La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Al matí d'aquest dia tenia lloc la processó eucarística de la barriada del Pont Major, que sortia a les onze de l'església parroquial, i recorria el llarg i únic carrer del barri, on hi havien alguns altarets preparats pels mateixos veïns, i tornava al temple. El penó principal acostumava portar-lo el tinent d'alcalde del districte. Des de l'any 1893 obrien la marxa els gegants i capgrossos de la ciutat.

La Col·legiata de Sant Feliu celebrava la seva festa eucarística amb un solemne ofici d'exposició major a les deu del matí; a la tarda es feia la processó que sortia del temple per la porta nord, i després de recórrer els carrers habituals, entrava per la porta del sud, i donava voltes per l'interior del temple, cantant-se la Salve amb acompanyament d'orgue.

Antigament la custòdia la portava el rector, sota tàlem, recolzant-la contra el pit. Perquè pogués reposar de la forçada posició, de tant en tant, els veïns muntaven uns altarets guarnits i il·luminats per a posar-hi la custòdia, aprofitant aquesta pausa per cantar un motet, costum que es va perdre el 1898, quan es va estrenar la magnífica custòdia que quatre capellans duien en baiard.

La bandera parroquial la portava alguna alta autoritat local, que amb la seva presència i acompanyament donava relleu a la processó. Hi anaven els els gegants i capgrossos de la ciutat, i quan l'alcalde era pendonista, també l'àguila.


Bibliografia

- Extret de "Girona. Petita història de la ciutat i de les seves tradicions i folklore". J. Gibert. Barcelona, 1946. • La festivitat del Corpus. Reportatge fotogràfic de la festivitat del Corpus a Girona el 2006.

 • La processó del Corpus. Reportatge fotogràfic de la processó del Corpus a Girona l'11 de juny del 2007.

 • Processó de Corpus a Girona l'any 1918. Dibuixos del Sr. Joaquim Pla i Dalmau. (Muntatge a partir de les làmines publicades per Pla i Dalmau Llibreria).

 • Els gegants de Girona. Història recent dels gegants de la ciutat. Inclou video històric.

 • Història del Corpus a Girona els segles XIV i XV. Tradicions i costums gironines de la festa del Corpus durant els segles XIV-XV.

 • Back-Back

  Nen guarnit i amb el ram a punt per participar en la processó del Corpus, de Girona, l'any 1955. Fotografia gentilesa de Josep Cornellà i Canals.

  L'actual Àguila de la ciutat.

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés