La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

10 de gener 2014. Palinur.
Joan Surroca - Tonyi Barbero

Emmarcat en els actes amb motiu del centenari de l'escriptor, l'associació Amics de la UNESCO de Girona amb la col·laboració de l'associació de comerciants del Mercat del Lleó, organitza mensualment una proposta l'objectiu de la qual és apropar l'escriptor al gran públic, a partir del llibre de Salvador Espriu "Les roques i el mar, el blau".

Il·:lustració de Tonyi Barbero sobre Palinur
(Ampliar) - Il·lustració de Tonyi Barbero sobre "Palinur".

A partir d'aquest text, Amics de la UNESCO de Girona ha convidat a 12 socis i col·laboradors escriptors i artistes, a fer la seva pròpia lectura de dotze capítols; al cap d'un any es disposarà de dotze capítols nous i dotze il·lustracions, que seran llegits i presentats, un cada mes coicidint en el dia 10, en l'activitat Espriu al Mercat que va del 10 de juliol 2013 al 10 de juliol 2014.

Tonyi Barbero, autora de la il·lustració
(Ampliar) - Tonyi Barbero, autora de la il·lustració.

Palinur. Del llibre "Les roques i el mar, el blau", d'Espriu

La despulla nua d'un home jove que va sucumbir a la violència, un cos mort ajagut en la sorra d'una platja solitària, privat del repòs de la tomba. Timoner pres en el blau parany del cel, que confiava massa en la calma temible del mar, hi va caure en adormir-se, en acte de servei, en circumstàncies molt difícils. És cert que diuen que, per aconseguir-ho, li mullaven les temples amb l'aigua del riu de l'oblit. La seva consciència professional li remordiria, quan, en lloc d'esforçar-se a retornar al bastiment amb grossos esvorancs, va nedar -tal vegada ho maliciem nosaltres- durant tres dies i tres nits, ajudat per ones de tempesta, en direcció a una riba, al capdavall enemiga, on el varen matar. El viatge era de debò important. Tanmateix, la sentència d'un consell de guerra li hauria resultat potser més benigna. No afegirem al nostre comentari el risc d'unes altres suposicions. Podeu saber com els fets es varen produir, almenys tal com ho conta una normativa obra avui una mica deixada de banda, gairebé tant com, per exemple, la pintura d'alguns mestres que caldria valorar de nou, no més enllà, però, d'un excel·lent ofici.

Maria Coll i Helena Pujol, de l'Institut Santiago Sobrequés, llegint el text d'Espriu
(Ampliar) - Maria Coll i Helena Pujol, de l'Institut Santiago Sobrequés, llegint el text d'Espriu.

Palinur, de Joan Surroca i Sens

Palinur, estimat pilot expert, comprenc que et refiessis de la mar calma i de la bonança prodigiosa per deixar el timó. Tu, Palinur, no ets un viatger distret, tal com et qualifica Thomas More en la seva Utopia. Entenc que vas actuar de manera confiada amb qui es va oferir a reemplaçar-te una estona al governall de la nau. Confiar, Palinur, és una de les teves actituds, juntament amb la de perdonar, que més ens eleven. Què més bonic que una encaixada de mans per segellar un pacte?

La teva confiança va facilitar els plans dels qui desitjaven la teva desaparició. Vas caure al mar i vas arribar exhaust a terra ferma per morir a mans de gent bàrbara. Trista fi la teva, lleial mariner conductor d'una nau de tan nobles objectius. La violència et va privar de veure realitzats els teus somnis. No només el ferro et va matar, va ser també l'engany de qui va ordir el pla per eliminar-te el culpable de la teva mort.

Els temps canvien sempre per bé. Els humans anem aprenent a resoldre els conflictes de manera pacífica, amb una radical no-violència com a mètode. Som més transparents perquè les coaccions minven; sabem llegir millor els ulls que clamen i comprenem que la joia és per ser compartida. El viatge segueix, Palinur, i naveguem amb més seguretat que no pas tu. El nostre compromís és arribar a port. Haurem superat els entrebancs històrics per viure dignament. Allà, la humanitat gaudirà per sempre més de la bellesa. • La plaça de Salvador Espriu. Article i reportatge fotogràfic de la plaça dedicada a l'escriptor, just davant del Mercat del Lleó.

 • Joan Surroca i Sens, autor del text sobre "Palinur"

  Tonyi Barbero, autora de la il·lustració

  Joan Surroca i Sens, autor del text sobre "Palinur"

  Penjada del treball presentat al Mercat del Lleó

  Penjada del treball presentat al Mercat del Lleó

  [Més imatges]-------------Back - Index - Next

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés