La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El nom del carrer

Les Escales d'en Mora, carrer costerut i graonat, comunica el carrer de Sant Josep i el d'en Mora amb el del Portal Nou, a la part alta. Situat dins el Barri Vell de Girona, a mig camí entre la muralla i la Plaça del Vi, el seu nom fa referència al carrer que li és perpendicular al seu inici.

Ampliar
(Ampliar) - Un tram del carrer, des de la part baixa

La denominació del carrer repon a un orígen natural i espontani, un d'aquells noms urbans populars que transcendeixen per esdevenir-ne la denominació oficial. Carrer de la Mora o d'en Mora al·ludeix a un propietari o estudiant del carrer. Les primeres referències documentals d'aquest nom són de mitjan segle XIX, quan apareix al nomenclàtor la denominació "d'en Mora", en diverses variants, i que sembla que es refereix al cognom d'algun estudiant o propietari d'aquest indret.

A la documentació de l'època, per poder diferenciar els diferents sectors d'aquest carrer, s'utilitzen variants que en permeten diferenciar uns trams dels altres, atès que es tracta d'un carrer poc uniforme i difícil de referenciar.

A les llicències d'obres de l'Ajuntament al llarg de la segona meitat del segle XIX hi conviuen diferents formes: escala o pujada d'en Mora, per referir-se al tram que puja fins al carrer del Portal Nou, i carrer o travessia d'en Mora, pel tram que segueix paral·lel al carrer de Talarn. Malgrat que el nom actual del carrer apareix per primera vegada en documents del segle XIX, tot el sector és molt més antic, com ho demostren les restes posades al descobert durant les obres d'urbanització de la plaça del Pallol.

Ampliar
(Ampliar) - Un tram del carrer, amb el rellotge de sol al fons

Curiositats del carrer

Des del final del primer tram d'escales, mirant cap a la torre de la Catedral, visible des d'aquest indret, es pot contemplar un curiós rellotge de sol, de factura moderna, amb la següent inscripció: "El Sol coneix el lloc on s'ha de pondre" (Salm 103, 19), Dibuix: M. Huerta. Gnomònica: P. Muñoz..

Al final del carrer, a la cantonada amb el del Portal Nou, un artístic rètol de rajoles recomana que Per respecte a la civtat, no embrutiu la paret, ja existent en aquest indret a la dècada dels cinquanta del segle passat.

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés


[Galeria d'imatges] -------------- Back-Index-Next

Ampliar
(Ampliar) - Rètol de rajoles a la cantonada amb el carrer del Portal Nou.

Ampliar
(Ampliar) - Rellotge de sol visible des de les Escales d'en Mora

Ampliar
(Ampliar) - Detall d'un mur de les escales


CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés