La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dimecres de maig 2016 va tenir lloc l'esdeveniment "Nit de Campanes", concert dels campanars del Barri Vell de Girona, música per a campanes del compositor Llorenç Barber i sota la direcció artística de Montserrat Palacios. Hi varen participar els campanars de la basílica de Sant Feliu, la Catedral, Sant Lluc, l'església de les Filles de Sant Josep, l'església del Carme, l'Ajuntament, l'església del Sagrat Cor, la Generalitat de Catalunya i l'església del Mercadal.

El campanar de la Catedral des del pont de Pedra
(Ampliar) - El campanar de la Catedral des del pont de Pedra.

Donar vida a la nit. A la nit de la memòria. La quotidiana, la gran beneta o bombo, la dominical, la maria assumpta, la capitular, són signa (com deien els antics) que activen i mosseguen diverses parcel·les de la nostra memòria, parcel·les de vigília, de reunió, de pietas, de festa, de reposat tempus fugit.
Música arcaica, la fúria sònica d’aquest retrobar les campanes subratlla l’articulació mítica de l’escolta amb la força dels seus contundents cops de maça.
Música fronterera, aquest so de campanes en la nit de Girona és un marcar espais, ressons i marges.
Música d’irregular plurifocalitat que ens convida a un arriscat recórrer insegurs camins per gaudir-la, ja que aquesta música no és mai un còmode i paralitzant instal·lar-se davant d’un tot (opus conclusum) sinó, al contrari, un intuir, olorar i rastrejar frecs dondons al vent.
Sons que fabulen, és aquesta una música a cavall entre el paisatge de velles places i carrerons i el més íntim. Música pública, el sonar de campanes postula un genuí i sonat canvi d’alè: tots o ningú.
Música al cap i a la fi que ens demora entre el(s) altre(s) obrint-nos a la fascinació auràtica del quasisilenci, dels ressons, dels ecos i els memorables no-res.
(Text de Llorenç Barber, músic, al tríptic informatiu de l'esdeveniment).

Plànol de Girona amb la situació dels campanars

(Ampliar) - Plànol de Girona amb la situació dels campanars. (1) Basílica de Sant Feliu. (2) Catedral. (3) Sant Lluc. (4) Església Filles de Sant Josep. (5) Església del Carme. (6) Ajuntament. (7) Església del Sagrat Cor. (8) Generalitat de Catalunya. (9) Església del Mercadal.


--- Back-Index

Campanar de Sant Feliu
(Ampliar) - Campanar de Sant Feliu
Cartell de l'esdeveniment, obra de Quim Corominas
Cartell de l'esdeveniment, obra de Quim Corominas

  • Girona Temps de Flors. Index d'articles i reportatges fotogràfics de l'esdeveniment des del 2007.

  • CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés