La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

10 de maig 2014. Hermes.
Narcís-Jordi Aragó - Mercè Huerta

Emmarcat en els actes amb motiu del centenari de l'escriptor, l'associació Amics de la UNESCO de Girona amb la col·laboració de l'associació de comerciants del Mercat del Lleó, organitza mensualment una proposta l'objectiu de la qual és apropar l'escriptor al gran públic, a partir del llibre de Salvador Espriu "Les roques i el mar, el blau".

A partir d'aquest text, Amics de la UNESCO de Girona ha convidat a 12 socis i col·laboradors escriptors i artistes, a fer la seva pròpia lectura de dotze capítols; al cap d'un any es disposarà de dotze capítols nous i dotze il·lustracions, que seran llegits i presentats, un cada mes coicidint en el dia 10, en l'activitat Espriu al Mercat que va del 10 de juliol 2013 al 10 de juliol 2014.

Mercè Huerta i Narcís-Jordi Aragó, autors, respectivament, de la il·lustració i del text
(Ampliar) - Mercè Huerta i Narcís-Jordi Aragó, autors, respectivament, de la il·lustració i del text.

Hermes. Del llibre "Les roques i el mar, el blau", d'Espriu

"És aquí un jove amb les espatlles alades, disposar a calçar-se les alades sandàlies que faran el seu vol més ràpid. Amic del vent, tal vegada essència del vent, ampara els ramats, els camins, els mercaders i els lladres, tan fàcils de confondre. Porta a l'acte missatges del seu pare on convé. És eloqüent, de paraula no gens entrebancada, persuasiva. Posseeix el caduceu, una vareta d'or i dos barrets de viatger i de pastor. (...) És incansable, perquè practica sense parar la cursa. Els efebus atlètics l'invoquen i el veneren, el marrà l'acompanya. El fal·lus (...) és un dels seus símbols, perquè l'amatent guarda té cura que homes i folcs escampin i asseguin per sempre el triomf de la vida. (...) Tucídides és un dels més grans escriptors que mai hi hagi hagut. Si per aquest episodi el llegiu o el rellegiu, no podreu deixar de banda, mentre no l'haureu acabada, la seva obra sencera. I tot això, que és molt, guanyareu contra el tedi i l'espessa estultícia que tant ens escurcen les hores del sobri, net, dessinteressat plaer intl·lectual, que mai no ens enganya. I us sentireu més propers a Déu. (...) Déu, alhora tot i no res, comprensiu, sense límits, del tot i del no-res. Subtilíssim agulló del pensament, refusem amb menyspreu a reduir-lo a la blanesa d'una qualsevol affecció per a nosaltres, immens en grau extrem, distant, personal, impassible, inconcebible, indicible, Dé, acte pur, "s'estima a si mateix amb un amor intel·lectualment infinit", i una dura condició diamantina permet de davallar un a un, sense rebel·lia i sense por, els esglaons del pou del silenci".

Hermes, de Narcís-Jordi Aragó

Del diví Hermes, fill de Zeus i de Maia, se'n conten mil històries, la mitologia ha acumulat tota mena de mèrits sobre la seva figura. Va ser estudiant precoç, endeví, pastor de ramats, inventor de la flauta i de la lira, portador triomfant del caduceu amb les dues serpents entortolligades al bastó coronat per dues ales. Protegia els bens dels mercaders i les anades i vingudes dels marxants. Conduïa els vius pels camins del món i transportava les ànimes dels morts fins a la regió subterrània d'Hades. Tot això i molt més diuen que va ser i que va fer.
Grecs i romans -aquests sota el nom de Mercuri- el veneraven com a déu del comerç, però jo l'invocaria com a déu de la comunicació. Herald de Zeus i carter veloç, portava a qualsevol indret del món les ordres sagrades del pare. Missatger incansable, corredor de fons invencible en les curses, calçava sabates alades per arribar abans que ningú a l'últim racó de l'univers. Jo el posaria al front de tots els invents i de totes les persones que al llarg dels segles i ara traslladaren amunt i avall les bones i les males notícies. Protector dels tam-tams, dels senyals de fum, de l'alfabet de banderes, del correu, del telèfon, del telègraf, de la ràdio, de la televisió i dels insondables ginys de l'electrònica i de l'òrbita digital. Jo el faria patró dels locutors i dels presentadors, dels corresponsals de guerra i dels enviats especials, i també dels ocults periodistes que cada dia, enfeinats a fer saber als altres el que només ells saben i a fer que allò que saben acabi essent comú als altres i a ells.

Index

Il·lustració de Mercè Huerta
(Ampliar) - Il·lustració de Mercè Huerta.

Mercè Huerta, autora de la il·lustració

Narcís-Jordi Aragó, autor del text "Hermes"  • La plaça de Salvador Espriu. Article i reportatge fotogràfic de la plaça dedicada a l'escriptor, just davant del Mercat del Lleó.

  • CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés