Rosella (Papaver rhoeas)

La rosella, que també és anomenada també com quiquiriquic, gallaret o amb altres noms, és una planta anual habitual en els camps conreats, especialment els de blat, on forma, en el moment de floració, una catifa vermella que li dóna l'aspecte característic. Les imatges de l'article han estat preses prop d'un camp de blat a la Vall de Sant Daniel el 8 de juny de 2008.

També és molt habitual en marges, prats i rostolls. L’època de floració té lloc a la primavera i l'estiu, i les flors neixen d'una poncella que, fins la seva maduració, està com caiguda. Amb aquestes poncelles, quan encara estan tancades, la mainada juga a endevinar el color del seu contingut, que depèn de l'estat de maduració de la flor, tot preguntan gall, pollet o gallina?. Si la resposta ha estat gall, per endevinar-ho, la flor ha de ser d'un roig intens com la flor madura, gallina si la flor és rosada, i pollet si encara és blanca, estat inicial de col·loració dels pètals.

Els pètals d'aquestes flors s'utilitzen com antitussiu. Els mucílags exerceixen un efecte calmant i hidratant sobre la mucosa respiratòria, actuant com a emol·lients i bèquics, disminuidors de la tos. S’han fet assajos amb animals i s’ha comprovat que la rosella produeix una depressió del sistema nerviós central, disminuint el període d'inducció del son. Aquests efectes podrien ser deguts als alcaloides que conté.


Back