La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

2.6. Els nans o capgrossos.

A Girona no n'hi van haver fins l'any 1868. Seguint el costum de fer-los formar per parelles, se'n van comprar dues que tingueren un bon acolliment. L'any 1876 se n'adquirí una altra, que portava cabellera postissa, i a més un "nano" que anava desaparellat fent "d'esquivamosques": era el popular "Berruga", el més petit i menys capgros que els seus companys. Barbut i vestit virolat, obria la marxa de la comparsa portant un fuet que no havia de fer servir mai. La mainada el coneixia i el cridava al seu pas.

El juny de 1890 es vells nans varen ser substituïts per unes altres dues parelles, comprades a Barcelona, riolera l'una i morruda l'altra. Ells anaven cofats amb tricorni i elles amb una mena de còfia. Com que no tenien braços, els penjaven les mànigues buides.

El 3 de maig de 1907, es va acordar augmentar la col·lecció amb dos exemplars més: ell, un cap-gros amb un nas arremangat de gran tamany, calb, amb patilles, mirant de reüll, i vestit amb un batí. Ella, una vella amb ulleres, somrient amb la boca desdentegada. Aquestes parelles, amb en "Berruga, formaren la comparsa gironina durant tot el primer quart del segle XX. Ballaven, i el seu ball consistia simplement en giravoltar damunt els peus, a la música d'un flabiol i tamborí, substituït per un acordió quan l'onada de modernisme l'infiltrà en la tradició i els costums.


Bibliografia

- Extret de "Girona. Petita història de la ciutat i de les seves tradicions i folklore". J. Gibert. Barcelona, 1946.
La festivitat del Corpus. Reportatge fotogràfic de la festivitat del Corpus a Girona el 2006.

La processó del Corpus. Reportatge fotogràfic de la processó del Corpus a Girona l'11 de juny del 2007.

Processó de Corpus a Girona l'any 1918. Dibuixos del Sr. Joaquim Pla i Dalmau. (Muntatge a partir de les làmines publicades per Pla i Dalmau Llibreria).

Els gegants de Girona. Història recent dels gegants de la ciutat. Inclou video històric.

Història del Corpus a Girona els segles XIV i XV. Tradicions i costums gironines de la festa del Corpus durant els segles XIV-XV.

Capgrossos de Girona, segons gravats antics.


Back-Back

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés