La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

10 d'agost 2013. Penèlope - Núria Martí - Ció Abellí

Emmarcat en els actes amb motiu del centenari de l'escriptor, l'associació Amics de la UNESCO de Girona amb la col·laboració de l'associació de comerciants del Mercat del Lleó, organitza mensualment una proposta l'objectiu de la qual és apropar l'escriptor al gran públic, a partir del llibre de Salvador Espriu "Les roques i el mar, el blau".

L'artista Josep Perpinyà autor de la il·lustració
(Ampliar) - L'artista Josep Perpinyà autor de la il·lustració
(Fotografia: Pedres de Girona)

A partir d'aquest text, Amics de la UNESCO de Girona ha convidat a 12 socis i col·laboradors escriptors i artistes, a fer la seva pròpia lectura de dotze capítols; al cap d'un any es disposarà de dotze capítols nous i dotze il·lustracions, que seran llegits i presentats, un cada mes coicidint en el dia 10, en l'activitat Espriu al Mercat que va del 10 de juliol 2013 al 10 de juliol 2014.

Dolors Reig, presidenta d'amics de la UNESCO de Girona, Josep Perpinyà, autor de la il·lustració i Dolors Condom Gratacòs, autora del text
(Ampliar) - Dolors Reig, presidenta d'amics de la UNESCO de Girona, Josep Perpinyà, autor de la il·lustració i Dolors Condom Gratacòs, autora del text. (Fotografia: Mercat del Lleó)

Dionís. del llibre "Les roques i el mar, el blau", d'Espriu

No hi ha res més allunyat de nosaltres que l'entusiasme. Indiferents al raïm i al vi, hem pogut contemplar amb fredor l'enorme i contradictòria complexitat del qui va néixer dos cops. Les llegendes que a ell es refereixen es trenen i es destrenen, avancen i reculen, es compliquen i se simplifiquen, es mesclen i se separen a través del temps. Quina és l'essència d'aquest traci o tebà? La resposta no cabria en cap densa enciclopèdia, ni tan sols en les que amb tan vàcua pompa s'autoqualifiquen de grans. No ens vaga de referir-nos a les diverses festes que li dedicaven a Atenes, que coneixem força bé. El seu culte és místic en la quietud de l'orfisme, desordenat, violent i salvatge en els seus seguidors primitius. Li devem, però, el teatre, i aquesta eterna invenció ja el justifica prou als nostres ulls escèptics, encara que ni de lluny no arribi ni a un terç d'un quart de grossa el nombre dels qui de debò i per sempre han escrit per a ell.

Presentació del treball a la porta del mercat
(Ampliar) - Presentació del treball "Dionís" a la porta del mercat. (Fotografia: Mercat del Lleó)

Dionís, de Dolors Condom Gratacòs

Amb una copa de vi a les mans i coronat de pàmpols verdejants el déu Dionís de la mitologia grega es presenta triomfant com a protector de la vinya i de la inspiració poètica. L'acompanyen Sàtir i Silé, que per tot arreu escampen i deixen sentir l'aroma del raïm madur.

Dionís, identificat amb el déu romà Bacus, era fill de Zeus i de Sèmele. La tradició el presenta nascut dues vegades, ja que Sèmele abans d'infantar el fill que esperava va morir fulminada pels raigs i llamps de l'espòs, a qui desitjava contemplar amb tota la seva majestat i esplendor. Sèmele va morir consumida pel foc diví, però Zeus s'apressà a recollir-ne les cendres i les implantà en la seva pròpia cuixa, on van romandre fins al terme del seu naixement. Unes nimfes van tenir cura de la seva infantesa i, ja adult, va recórrer el món per ensenyar als homes la viticultura.

En el culte de Dionís intervenien les bacants, que brandejant el tirs guarnit d'heura i de fulles de parra, celebraven amb crits i danses les seves orgies nocturnes. Dé del vi en el seu origen fou després déu dels plaers i de l'exaltació; Proporcionava alegria i calmava les preocupacions, fent de l'embriaguesa i de l'èxtasi una mena de poder mental intensificat.

Del seu culte sorgiren la comèdia i la tragèdia que amb els ditirambs omplien les festes dionisíaques tot deixant sentir els crits d'evohé!. • La plaça de Salvador Espriu. Article i reportatge fotogràfic de la plaça dedicada a l'escriptor, just davant del Mercat del Lleó.

 • [Més imatges]-------------Back - Index - Next

  Il·lustració de Josep Perpinyà
  (Ampliar) - Il·lustració de Josep Perpinyà: Dionís

  Penjada del treball al Mercat del Lleó.
  (Fotografia: Mercat del Lleó)

  Dolors Condom Gratacòs llegint el seu text.
  (Fotografia: Mercat del Lleó)

  (Fotografia: Mercat del Lleó)

  (Fotografia: Mercat del Lleó)

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés