La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Una campanya arqueològica al Call jueu de Girona ha tret a la llum les restes d’una casa construïda al segle XIII, situada sota l’actual Museu d’Història dels Jueus. Les primeres estructures van aparèixer durant l'any 2012, en el curs d'una intervenció al Centre Bonastruc ça Porta per habilitar un espai per a les exposicions temporals, i ara se n’ha excavat tot el perímetre.

Restauració de la casa localitzada, segons dibuix de J. Sagrera
(Ampliar) - Restauració de la casa localitzada, segons dibuix de J. Sagrera

L’entrada a l’edifici, mitjançant d’una porta dovellada, es troba al carreró d'Hernández, actualment tapiat pels dos extrems, que durant l’edat mitjana s’anomenava carrer de les Dones. Consta d’un vestíbul i diverses estances pavimentades amb opus signinum, així com una cisterna coberta amb volta. Els primers estudis de la troballa han pogut establir una cronologia dels diferents usos que va tenir al llarg de la història, gràcies a la documentació de l’època que es conserva.

El resultat de l'excavació, des del Pati dels Rabins
(Ampliar) - El resultat de l'excavació, des del Pati dels Rabins

Així, a finals del segle XIV l’edifici va patir un gran incendi, que segons els experts hauria estat causat per l’atac que va patir durant el gran avalot contra el call l’estiu de 1391. Després, entre 1435 i 1492, el que quedava de la casa va passar a formar part del complex de la sinagoga. Durant aquell temps, l’espai va acollir una carnisseria jueva fins que, a causa de l’expulsió dels jueus i el tancament del Call, va ser venut i enderrocat. A partir d’aquest moment, es va convertir en un pati i les darreres intervencions que va patir van ser la construcció de noves parets i clavegueres durant els segles XIX i XX.

El resultat de l'excavació, des del Pati dels Rabins
(Ampliar) - El resultat de l'excavació, des del Pati dels Rabins

Arran de la troballa, el Museu d’Història dels Jueus ha habilitat el recinte per incloure’l en la seva visita. Tot i que no s’hi podrà accedir, els visitants podran contemplar-lo des de l’interior del Museu a través dels vidres i des del Pati dels Rabins, i podran conèixer-ne la història mitjançant d’un panell explicatiu que s'hi instal·larà.


- La troballa, des del Pati dels Rabins

- La troballa, des del Pati dels Rabins

- La troballa, des del Pati dels Rabins


  • Història medieval de Girona: els jueus. Article històric sobre la presència de la comunitat jueva a la ciutat de Girona.

  • El Centre Bonastruc ça Porta. Reportatge fotogràfic i article sobre el centre d'estudis del Museu d'Història dels Jueus de Girona.

  • BackIndex

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés