La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Els dies 18 i 19 de desembre de 1954, s'exhibia a l'avinguda Ramon Folch, davant l'edifici de Correus, una balena de 20 metres de llargada, 7,5 de circumferència i un pes de 60 tones, que havia estat capturada el 14 d'abril a l'Atlàntic. Arribava a Girona des de Figueres, on havia estat presentada a la plaça de l'Escorxador. La premsa de l'època anunciava que seria exposada com atracció de fira a mitja Europa i a Amèrica del Sud. A la publicitat s'indica que l'entrada seria de franc per als alumnes de les escoles gironines de Primària, acompanyats dels seus professors "a esta exposición cultural y científica".

La balena dins la carpa d'exhibició

(Ampliar) - La balena dins la carpa d'exhibició, a Saragossa. Fotografia que venia el promotor de l'exhibició.

El 14 de abril de 1954, una tripulació de 13 hombres capturava la balena. Segons unes fonts periodístiques, la captura es va fer amb la intenció d'exhibir-la cobrant entrada com una atracció de fira, i segons altres, la idea de treure'n per aquest mitjà el màxim rendiment econòmic se'ls va ocórrer posteriorment al veure les dimensions de l'animal. La qüestió era presentar-la amb l'espectacularitat mediàtica més gran possible.

Article del diari 'Los Sitios' sobre el consum de carn de balena a Barcelona, del 14 d'agost de 1954

(Ampliar) - Article del diari 'Los Sitios' sobre el consum de carn de balena a Barcelona, del 14 d'agost de 1954.

La balena va ser descarregada a Algeciras amb l'ajuda d'una grua portada a propòsit des de Gibraltar, grua que va volcar degut al pes de l'animal, i va començar la seva gira per tota Espanya. A Madrid va arribar el 13 de juny i es va exhibir en una carpa a la plaça de la Moncloa, on va ser portada amb un tràiler de 19 ruedas, "el camión más grande del mundo", com deia la publicitat. És de suposar que entre la calor, l'olor de l'animal en descomposició i els productes químics per evitar-ho, devien fer la visita ben breu. Per fer l'exhibició més atractiva, la balena va ser batejada com Moby Dick.

El camió que transportava la balena

(Ampliar) - El camió que transportava la balena. Fotograma del documental "Pintoresco y extraño" de NO-DO.

"Moby Dick; por primera vez expuesta en su estado natural sobre el camión más grande del mundo", anunciava un cartell de la carpa, i per entrar-hi s'havien de pagar 2 pessetes. A l'interior hi havia la balena damunt el camió amb rètols que indicaven on hi havia els ulls, les aletes, les barbes, i es podia entrar dins el cos (els més valents). A Madrid hi va ser exposada dues setmanes, i fins i tot el NO-Do se'n va fer ressó, amb un documental titulat "Pintoresco y extraño".

La carpa on s'exhibia la balena a Madrid, a la plaça de la Moncloa. Devia ser la mateixa que va arribar a Girona

(Ampliar) - La carpa on s'exhibia la balena a Madrid, a la plaça de la Moncloa. Devia ser la mateixa que va arribar a Girona.

Seguidament va viatjar a Sant Sebastià, Pamplona i Saragossa on la varen exposar uns dies, i després aniria a Barcelona fins el 4 de agosto, on la varen exhibir al costat de l'estàtua de Colom, i va seguir cap Arenys de Mar. Probablement, d'aqui seguiria viatge a França i Itàlia, segons la publicitat dels diaris de l'època, i tornaria per ser visitada a diverses poblacions gironines (Girona, Figueres, Ripoll el 21 de desembre).
Aprofitant l'espectacle, a Barcelona, es va promocionar la carn de balena, com explicava el diari "Los Sitios" al seu espai "Carta de Barcelona" del 14 d'agost de 1954. Sembla, però, que no va tenir massa èxit; el 21 d'octubre de 1954, Joan Alern, concessionari del lloc de venda número 343 del Mercat de Santa Caterina, va sol·licitar a l'Ajuntament de Barcelona que li retirés l'autorització que li havia estat concedida per vendre carn de balena en el seu establiment i se li restituís la llicència de carn de boví que havia tingut amb anterioritat. La breu i avui gairebé oblidada aventura de la carn de balena a les cassoles de la ciutat va caure en desgràcia, degut a la presència de "Moby Dick" a Barcelona. Es varen deixar de fer aletes a la marinera, el llom en fricandó i els cervells amanits amb salsa picant, segons receptes de l'escriptor culinari Teodoro Bardají (1882-1958).

Anunci de 'El Mundo Deportivo' del 17 de juliol de 1954, que informa de la presència de la balena a Barcelona

(Ampliar) - Anunci de 'El Mundo Deportivo' del 17 de juliol de 1954, que informa de la presència de la balena a Barcelona.

A partir d'aquest moment, la única referècia documental que hem localitzat del seu periple és el diari "El Ripollès" de l'U de gener de 1955, on s'informa que després de la visita a aquesta població de Ripoll el 21 de desembre de 1954, la balena iniciava una gira per Itàlia, Suïssa, Alemanya, Bèlgica i Holanda, on seria embarcada a Amsterdam per fer una altra tournée de tres mesos per diversos països d'Amèrica del Sud, gires que sembla no es varen dur a terme, atès que el 26 de febrer de 1955 estava a Granada, on va ser instal·lada a la plaça de Bibataubín.

Un operari preparant la balena a la carpa d'exhibició

(Ampliar) - Un operari preparant la balena a la carpa d'exhibició. Fotograma del documental "Pintoresco y extraño" de NO-DO.

Anunci de l'exhibició de la balena a Girona

(Ampliar) - Anunci de l'exhibició de la balena a Girona.

Uns operaris preparant la balena a la carpa d'exhibició

(Ampliar) - Uns operaris preparant la balena a la carpa d'exhibició. Fotograma del documental "Pintoresco y extraño" de NO-DO.


Article del diari 'Los Sitios' anunciant l'arribada a Girona de la balena, amb una entrevista al seu 'manager'. 18 de desembre de 1954

(Ampliar) - Article del diari 'Los Sitios' anunciant l'arribada a Girona de la balena, amb una entrevista al seu 'manager'. 18 de desembre de 1954.

Anunci del diari ABC anunciant l'exhibició de la balena a Madrid el 1954

(Ampliar) - Anunci del diari ABC anunciant l'exhibició de la balena a Madrid el 1954.

Anunci al diari 'Los Sitios', del 15 de desembre de 1954

(Ampliar) - Anunci al diari 'Los Sitios', del 15 de desembre de 1954.

La balena, a Figueres. Anunci al diari 'Los Sitios', del 16 de desembre de 1954

(Ampliar) - La balena, a Figueres. Anunci al diari 'Los Sitios', del 16 de desembre de 1954.

Article del diari 'Los Sitios', del 17 de desembre de 1954, sobre l'arribada de la balena a Figueres

(Ampliar) - Article del diari 'Los Sitios', del 17 de desembre de 1954, sobre l'arribada de la balena a Figueres.

La balena a Girona. Anunci al diari 'Los Sitios', del 19 de desembre de 1954

(Ampliar) - La balena a Girona. Anunci al diari 'Los Sitios', del 19 de desembre de 1954.

Article del diari 'El Ripollès', de l'U de gener de 1955, informant de l'exhibició de la balena a Ripoll, i de la gira que es proposava iniciar

(Ampliar) - Article del diari 'El Ripollès', de l'U de gener de 1955, informant de l'exhibició de la balena a Ripoll, i de la gira que es proposava iniciar.


Back - Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés