La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El camp de Mart, situat a la zona més ponentina de la Devesa, un espai verd sense arbrat, en època de Josep Pla era un lloc aïllat de Girona, de la que el separaven les barreres naturals com el riu Güell i les artificials com el tren i la carretera. Segons l'escriptor, "forma un gran rectangle d'aire emmarcat per quatre masses botàniques puixants". Era el lloc on jugaven a futbol les tardes de dijous quan baixaven a la Devesa per esplaiar-se.
En aquesta àrea tenia el seu camp de futbol, el 1921, la Unió Deportiva Girona, l'equip continuador del FBC Strong i del Centre Gironenc, clubs dels quals n'heretà el camp i els colors groc i blau marí.

El Camp de Mart a la Devesa. 1902-1918

(Ampliar) - El Camp de Mart a la Devesa. 1902-1918. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

L'any 1934, s'hi va construir la piscina municipal i, després, s'hi varen construir més instal·lacions esportives com l'estadi, camps de tir, instalílacions hípiques. El 1973, es va construir el pas elevat del tren i una mica abans s'havia desviat el riu Güell, el que va acostar més la zona a Girona. Molt recentment s'hi ha instal·lat temporalment atraccions lúdiques, com un circ, i s'ha utilitzat per a les carpes de la fira comercial durant les Fires de Girona.

Retrat de grup d'una formació local davant d'una porteria del Camp de Mart de la Devesa a Girona. S'identifica a Parés, Jaume Pons, Tata, Padrosa i Xifra. 1903

(Ampliar) - Retrat de grup d'una formació local davant d'una porteria del Camp de Mart de la Devesa a Girona. S'identifica a Parés, Jaume Pons, Tata, Padrosa i Xifra. 1903. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona

Josep Pla, al seu llibre "Girona, un llibre de records", en deia "Seguint la gran avinguda a la dreta, hi havia el Camp de Mart. En aquest gran espai — que es la part mes francesa de la Devesa, en el sentit que fou concebut notòriament per fer-hi revistes i espectacles militars—, hi passàrem tantes hores de la nostra adolescència en llibertat, que no ens podríem pas estar d'estimar-lo.

Maniobres militars al camp de Mart, a la Devesa. 1910-1920

(Ampliar) - Maniobres militars al camp de Mart, a la Devesa. 1910-1920. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Hi hem armat, amb la passió dels catorze anys, partits de futbol terribles, hi hem fet tota mena de curses i de salts, hi hem donat i rebut magnífiques trompades. Vivint reclosos en les quatre parets del col·legi incrustat en la vella Girona, les dimensions folgades del camp ens produïen una exaltació vital, un gust de rabejar-nos e l'aire solar. Coneixíem el lloc i n'havíem explorat els voltants. Més enllà de les avingudes de plàtans, sobre els marges del Ter hi havia una manigua de mates, clots i munts de sorra, amb molts caus de rates, conills i talps. Amb uns petards que compràvem al carrer de l'Argenteria –tres deu cèntims- esbotzàvem els forats enmig d'un soroll africà. Aquests topants confusos haurien pogut ésser la medecina de tots els nostres mals".

Partit de futbol entre la Unió Deportiva Girona i el Calella al camp de futbol de la Devesa, al Camp de Mart, en benefici dels soldats que lluitaven a l'Àfrica. Retrat de grup dels jugadors davant la tribuna d'autoritats civils i militars presents a l'encontre. S'identifica a Jesús Ballestero, president del club. Entre els jugadors, a d'alt d'esquerra a dreta: Viarnés, Padrosa, Bisbe, Viñas, Alvarez i Roca. Asseguts: Casteyó, Pep Gómez, Prats, Fernández i Rustey. 18/02/1921

(Ampliar) - Partit de futbol entre la Unió Deportiva Girona i el Calella al camp de futbol de la Devesa, al Camp de Mart, en benefici dels soldats que lluitaven a l'Àfrica. Retrat de grup dels jugadors davant la tribuna d'autoritats civils i militars presents a l'encontre. S'identifica a Jesús Ballestero, president del club. Entre els jugadors, a d'alt d'esquerra a dreta: Viarnés, Padrosa, Bisbe, Viñas, Alvarez i Roca. Asseguts: Casteyó, Pep Gómez, Prats, Fernández i Rustey. 18/02/1921. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Maniobres militars al camp de Mart, a la Devesa. 1920-1930

(Ampliar) - Maniobres militars al camp de Mart, a la Devesa. 1920-1930. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Camp de Mart, a la Devesa. 1979-1983

(Ampliar) - Camp de Mart, a la Devesa. 1979-1983. Dani Duch Dausà. CRDI - Ajuntament de Girona.

Maniobres militars al camp de Mart, a la Devesa. 1930-1940

(Ampliar) - Maniobres militars al camp de Mart, a la Devesa. 1930-1940. Salvador Crescenti Miró. CRDI - Ajuntament de Girona.

Vista aèria del camp de Mart, a la Devesa. 2002

(Ampliar) - Vista aèria del camp de Mart, a la Devesa. 2002. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona.

Retrat d'estudi de Josep Prats, porter de l'equip de futbol de la Unió Deportiva Girona. 1922-1930

(Ampliar) - Retrat d'estudi de Josep Prats, porter de l'equip de futbol de la Unió Deportiva Girona. 1922-1930. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

El Camp de Mart. 2016

(Ampliar) - El Camp de Mart. 2016. Joan Sabater Brunet. CRDI - Ajuntament de Girona.

Retrat de Fernando Varés Martinell llançant el disc al camp d'esports del Camp de Mart. 1935

(Ampliar) - Retrat de Fernando Varés Martinell llançant el disc al camp d'esports del Camp de Mart. 1935. Antoni Varés Martinell. CRDI - Ajuntament de Girona.

Programa de les activitats esportives celebrades els dies 30 d'octubre i 6 de novembre en el marc de les Fires i festes de Sant Narcís al Camp de Mart. 1916

(Ampliar) - Programa de les activitats esportives celebrades els dies 30 d'octubre i 6 de novembre en el marc de les Fires i festes de Sant Narcís al Camp de Mart. 1916. CRDI - Ajuntament de Girona.

El Camp de Mart. 2016

(Ampliar) - El Camp de Mart. 2016. Joan Sabater Brunet. CRDI - Ajuntament de Girona.


Localització
41º 59' 10" N
2º 48' 53" E

--- Back

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés