() Retaule de la Pietat. 1400-1450. Jaume Cabrera. Procedeix de l'església de Sant Genís de Torroella de Montgrí. Museu d'Art de Girona - (Ampliar)
La plana va ser habitada més tard, ja al Neolític. Les seves condicions ambientals, amb multitud d'aiguamolls i zones humides i boscoses, la feien poc atraient. Per aquest motiu, aquells homes van viure als petits turons que sobresortien. S'han trobat restes d'aquelles primeres ocupacions al puig Mascaró i, sobretot, a la Fonollera, on se situa el primer poblat estable trobat a l'Empordà, del període del Bronze Final. ![]() Vista general de la Torre Gran a Torroella de Montgrí. 1903. Valentí Fargnoli i Annetta. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar)
La Torroella medieval.
Les primeres notícies històriques sobre l'enclavament de Torroella (Torrocella) són en un document del 888 on també s'esmenten les poblacions d'Ullà (Olianus) i Bellcaire d'Empordà, amb tot la zona sud del massís del Montgrí sembla haver estat ocupat durant l'època romana amb diverses vilae amb continuïtat històrica entre els segles I aC fins al VII dC (Vil·la del camp de la Gruta). L'especulació que el nucli de Torroella derivi d'una d'aquestes vil·les, tot i la manca de proves arqueològiques o documentals que avalin l'ocupació del lloc, no és inversemblant. ![]() Vista general de la façana exterior del castell de Montgrí. 1922. Manuel Genovart i Boixet. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar)
La població presenta dos barris diferenciats: el nucli altmedieval, de carrers estrets al voltant de l’església parroquial i de l’antic palau reial, molt modificat i sense vestigis de l’època de la seva formació (només dos capitells romànics conservats al Museu Arqueològic de Girona), i, a migdia, l’eixample iniciat als segles XIII i XIV, quan la vila passà a poder reial, amb la planta de campament romà propi de les poblacions medievals creades sota domini reial, amb carrers estrets i rectilinis que formen angle recte, amb la plaça Major al centre. ![]() Nens jugant a la plaça Major de Torroella de Montgrí. 1890-1900. Autor desconegut. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) L’església parroquial de Sant Genís, esmentada des del 1209, és un temple gòtic d’una nau amb capçalera poligonal i capelles laterals. La seva concepció correspon als segles XIV i XV, però no va ser consagrat fins molt temps després, perquè la construcció s’allargà molt. Cal destacar les voltes de creueria, i la decoració en relleu de les claus de volta i de les impostes dels arcs, com també les nombroses gàrgoles de caràcter popular. El frontis barroc és obra tardana, del segle XVIII, amb una gran portalada rectangular coronada per una fornícula decorada amb dos lleons. El campanar, de torre quadrada, que restà inacabat, és obra també del segle XVIII, com la sagristia. ![]() Vista general de Torre Begura a Torroella de Montgrí. 1903. Valentí Fargnoli i Annetta. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar)
Altres edificis de la vila.
L’antic palau reial, conegut pel Mirador, a l’indret on s’aixecava el primitiu castell feudal, va ser declarat monument historicoartístic el 1981. És un edifici de planta rectangular, molt restaurat a la fi del segle XIX sota la direcció de l’arquitecte Rafael Masó, amb una torre quadrada a l’angle NE. Conserva al pati una galeria gòtica del segle XIV, amb arcs apuntats i fines columnes i capitells, i algunes de les antigues finestres. Cal destacar també el Palau Solterra amb façana gòtica i notable pati renaixentista. ![]() Pati de Cal Marquès de Robert a Torroella de Montgrí. 1890-1918. Autor desconegut. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) Destaquen Can Sastregener (segles XV i XVI), Can Bataller i la Casa Pastors, restaurada, que des del 1983 acull el Museu del Montgrí i del Baix Ter. També cal esmentar l’antic convent de Sant Agustí, fundat el 1396 i extingit el 1835, del qual es conserva un magnífic claustre renaixentista del segle XVII de dos pisos (Va ser enderrocada l’església dels Dolors, del segle XVIII), i l’antic hospital de pobres i malalts, dels segles XVII i XVIII, amb una remarcable façana, una capella dedicada a la Mercè i un petit claustre posterior. Extramurs hi ha la capella del Roser, prop del cementiri, petit edifici d’una nau amb un absis semicircular, obra del segle XVI. ![]() Les Plans et profils des principales villes, et lieux considerables de la Principauté de Catalogne. Ca. 1668. Chevalier de Beaulieu. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya - (Ampliar)
Del segle XVI al XIX.
El 1598 la universitat de Torroella assolia la propietat de la Muntanya Gran que compraren al rei Felip II d'Aragó (III de Castella) collat econòmicament per les costoses despeses militars. També començà la seva parcel·lació per a arrendar-la per al conreu, sobretot, de la vinya. Pocs anys més tard es consagra l'Església de Sant Genís (1609) coincidint amb l'expulsió dels moriscos, pocs anys abans es fundà el convent de Santa Maria de Gràcia d'Empúries. ![]() Torroella de Montgrí. Detall de 'La batalla del Ter', 1694. Beaulieu. Viquipèdia - (Ampliar)
A la fi del segle XVII la baronia de Torroella, governada per un procurador reial, comprenia Torroella, Gualta, Fontanilles i Sobrestany. Després de les guerres i invasions (Guerra dels Segadors, Guerra dels Nou Anys, Guerra de Successió Espanyola) al segle XVIII la població de la vila remunta i comencen les obres per a una ocupació agrícola extensiva sobre la plana del Ter. S'assequen els aiguamolls de l'Estany de Bellcaire (1721-1743), es canalitza el curs Ter més cap al sud, a principis del segle XIX, configurant l'actual Gola del Ter allunyada de l'Estartit. El segle XIX representa un retrocés en l'ocupació agrícola del Massís del Montgrí per la plaga de la fil·loxera que passa per Torroella entre 1880 i 1881, agreujada per la competència de l'oli procedent d'Itàlia. ![]() Plànol de Torroella de Montgrí. 1719. Jacques Pennier. Arxiu Militar d'Àustria. Viena - (Ampliar) El segle XX. A principis, del segle XX, gràcies l’empresari Pere Coll, es reactiva el cultiu d’arròs a la plana, desencadenant l’anomenada "guerra de l’arròs", enfrontant opositors i favorables, conflicte que retorna definitivament el cultiu d’aquest cereal a la plana. El segle XX Torroella de Montgrí acaba d’enderrocar les muralles i pateix la Guerra Civil espanyola (1936-39), especialment el final del conflicte, on es dinamita el pont, per facilitar la retirada republicana. Posteriorment, vaser reconstruït amb presoners republicans. ![]() Retrat dels components de la cobla orquestra Els Montgrins amb els seus instruments. D'esquerra a dreta, i de dalt a baix s'identifiquen: Josep Pascual (2on.), Josep Cristòfol, Joaquim Vallespí (4art.), Josep Vallespí. A baix: Pere Ferrer (3er.) i Enric Vallespí (5è.). 1928. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)
L'estrall que produí la Guerra Civil a la població va ser molt important: l'index de creixement va passar de 4.264 habitants el 1930 a 4.059 el 1940, 265 persones menys. Als 61 morts en el front s'hi ha de sumar els morts per la repressió, els exiliats i desapareguts, i també la baixa natalitat que es produeix en períodes de guerra o de crisi. ![]() Homes adobant xarxes a la platja de l'Estartit. 1930. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar)
L'Estartit.
Les primeres notícies de l'Estartit van aparèixer al segle XVII, quan ja havia disminuït l'activitat de la pirateria turca i berberesca sobre les costes catalanes i fins a mitjans del segle XX el seu desenvolupament va estar vinculat a l'activitat marítima. L'origen etimològic de l'Estartit probablement prové de la contracció d'Es Ter Petit, i encara avui es conserva un petit rec que desemboca al mar prop de la platja dels Griells. ![]() Vista general del Mas Ral a l'Estartit. 1930. Antoni Gallardo i Garriga. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar)
Les illes Medes.
L'arxipèlag ha estat sempre cobejat a causa de la seva situació estratègica prop de la costa, que facilitava ràpids atacs seguits de retirades segures. En plena època medieval començaren a ser conflictives i es convertiren en un indret de lluites sovintejades. Els pirates i corsaris feien perillar constantment la tranquil·litat dels pobles i els masos costaners i amenaçaven el comerç marítim, particularment el barceloní. Per aquesta raó, la ciutat de Barcelona s'interessava per la sort de les Medes i moltes vegades col·laborà amb aportacions pecuniàries o amb provisions de queviures i armes per als seus defensors. ![]() Vista panoràmica de l'Estartit des de la Torre Ponsa. Al fons s'observen les illes Medes. 1911. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)
El primer de març de l'any 1442 les illes foren atacades pels genovesos, els quals cremaren la capella de Sant Miquel i les dependències. A partir d'aquell moment hi hagué diversos intents de reforçar-ne la defensa, però sempre hi havia la dificultat de la manca de recursos econòmics. El conjunt de les edificacions desaparegué finalment l'any 1522, quan s'enfonsà la punta occidental de l'illa, on eren enclavades totes les construccions. ![]() Evolució demogràfica de torroella. Les dades dels anys 1497-1553 s'han estimat en base als focs: 1497, 244 focs; 1515, 248 focs; 1553, 245 focs. Les dades del període 1717-1981, corresponen a població de fet; a partir de 1990, població de dret. Dades recents extretes d'Idescat. - (Ampliar) Bibliografia
Notes (Imatges base capçalera: Viquipèdia) |
![]() ![]() Escut oficial de Torroella de Montgrí. ![]() Situació del municipi de Torroella de Montgrí dins la comarca del Baix Empordà ![]() Ganivets de sílex de la cova sepulcral del Cau dels Ossos, al Pla de les Rabioses. Publicat a "Geografia General de Catalunya", 1908. - (Ampliar) ![]() El rei Joan I dit el Caçador (1350-1396). Felipe Ariosto, 1634. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Portal de Santa Caterina de Torroella de Montgrí. 1920. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Ballester pirata barbaresc. Segle XVII. Dibuix de Francesc Riart - (Ampliar) ![]() Costa de l'Estartit. 1910. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Capitell del castell del Montgrí conservat al Museu de la Mediterrània. Viquipèdia. - (Ampliar) ![]() Capità del Terç de Barcelona al flanc esquerra a la batalla del Ter. 1694. Dibuix de Francesc Riart - (Ampliar) ![]() Adrien Maurice de Noailles (1678-1766). Eloi Firmin Féron. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Fort de les Illes Medes, Torroella de Montgrí. 1719. Jacques Pennier. Arxiu Militar d'Àustria. Viena - (Ampliar) ![]() Torroella de Montgrí. Ca. 1918. Francesc Gimeno. Museu Nacional d'Art de Catalunya - (Ampliar) ![]() Luis de Lacy y Gautier (1772-1817). Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Dia de mercat a Torroella de Montgrí. Ca. 1918. Francesc Gimeno. Museu Nacional d'Art de Catalunya - (Ampliar) ![]() Retaule de la Mare de Déu a l'interior de l'ermita de Santa Caterina. 1922. Manuel Genovart i Boixet. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) ![]() Escut municipal de Torroella de Montgrí. Publicat a "Geografia General de Catalunya", Joaquim Botet i Sisó, 1908. ![]() Goigs de la Mare de Déu de la Consolació del convent de Sant Agustí. 1867. BNF. - (Ampliar) ![]() El far de la Meda. 1979. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Les illes Medes. 2010. Miquel Riera Planas. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() La torre del más Ral de Torroella de Montgrí. 1911. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) ![]() Periòdic quinzenal Emporion, editat entre 1915 i 1936. Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí - (Ampliar) ![]() Torre de les Bruixes. Viquipèdia - (Ampliar) |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice | © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |