La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

10 d'agost 2013. Penèlope - Núria Martí - Ció Abellí

Emmarcat en els actes amb motiu del centenari de l'escriptor, l'associació Amics de la UNESCO de Girona amb la col·laboració de l'associació de comerciants del Mercat del Lleó, organitza mensualment una proposta l'objectiu de la qual és apropar l'escriptor al gran públic, a partir del llibre de Salvador Espriu "Les roques i el mar, el blau".

L'artista Ció Avellí autora de la il·lustració
(Ampliar) - L'artista Ció Abellí autora de la il·lustració.

A partir d'aquest text, Amics de la UNESCO de Girona ha convidat a 12 socis i col·laboradors escriptors i artistes, a fer la seva pròpia lectura de dotze capítols; al cap d'un any es disposarà de dotze capítols nous i dotze il·lustracions, que seran llegits i presentats, un cada mes coicidint en el dia 10, en l'activitat Espriu al Mercat que va del 10 de juliol 2013 al 10 de juliol 2014.

Núria Martí i Constans, autora del text
(Ampliar) - Núria Martí i Constans, autora del text.

Penèlope. del llibre "Les roques i el mar, el blau", d'Espriu

Després de tornar-se a conèixer i de dormir, marit i muller, quan el palau era fosc i en silenci, varen conversar. L'un i l'altre trobaven difícil resumir en unes quantes hores el que havien passat, i sobretot el que havien pensat, durant aquells últims vint anys, i més potser el viatger que tant havia navegat, naufragat i viscut. Tal vegada, perquè a la dona, sense moure's de casa, li havia vagat de teixir, desteixir i cavil·lar. Prudents i sagaços, sabien el punt dolç del que convenia que es contessin, del que importava de callar i del que els abellia d'oblidar. Acabada la prova del llit, ella se li havia ofert, submisa i sàviament quasi nua sota la llum vacil·lant de les teies, (...). Aquesta i l'home, (...), s'avenien en el llarg plany i en els comptes de les enormes despeses ocasionades pels pretendents, mentre arribava a la fi la claror de l'alba, i el feliç matrimoni emmudia per destriar, entre els primers cants dels ocells just desvetllats, els avisos plens de seny d'una rara oreneta.

Josefina Espinosa ha llegit el capítol Penèlope de Les roques i el mar, el blau
(Ampliar) - Josefina Espinosa ha llegit el capítol Penèlope de "Les roques i el mar, el blau".

Penèlope, de Núria Martí i Constans

Digues, poeta, com és que sóc jo i no l'astut viatger qui encapçala el teu discurs? Em necessites, vet-ho aquí. I no ets pas el primer. Vint anys són molts anys i m'he convertit en alguna cosa més que una dona que cus i descus un sudari mentre un eixam de pretendents menja i riu i no para de beure al seu palau.
Així sóc el compromís, la paciència i l'enginy, i has volgut parlar de mi i del navegant, que sempre farà el que hagi de fer (mentre pugui, és cert) i ara, vell i assenyat, amaga el record d'una jove, filla d'un rei, bellíssima i salvadora. De mi i de l'únic home que coneix el cant de les sirenes, i que aquí, al nostre llit, parla molt i calla més. Has revifat el mariner, l'heroi llest i valent perdut tantes vegades, i la mestressa sàvia i insinuant que l'acompanya. Tu, poeta, que sovint el malfies de l'amor, avui ensenyes l'amor de l'espòs i l'esposa. Un pacte, de fet. Mal que hem esdevingut immortals, som també humans, febles i inconstants. Però responsables de la nostra promesa i prou llestos per saber què hem de dir i què no. Convé tancar amb pany i clau la veritat per viure la felicitat que imposen les lleis del matrimoni. Digues, poeta, tal vegada la teva clarividència té un bri de comprensió o és que -amb molta finor, això sí- destapes la confiança i et rius de nosaltres i de tots els amants que es retroben i callen i obliden el que han d'oblidar? • La plaça de Salvador Espriu. Article i reportatge fotogràfic de la plaça dedicada a l'escriptor, just davant del Mercat del Lleó.

 • [Més imatges]-------------Back - Index - Next

  Il·lustració de Ció Abellí
  (Ampliar) - Il·lustració de Ció Abellí: Penèlope

  Josefina Espinosa durant la lectura d'Espriu

  Dolors Reig, presidenta d'Amics de la UNESCO de Girona
  (Ampliar) - Dolors Reig, presidenta d'Amics de la UNESCO de Girona

  Ció Abellí i Núria Martí i Constans

  Penjada del treball al Mercat del Lleó

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés