![]() |
![]() |
![]() Tassa de ceràmica reduïda grollera, segle IV-I aC. Poblat ibèric dels Guíxols - (Ampliar) ![]() Bicònic de ceràmica grisa. Segle II aC. Museu de Sant Feliu de Guíxols - (Ampliar) ![]() Guerrer iber d'infanteria lleugera amb 'caetra'. Segles IV-III aC. Dibuix de Francesc Riart - (Ampliar) ![]() Bol de terra sigillata aretina 27aC-14dC. Poblat ibèric dels Guíxols. Museu de Sant Feliu de Guíxols - (Ampliar) ![]() Bust del rei franc Lotari (941-986) qui lliurà l'any 968 a l'abat Sunyer el diploma que ratificava el béns del monestir de Sant Feliu. Viquipèdia. ![]() Monjo benedictí. 1170-1200. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() 10/09/1418. Isabel Floret, de Sant Feliu de Guíxols, i Francesc Ros, de Torroella de Montrgrí, celebren els seus capítols matrimonials. Biblioteca de catalunya - (Ampliar) ![]() Plànol del monestir de Sant Feliu de Guíxols. Publicat a "Las Casas de religiosos en Cataluñ"a" de G. Barraquer, 1906 - (Ampliar) ![]() Felip V d'Espanya (1683-1746). Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Edicte del subdelegat de Montes de Sant Feliu de Guíxols que dóna publicitat a l'ordre reial sobre l'incompliment de la legislació sobre l'explotació dels boscos per a la Marina. 1779. Arxiu Històric de Girona - (Ampliar) ![]() Vista de Sant Feliu de Guíxols. Gravat del segle XVII - (Ampliar) ![]() El bandoler Perot Rocaguinarda (1582-1635). Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Antic hospital de Sant Feliu de Guíxols - (Ampliar) ![]() Programa del concert celebrat el 30 de juny de 1901 a la Sala Vidal de Sant Feliu de Guíxols. Centre de documentació de l'Orfeó Català - (Ampliar) ![]() Una dona al peu de l'arc de Sant Benet davant del monestir. 1895-1905. Autor desconegut. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) ![]() Coblas en benefici dels pobres malalts del hospital de la vila de Sant Feliu de Guíxols. Segle XIX. Universitat de Montpeller - (Ampliar) ![]() Segells municipals de Sant Feliu de Guíxols. Publicats a "Geografia General de Catalunya" de Botet i Sisó, 1908-1918 - (Ampliar) ![]() Viatge inaugural del tren, 1892. Col·lecció Espuña-Ibáñez. Autor desconegut. Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols - (Ampliar) ![]() Rafael Patxot i Jubert (1872-1964). Fons Univers Patxot - (Ampliar) ![]() Portada de la 'Revista de S'agaró'. 1935. Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols - (Ampliar) ![]() El Salvament, inaugurat el 1890 - (Ampliar) ![]() Platja de Sant Pol amb el xalet Montseny. 1938. Feliu Romaní. INSPAI - Diputació de Girona - (Ampliar) ![]() Ermita de Sant Elm - (Ampliar) ![]() Josep Irla i Bosch (1876-1958). Generalitat de Catalunya - (Ampliar) ![]() Cartell electoral de l'Agrupació d'Electors Independents de Sant Feliu. 1979. Universitat Autònoma de Barcelona - (Ampliar) ![]() Agustí Calvet i Pascual, 'Gaziel' (1887-1964). Biblioteca de Catalunya - (Ampliar) ![]() Mirador de Sant Elm - (Ampliar) ![]() Nou Casino la Constància - (Ampliar) ![]() Escut a l'antic hospital de Sant Feliu - (Ampliar) |
Sant Feliu de Guíxols Els primers habitants.
Les formes antigues del topònim de la població, com Gissalis (961), Iecsalis (968), o Guixolensis (1016), que finalment esdevindria Guíxols, semblen derivar de l'iber "hel·lenitzat" kuiksalos, en opinió de Joan Coromines, si bé també accepta la possibilitat que el mot derivi directament del grec (1). ![]() El moll medieval de Sant Feliu de Guíxols - (Ampliar) La història de Sant Feliu de Guíxols es remunta al segle V aC, amb la presència d'un poblat iber que es va instal·lar a la punta dels Guíxols, també anomenat Fortim o Salvament, un promontori que divideix a la badia en dues parts. Fa 2500 anys el mar entrava molt més endins, per tant la situació estratègica del poblat esdevenia òptima per a la defensa i la supervivència. ![]() Recreació del poblat ibèric dels Guíxols. Segle III aC. Il·lustració de Jordi Sagrera. Museu de Sant Feliu de Guíxols - (Ampliar) Amb l'arribada de la romanització, cap a final del segle I aC, la població progressivament va anar abandonant la muntanya i instal·lant-se al pla, prop de la riera de les Comes, actualment encara descoberta en alguns trams, un lloc fèrtil i estable que permetia possibles expansions, i que continuà habitat fins al segle VII, l'època de les invasions. De fet, el lloc de Guíxols mai va estar deshabitat del tot perquè la situació geogràfica afavoria l'establiment de població fixa: prop de la riera, a tocar dels dos ports naturals que ofereix la badia, en un lloc arrecerat i prop dels camps de conreu, tot i que va baixar espectacularment la densitat de població. ![]() Fons d'un bol de ceràmica campàniana amb representació dels fonemes BIL incisos. Segle II-I aC. Museu de Sant Feliu de Guíxols - (Ampliar) La llegenda de Sant Feliu l'Africà.
AL segle VII es formà la llegenda de Sant Feliu l'Africà, segons la qual el màrtir cristià va ser llançat al mar des del cim de la punta dels Guíxols (2). D'aquí va néixer una popular tradició del jovent ganxó de llançar-se des d'allà al crit de "Valga'ns Sant Feliu!" i creuar nedant l'esquerda natural de sota el penya-segat des de la platja de Calassanç a la platja de ponent. També són molt coneguts els goigs del gloriós màrtir Sant Feliu l'Africà: "Des dels Guíxols sou llançat / al mar, amb una gran mola. / Un àngel des del cel vola / i a la platja us ha portat / que en honra vostra es diu / Calassanç des d'aquell dia." ![]() Recreació de la villa romana anterior a la construcció del primer monestir. Dibuix de Jordi Sagrera. Museu de Sant Feliu de Guíxols - (Ampliar) Sant Feliu medieval.
L'any 968 el rei franc Lotari lliurà a l'abat Sunyer el diploma que ratifica el béns del monestir guixolenc: els llocs de Guíxols, Fenals, la Vall del Ridaura, Biert-Romanyà, Bell-lloc i part de Calonge (3). El 985 el monestir va patir també els efectes de l'atac d'Almansor a Barcelona. Els conflictes interns entre els monjos i la població van portar a una segona ratificació dels béns del monestir per part de la comtessa Ermessenda de Carcassona. ![]() La comtessa Ermessenda de Carcassona. Rèplica del sepulcre situat a la Catedral de Girona. - (Ampliar)
A partir del segle XIII la població guixolenca començà a prendre consciència ciutadana davant el poder feudal que retenia el Monestir, i així aparegué el mot universitat per a designar l'associació de població. L'any 1258 l'abat Gerald concedí a la Universitat el privilegi de construir unes drassanes, que serien molt productives, amb el temps, per a la població. ![]() Vista de la carretera de Girona. 1908. Jesús Mauri Radó. INSPAI - Diputació de Girona - (Ampliar)
L’any 1443 el rei Alfons IV el Magnànim atorgà a Sant Feliu de Guíxols el privilegi d’establir a la vila un Consolat de Mar, encapçalat per un cònsol i un jutge d’apel·lacions, càrrecs amb una durada anual que es renovaven per elecció entre tots els membres del consistori municipal. Al llarg del temps disposaren de consolat de mar la ciutat de Barcelona i, a banda de Sant Feliu, altres localitats de la corona catalanoaragonesa com Tortosa, Girona o Perpinyà. ![]() Vista de Sant Feliu de Guíxols. 1668. Beaulieu. Universitat Autònoma de Barcelona - (Ampliar) Del segle XVI al segle XVIII.
Durant els segles XVI i XVII la recuperació de la vila va ser lenta i costosa i la població va patir greus problemes de fam, sequera i pesta. La vila va seguir creixent, per força fora muralles, cap a la riera de Tueda, a llevant. Es va construir un nou hospital a la banda de tramuntana, i una nova capella a la zona de Sant Amanç. ![]() Vista general de la badia. 1901-1908. Autor desconegut. Biblioteca de Catalunya - (Ampliar)
L'economia bàsica de l'època, a part de la pesca tradicional, era el comerç marítim amb altres ports de la Corona. Els conflictes bèl·lics eren els principals successos en aquests segles. Els més greus es van produir després d'un atac de Felip IV a la flota catalana que s'estava reunint a Sant Feliu per auxiliar Barcelona en el marc de la Guerra dels Segadors. També van tenir molta influència els bandolers. A la zona de Sant Feliu varen tenir-hi presència el famós Perot Rocaguinarda i d'altres. ![]() Plan de la Baye de St. Philiou en Catalogne. 1732-1746. Bibliothèque nationale de France - (Ampliar) Després de la Guerra de Successió, el rei Felip V necessitava posar al dia la Marina espanyola i va encomanar-ne la tasca a José Patiño, superintendent general de Catalunya. Davant la impossibilitat d’encarregar la construcció de naus de guerra a l’arsenal de Toló, a França, es va optar per fabricar-los a Catalunya contractant tècnics francesos. El lloc escollit va ser Sant Feliu de Guíxols atès que es tractava d’un bon port, amb presència de matèria primera, tradició en construcció naval i complicitat de l’abat i autoritats locals. ![]() Vaixell tipus goleta construït a la platja de Sant Feliu de Guíxols, abans de ser avarat. Ca. 1880. Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols - (Ampliar)
Varen arribar a la vila més d’un centenar de persones, entre treballadors i famílies. Es va crear un parc tancat amb el perímetre delimitat per estaques i es van ocupar com a tallers part dels magatzems i botigues del raval de Tueda i voramar. Entre 1716 i 1719 es van construir a Sant Feliu tres grans navilis per a l’Armada espanyola: el "Sant Felip el Real", de març de 1716 a maig de 1717 maig, el "San Bartolomé", d'octubre de 1717 octubre a l'agost de 1718, i "El Catalan" o "N.S. de Montserrat", de setembre de 1718 a juny de 1719. ![]() Ferrocarril de Sant Feliu de Guíxols a Girona. 1906. Família Cuyàs. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya - (Ampliar) Sant Feliu al segles XIX i XX.
A la primera meitat del segle XIX la població ganxona va seguir creixent però va tenir una davallada i una posterior recuperació a causa dels problemes sanitaris; les epidèmies no acabaven de marxar del tot. La població es mantingué durant dècades al voltant dels 6.000 habitants. ![]() Obres de construcció del moll. 1906. Amadeu Mauri Aulet. INSPAI - Diputació de Girona
Va ser una època marcada sobretot pels canvis de mentalitat, un anticlericalisme en augment. Especial va ser la figura de Pere Caimó i Bascós, un federal, que en arribar a l'alcaldia de la vila, instaurà un seguit de decrets clarament progressistes i republicans. Això li va comportar disputes amb el general Prim i va estar uns anys exiliat. ![]() Plànol de l'estació del tren de Sant Feliu. 1943. Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols. - (Ampliar)
D'aquests anys també cal destacar la inauguració de dos avenços en el transport i la comunicació: l'estació del tren que unia Sant Feliu de Guíxols i Girona, passant per la Vall d'Aro, el 1892, i el port marítim el 1904. ![]() El creuer 'Canarias'. Va bombardejar Sant Feliu de Guíxols el 23 de febrer de 1938. Viquipèdia - (Ampliar) El 23 de febrer de 1938 a les 7:15 del matí dos creuers sollevats, el "Canarias" i el "Baleares", apareixien davant el port de Sant Feliu de Guíxols. Al moll hi havia amarrats tres vapors i dos guardacostes republicans, el "Ana" i el V16, en realitat vaixells civils, militaritzats i reconvertits en patrullers o guardacostes. El "Canarias" i el "Baleares" varen disparar fins a 40 trets contra el port, just en el moment que entrava el vapor "Cabo Tres Forcas" que va resultar tocat en el pont de comandament. Alguns trets varen arribar a tocar la ciutat, resultant afectades cases del carrer Pecher, del carrer Hospital i del carrer del Mall on la metralla va matar un carrabiner i va produir diversos ferits. Les bombes també varen destruir molts arbres del passeig de Mar i de la rambla d’Antoni Vidal. Un bon nombre de teulats de les cases de la part baixa de Sant Feliu patiren desperfectes per la caiguda de la metralla. El 3 de febrer del 1939 Sant Feliu va ser ocupada per les tropes franquistes. ![]() Excursió artística de l'Orfeó Català a Sant Feliu de Guíxols. 1928. Centre de Documentació de l'Orfeó Català - (Ampliar) A partir d'aquest moment la situació va empitjorar: la població que havia superat els 12.000 habitants a principis de segle, va veure com l'any 1940 n'hi havia poc més de 7.000. La postguerra va ser lenta, però a partir de 1955 ja presentava clars símptomes de millora, de manera que l'any 1975 la població ja sobrepassava el llindar dels 14.000 habitants. Durant la primera meitat de la postguerra va viure a França, exiliat, el president de la Generalitat de Catalunya Josep Irla i Bosch, fill de Sant Feliu. Mai més, després de l'any 1939, no va poder tornar a casa seva. Mentrestant, a la ciutat la vida va transcórrer sense sobresalts, amb uns polítics-titella i amb un desenvolupament del sectors serveis que es materialitzà a partir de l'any 1955 amb la inauguració de diversos hotels i el boom turístic generalitzat a tota la Costa Brava. ![]() Evolució demogràfica de Sant Feliu de Guíxols. Les dades dels anys 1497-1553 s'han estimat en base als focs: 1497, 258 focs; 1515, 240 focs; 1553, 264 focs. Les dades del període 1717-1981, corresponen a població de fet; a partir de 1990, població de dret. - (Ampliar)
Notes Bibliografia (Imatges base capçalera: Viquipèdia) |
![]() ![]() Escut de Sant Feliu de Guíxols ![]() Situació del municipi de Sant Feliu de Guíxols dins la comarca del Baix Empordà ![]() Ganivet quirúrgic. Segles II-I aC. Poblat ibèric dels Guíxols. Museu de Sant Feliu de Guíxols - (Ampliar) ![]() Semis ibèric de Sedeiscen. Segle II aC. Poblat ibèric dels Guíxols. Museu de Sant Feliu de Guíxols - (Ampliar) ![]() Tropes d'Almansor. Infanteria. Final segle X. Dibuix de Francesc Riart - (Ampliar) ![]() Sepulcre a l'església de Sant Feliu de Guíxols. 1898. Cristòfol Fraginals Massana. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) ![]() Compartiment del retaule de l'altar major de Sant Feliu. El sant llançat al mar. Joan de Borgunyà (1518-1520). Procedent de l'església de Sant Feliu de Girona, s'exhibeix al Museu d'Art de Girona - (Ampliar) ![]() El Royal Louis (1667), un vaixell francès semblant al San Felipe El Real. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Descripción o planta de la Villa Antigua con sus muros nombrada de Sant Feliu de Guixoles: del Obispado y corregimiento de Gerona Principado de Catalunya. Ca. 1750. Centre excursionista de Catalunya - (Ampliar) ![]() Patent de sanitat. 1785. Publicat a "Geografia General de Catalunya" de Botet i Sisó, 1908-1918 - (Ampliar) ![]() Publicació del Foment de la Sardana de San Feliu. Portada art nouveau il·lustrada per E. Prats. Ca. 1902. Centre de documentació de l'Orfeó Català - (Ampliar) ![]() Homes pelant una alzina surera prop la masia de Sant Benet a Sant Feliu de Guíxols. 1890-1910. Autor desconegut. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) ![]() Plano del puerto de San Feliu de Guíxols. 1880-1890. Biblioteca de Catalunya - (Ampliar) ![]() Escut a l'ermita de Sant Elm. 1793 - (Ampliar) ![]() El xalet del senyor Montseny, a la platja de Sant Pol. 1935-1940. Salvador Crescenti Miró. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) ![]() Pere Caimó i Bascóns (1819-1878). Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Desmuntatge de l'Observatori Català de Rafael Patxot a Sant Feliu de Guíxols donat a la Societat Astronòmica de Barcelona. 1911. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya - (Ampliar) ![]() Arc de Sant Benet, porta de la muralla del monestir, 1746 - (Ampliar) ![]() Joan Goula i Soley (1843-1917). Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Nomenament de Rafael Patxot i Ferrer com a comandant de la milícia nacional de Sant Feliu de Guíxols, 22 de setembre de 1839. Arxiu Municipal de Girona - (Ampliar) ![]() Salvador Albert i Pey (1868-1944). Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Portada de la 'Revista de Sagaró'. 1935. Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols - (Ampliar) ![]() Detall ornamental del Nou Casino la Constància - (Ampliar) ![]() Camí de la punta de Garbí al vessant rocós i al fons la ermita de Sant Elm. 1895-1920. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) ![]() Juli Garreta i Arboix (1875-1925). Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Nou Casino la Constància. Viquipèdia - (Ampliar) ![]() Embarcació al moll de Sant Feliu de Guíxols - (Ampliar) ![]() Vista des de l'ermita de Sant Elm - (Ampliar) |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice | © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |