La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El divendres 31 d'agost 2018 es va inaugurar a la Casa de la Catalanitat de Perpinyà l'exposició "55 urnes per la Llibertat", organitzada pel Comitè de Solidaritat Catalana, mostra en la que s'han exhibit els treballs de 55 artistes realitzats a partir d'urnes emprades en el referèndum de l'U d'octubre 2017.
A l'acte han participat el President de la Generalitat Quim Torra, la presidenta del departament dels Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe, el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert, entre d'altres. L'acte va comptar amb l’actuació musical de Pascal Comelade i de Pere Figueres.

El President Torra amb Hervé Pi, del Comitè de Solidaritat Catalana de la Catalunya Nord, i els comissaris de l'exposició Fina Duran Riu i Esteve Sabench

(Ampliar) - El President Torra amb Hervé Pi, del Comitè de Solidaritat Catalana de la Catalunya Nord, i els comissaris de l'exposició Fina Duran Riu i Esteve Sabench.

L’exposició, que ha estat comissariada per Fina Duran Riu i Esteve Sabench, s'emmarca en els diversos espais de la capital rossellonesa que també acullen un seguits d’exposicions denominades globalment "155 fotografies per la Llibertat" i uns altres espais mostren altres exposicions aixoplugades sota el paraigües de "Visca per la llibertat". Aquesta és la resposta que la societat civil rossellonesa ha donat a l’absència de cap exposició sobre els fets de l’1 d’octubre al programa oficial del festival internacional de fotoperiodisme "Visa pour l’image".

La sala d'exposicions

(Ampliar) - La sala d'exposicions.

Les urnes són el punt de partida de la mostra, promoguda pel Comitè de Solidaritat de Catalunya Nord. L’entitat va donar cinquanta-cinc urnes del referèndum a cinquanta-cinc artistes, que les han convertides en obres d’art per a reivindicar la llibertat. Partint d’aquest mateix material comú, l’urna del primer d’octubre, cada artista ha volgut exposar la seva visió sobre què va significar aquell dia. La mostra s'ha completat amb un un fotoreportatge de Georges Bartoli que relata els fets occoreguts a Barcelona entre el 20 de setembre i el 27 d'octubre del 2017.

El President Torra durant els parlaments

(Ampliar) - El President Torra durant els parlaments.

A la inauguració també hi han assistit Hervé Pi, del Comitè de Solidaritat Catalana de la Catalunya Nord, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, la diputada a l’Assemblea Nacional, Laurence Gayte; el senador François Calvet, els consellers de la Regió Occitània, Guy Esclopé i Elian Jarycki. També hi han participat els batlles d’Elna, Yves Barniol, d’Arles de Tec, René Bantoure; de Cervera de la Marenda, Jean-Claude Portella, de Sureda, Yves Porteix, del Soler, Armelle Revel-Fourcade i Nicolas Garcia, antic batlle d'Elna, Vice-President del Consell Departemental del Pirineus Orientals. Varen intervenir també amb els seus parlaments a través d’un vídeomissatge el President Carles Puigdemont i l'exconseller de Cultura Lluís Puig, i es varen llegir dues cartes dels presos polítics Jordi Turull i Jordi Sánchez.

Pascal Comelade al pati de la Casa de la Catalanitat

(Ampliar) - Pascal Comelade al pati de la Casa de la Catalanitat.

Els artistes que hi han participat són Franc Aleu, Nora Ancarola, Miquel Arnaudiès, Biel Barnils Carrera, Jacquie Barral, Núria Batlle, Pere Bellès, Fabien Boitard, Danièle Busquet, Tom Carr, Francesca Caruana, Pascal Comelade, Roger Cosme Esteve, Joël Desbouiges, Quim Domene, Philippe Domergue, Pep Duran Esteva, Ignasi Esteve i Bosch, Joan Fontcuberta, Marc Fourquet, Gabriel, Jesús Galdón, Jordi Isern, Salvador Juanpere, Patrick Jude, Emmanuelle Jude, Brigitte Kühlewind Brennenstuhl, Delphine Labedan, Lola Lasurt, Antoni Llena, Anna Llimós, Francesca Llopis, Assumpció Mateu, Odile Marot, Enric Mauri, Carme Miquel, Pere Noguera, Gilles Olry, Frederic Perers, Enric Pladevall, Xevi Prat, Jaume Ribas, Antònia Ripoll, André Rober, Dolors Rusiñol Masramon, Esteve Sabench, Gerard Sala, Carme Sanglas, Claret Serrahima, Servand Solanilla, David Torrents i Jacqueline Molnar, Francesc Torres, Montse Vendrell, Christian Vila i Marga Ximenez.

L'escriptor Joan-Lluís Lluís a l'exposició

(Ampliar) - L'escriptor Joan-Lluís Lluís a l'exposició.

Urna de l'exposició, obra de Franc Aleu

(Ampliar) - Urna de l'exposició, obra de Franc Aleu.

Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, durant la inauguració

(Ampliar) - Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, durant la inauguració.

Marta Madrenas amb Cateherine Barrere i Guylaine Delonca Fines a l'exposició

(Ampliar) - Marta Madrenas amb Cateherine Barrere i Guylaine Delonca Fines a l'exposició.

Peces de l'exposició

(Ampliar) - Peces de l'exposició.

Peça de l'exposició, obra d'Enric Pladevall

(Ampliar) - Peça de l'exposició, obra d'Enric Pladevall.


El President Quim Torra durant la inauguració

(Ampliar) - El President Quim Torra durant la inauguració.

Una de les peces de l'exposició

(Ampliar) - Una de les peces de l'exposició.

Una de les peces de l'exposició

(Ampliar) - Una de les peces de l'exposició.

Una de les peces de l'exposició

(Ampliar) - Una de les peces de l'exposició, obra de Pascal Comelade

Una de les peces de l'exposició

(Ampliar) - Una de les peces de l'exposició.

Una de les peces de l'exposició

(Ampliar) - Una de les peces de l'exposició.

Una de les peces de l'exposició

(Ampliar) - Una de les peces de l'exposició.

Una de les peces de l'exposició

(Ampliar) - Una de les peces de l'exposició.

Una de les peces de l'exposició

(Ampliar) - Una de les peces de l'exposició.

Detall del '600 indepe' de Celrà

(Ampliar) - Detall del '600 indepe' de Celrà.


[Més imatges]------ Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés