La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

11 de novembre 2013. Apol·lo.
Xavier Díez - Pep Duixans

Emmarcat en els actes amb motiu del centenari de l'escriptor, l'associació Amics de la UNESCO de Girona amb la col·laboració de l'associació de comerciants del Mercat del Lleó, organitza mensualment una proposta l'objectiu de la qual és apropar l'escriptor al gran públic, a partir del llibre de Salvador Espriu "Les roques i el mar, el blau".

Il·lustració de Pep Duixans
(Ampliar) - Il·lustració de Pep Duixans.

A partir d'aquest text, Amics de la UNESCO de Girona ha convidat a 12 socis i col·laboradors escriptors i artistes, a fer la seva pròpia lectura de dotze capítols; al cap d'un any es disposarà de dotze capítols nous i dotze il·lustracions, que seran llegits i presentats, un cada mes coicidint en el dia 10, en l'activitat Espriu al Mercat que va del 10 de juliol 2013 al 10 de juliol 2014.

Xavier Díez, autor del text Apol·lo
(Ampliar) - Xavier Díez, autor del text Apol·lo.

Apol·lo. Del llibre "Les roques i el mar, el blau", d'Espriu

És el brillant, el lluminós, el conductor i el navegant que protegeix la fundació de colònies, el qui sap guarir i també matar, amb una mort ràpida, clement. El qui presideix secrets de la màntica i les arts de la poesia i la música. Reneix sense parar, caça, guerreja. La seva radiant cabellera no ha estat mai tallada. És el gloriós i l'hiperbori, el qui se'n va a les misterioses terres del nord i retorna d'allí als seus santuaris de l'illa i la muntanya. (...) Li agrada el corb, ocell profètic. Els jacint és la seva flor, el llorer el seu arbre, i tots dos es relacionen amb alguns dels seus amors. Tot just caminava i ja va destruir un terrible serpent o un drac monstruós (...) No deixarem de consignar, però que a Lavínia hi va haver temps enrera, una memorable disputa sobre la correcta accentuació del seu nom, en rosalbacavà. Érem aleshores joves i ens hi vàrem, innocents i inexperts, divertir una mica.

L'actor Martí Peraferrer durant la lectura d'Espriu
(Ampliar) - L'actor Martí Peraferrer durant la lectura d'Espriu.

Apol·lo, de Xavier Díez

La mitologia grega, és a dir l'imaginari profund de la Mediterrània, ens parla d'un Déu especial, l'Apol·lo. Un compendi de defectes i virtuts, de llums i penombres, de clarobscurs irisats. I una deïtat protectora que reneix sense parar, ca·a, guerreja, que sempre duu a la mà una cítara, símbol de la bellesa de la música i l'harmonia, com harmònica és la seva etèria i gloriosa presència física, com inspirador és de les muses i patró protector de la música i la poesia. Un Déu esmunyedís que l'errava i l'encertava, divinitat a qui sovint entabanaven i abatien, i que tanmateix, resorgia en la immortalitat de un esplendorós matí d'estiu. Apol·lo, com ens recorda Espriu, en els seus misteriosos retorns matava serps i dracs mostruosos. Ara, a la manera d'un Sant Jordi sense armadura, podria ésser adoptat com el nostre patró pagà. Així, entre llorers i jacints, esdevindria inspirador i guia del nostre gloriós exèrcit. Un exèrcit de música, mots, expressions, silencis eixordadors, descobertes, contemplacions, pensaments profunds, inspiracions calmoses i sobtades. Un exèrcit disposat a resistir i renéixer en derrotes mai definitives, a guarir les ànimes en la dissort i recrear-se en la joia de viure al nostre racó de la Mediterrània, mentre ens aferrem a la cítara i salvem els mots, mentre persistim, com soldats culturals en aquesta estranya harmonia de l'art i les ciències, de la poesia, fins a conquerir la dolça mel de la llibertat. • La plaça de Salvador Espriu. Article i reportatge fotogràfic de la plaça dedicada a l'escriptor, just davant del Mercat del Lleó.

 • [Més imatges]-------------Back - Index - Next

  Xavier Díez durant la lectura del seu text

  L'actor Martí Peraferrer durant la lectura d'Espriu

  Pep Duixans, autor de la il·lustració

  Pep Duixans presentant la seva il·lustració

  Penjada del treball presentat al Mercat del Lleó

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés