La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

10 de setembre 2013. Orfeu.
Mariàngela Vilallonga - Joan carandell

Emmarcat en els actes amb motiu del centenari de l'escriptor, l'associació Amics de la UNESCO de Girona amb la col·laboració de l'associació de comerciants del Mercat del Lleó, organitza mensualment una proposta l'objectiu de la qual és apropar l'escriptor al gran públic, a partir del llibre de Salvador Espriu "Les roques i el mar, el blau".

Mariàngela Vilallonga, autora del text
(Ampliar) - Mariàngela Vilallonga, autora del text.

A partir d'aquest text, Amics de la UNESCO de Girona ha convidat a 12 socis i col·laboradors escriptors i artistes, a fer la seva pròpia lectura de dotze capítols; al cap d'un any es disposarà de dotze capítols nous i dotze il·lustracions, que seran llegits i presentats, un cada mes coicidint en el dia 10, en l'activitat Espriu al Mercat que va del 10 de juliol 2013 al 10 de juliol 2014.

L'artista Joan Carandell, autor de la il·lustració
(Ampliar) - L'artista Joan Carandell, autor de la il·lustració.

Orfeu. del llibre "Les roques i el mar, el blau", d'Espriu

No dubtem pas que estimaves la teva dona, però estem segurs que preferies el teu art. Quan un serpent la va matar, els teus cants harmoniosos l'evocaven tan i tan bé, que tothom es constrenyia a davallar al regne de les ombres, a treure-la d'allí i consolar-te. El viatge no t'agradava, però l'afecte reprovador dels altres (...), et va obligar a emprendre a contracor el basardós camí. Vas vèncer tots els obstacles i a la fi obtenies, (...), que la teva companya et fos retornada, sota la condició de no mirar-la fins a arribar a la llum. Si no complies el precepte, la dona se t'esvaniria per sempre més. Pujàveu cap a la claror. Tu anaves davant, la pàl·lida rescatada et seguia. (...). Molt a prop de la boca de l'antre, quan començaves a distingir el teu instrument en la foscor, et vas tombar amb una freda deliberació a esguardar la deslliurada. Ja no hi era. (...).

Mateu Ciurana ha llegit el capítol Orfeu de Les roques i el mar, el blau
(Ampliar) - Mateu Ciurana ha llegit el capítol Orfeu de "Les roques i el mar, el blau" de Salvador Espriu.

Orfeu, de Mariàngela Vilallonga

Orfeu volia arrabassar Eurídice del cor de les tenebres, de la grapada dels déus que no ploren, perquè l'estimava. O li semblava que l'estimava? Orfeu el victoriós, Orfeu l'únic. Orfeu el gran cantor de Tràcia. Tothom reconeixeria la seva gesta, s'emportaria Eurídice amb ell, la tornaria a la terra, d'on encara no havia d'haver partit. L'èexit acompanyava la seva dolça missió. Els déus li imposaren una sola condició: que no es girés per mirar Eurídice, fins que no s'acabés el camí. Eurídice hi era, és clar que hi era; Eurídice el seguia, és clar que el seguia. Sempre hi havia estat, sempre l'havia seguit. Orfeu no ho veia. Orfeu no ho sabia. Orfeu desconfiava. Orfeu es va girar, Orfeu va mirar, Orfeu no va confiar. I Eurídice no hi va ser més, Eurídice va restar als inferns, Eurídice plorà. Orfeu es penedí, Orfeu es desesperà, ell que ho tingué tot, ell que ho perdé tot, ell que ho recuperà tot, i ho tornà a perdre. Eurídice reposà als estatges infernals, tranquil·la, vora el llac, sota les murtreres, veient passar els anys que no són anys. Orfeu no trobà el repòs i anà errant i s'aillà en el cant i refusà les dones. Per amor, digué. I les dones el colpejaren fins a fer-lo morir. Perquè no havia confiat en Eurídice, digueren. Eurídice, mentre, matava el seu temps lliure inventant relats sobre heroïnes abandonades. I tenien èxit entre els que se l'escoltaven. Fins que arribà Orfeu. Junts ja per a l'eternitat. • La plaça de Salvador Espriu. Article i reportatge fotogràfic de la plaça dedicada a l'escriptor, just davant del Mercat del Lleó.

 • [Més imatges]-------------Back - Index - Next

  Il·lustració de Joan Carandell
  (Ampliar) - Il·lustració de Joan Carandell: Orfeu

  Mateu Ciurana durant la lectura d'Espriu

  Mariàngela Vilallonga i Joan Carandell durant la lectura d'Espriu

  Joan Carandell durant la presentació de la il·lustració

  Penjada del treball al Mercat del Lleó

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés