La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dilluns 27 de gener de 2020, coincidint amb el Dia Oficial de la Memòria Històrica de l'Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat, als Jardins del doctor Figueras, es va dur a terme l'apadrinament de l'escultura "50 anys del Diari d'Anne Frank" per part de la càtedra de Responsabilitat Social Universitària de la UdG. L'acte va comptar amb la intervenció de M. Rosa Terradellas, directora de la càtedra esmentada, Xavier Roqueta, autor de l'escultura, Ariadna Pallarès i Rita Ruiz, alumnes de l'INS J. Vicens Vives, i Lluís Lucero i Mariona Ventura, de la junta d'Amics de la UNESCO de Girona.

Fotografia de l'apadrinament, amb els signants, la presidenta dels Amics de la Unesco a Girona, i l'autor de l'escultura

(Ampliar) - Fotografia de l'apadrinament, amb els signants, la presidenta dels Amics de la Unesco a Girona, i l'autor de l'escultura.

Aquests quatre darrers varen llegir fragments del "Diari" d'Anne Frank. També es va llegir el text que figura a l'escultura en català (M. Rosa Terradellas), holandès (Hellen Baanders) i hebreu (Lea Stoch). Va completar l'acte Albert Madrenys Planas qui va interpretara l'oboè "Dem Trisker Rebns Khosid", "Flying Bulgar" i, finalment, "El cant dels ocells".

Actuació musical d' Albert Madrenys Planas

(Ampliar) - Actuació musical d' Albert Madrenys Planas.

Va cloure l'acte els parlaments de Núria Pi, regidora de Drets Socials i Cooperació de l'Ajuntament de Girona; Albert Piñeira, diputat de Cultura de la Diputació de Girona, i Quim Salvi, rector de la UdG i, finalment, la signatura de l'apadrinament mitjançant la qual els padrins es comprometen a "fer-la conèixer, a estimar-la i valorar-la i a vetllar pel manteniment del seu bon estat". L'acte va ser conduït per Ma. Dolors Reig, presidenta d'Amics de la Unesco de Girona.

Presentació de l'acte, amb Ma. Dolors Reig, presidenta d'Amics de la Unesco de Girona

(Ampliar) - Presentació de l'acte, amb Ma. Dolors Reig, presidenta d'Amics de la Unesco de Girona.

El diari d'Anne Frank. És un llibre amb els textos que la jove jueva va escriure en neerlandès al llarg de dos anys, durant l'ocupació nazi dels Països Baixos. La primera publicació del diari, que en el textos anomenava Kitty, va ser el 1947 amb el títol "Het Achterhuis: Dagboekbrieven van 12 Juni 1942 - 1 Augustus 1944" ("La casa del darrere: notes del diari del 12 juny de 1942 a l'1 d'agost de 1944").
Oculta amb la seva família, els Van Pels, i un dentista anomenat Dussel, en unes golfes d'uns magatzems d'Amsterdam durant l'ocupació nazi, Anne Frank amb tretze anys, explicà en el seu diari la vida de el grup. Ajudats per diversos empleats de l'oficina, van romandre durant més de dos anys en el achterhuis, "la casa del darrere", fins que, finalment, van ser delatats i detinguts.
Després de romandre durant un temps en els camps de concentració de Westerbork als Països Baixos i Auschwitz a Polònia, Anne i la seva germana gran, Margot, van ser deportades a Bergen-Belsen, on ambdues van morir durant una epidèmia de tifus, primer Margot al voltant del 12 de febrer i poc després Anne al voltant del 15 de febrer. Edith Holländer, mare de Margot i Anna, morí d'inanició en el camp de concentració d'Auschwitz-Birkenau. Hermann Van Pels. un dels vuit jueus amagats, va ser enviat el 6 de setembre de 1944 a les cambres de gas d'Auschwitz. La seva esposa, Auguste Van Pels, morí a mitjans d'abril de 1945 en el trajecte cap a Theresienstadt. Peter Van Pels moria el 5 de maig de 1945, tres dies abans de l'alliberament. Pel que fa a Fritz Pfeffer, va morir al camp de concentració de Neuengamme, el 20 de desembre del 1944.
El 1947 Otto Frank, pare d'Anne i únic supervivent, va decidir publicar el diari. Des d'aleshores, ha estat traduït a més de seixanta llengües i també se n'han fet algunes pel·lícules, com "The Diary of Anne Frank" (1959), que va guanyar tres Oscars. El 30 de juliol de 2009 la Unesco va anunciar que el Diari d'Anne Frank seria afegit a la Llista de Patrimoni de la Humanitat de documents.

Signatura d'Anne Frank

Signatura d'Anne Frank. Viquipèdia.

Otto i Edith Frank, pares d'Anne Frank, el dia de seu casament, 12 de maig de 1925

(Ampliar) - Otto i Edith Frank, pares d'Anne Frank, el dia de seu casament, 12 de maig de 1925. Imatge Anne Frank Stichting, Amsterdam.

Anne Frank, dreta, segona des de l'esquerra, durant unes vacances d'estiu el 1938 a Laren

(Ampliar) - Anne Frank, dreta, segona des de l'esquerra, durant unes vacances d'estiu el 1938 a Laren. Imatge Anne Frank Stichting, Amsterdam.

Anne Frank, als onze anys, a l'escola Montesori d'Amsterdam. Hivern de 1940

(Ampliar) - Anne Frank, als onze anys, a l'escola Montesori d'Amsterdam. Hivern de 1940. Imatge Anne Frank Stichting, Amsterdam.

Escrits d'Anne Frank: el diari, la seva versió reescrita, contes i el 'llibre de frases boniques'

(Ampliar) - Escrits d'Anne Frank: el diari, la seva versió reescrita, contes i el 'llibre de frases boniques'. Imatge Anne Frank Stichting, Amsterdam.

Pàgina del diari d'Anne Frank. Correspon al 28 de setembre de 1942

(Ampliar) - Pàgina del diari d'Anne Frank. Correspon al 28 de setembre de 1942. Viquipèdia.

Carta de Rapatriat d'Otto Frank, pare d'Anne Frank. Document per anar d'Auschwitz, via Marsella, fins Amsterdam

(Ampliar) - Carta de Rapatriat d'Otto Frank, pare d'Anne Frank. Document per anar d'Auschwitz, via Marsella, fins Amsterdam. Imatge Anne Frank Stichting, Amsterdam.


Lea Stoch, durant l'esdeveniment

(Ampliar) - Lea Stoch, durant l'esdeveniment.

Xavier Roqueta, autor de l'escultura, durant l'esdeveniment

(Ampliar) - Xavier Roqueta, autor de l'escultura, durant l'esdeveniment.

Mariona Ventura, de la junta d'Amics de la UNESCO de Girona, durant l'esdeveniment

(Ampliar) - Mariona Ventura, de la junta d'Amics de la UNESCO de Girona, durant l'esdeveniment.

Ma. Dolors Reig, presidenta d'Amics de la Unesco de Girona, durant l'esdeveniment

(Ampliar) - Ma. Dolors Reig, presidenta d'Amics de la Unesco de Girona, durant l'esdeveniment.

M. Rosa Terradellas, directora de la càtedra de Responsabilitat Social Universitària de la UdG, durant l'esdeveniment

(Ampliar) - M. Rosa Terradellas, directora de la càtedra de Responsabilitat Social Universitària de la UdG, durant l'esdeveniment, durant l'esdeveniment.

Albert Piñeira, diputat de Cultura de la Diputació de Girona, durant l'esdeveniment

(Ampliar) - Albert Piñeira, diputat de Cultura de la Diputació de Girona, durant l'esdeveniment.

Lluís Lucero, durant l'esdeveniment

(Ampliar) - Lluís Lucero, durant l'esdeveniment.

Quim Salvi, rector de la UdG, durant l'esdeveniment

(Ampliar) - Quim Salvi, rector de la UdG, durant l'esdeveniment.

Núria Pi, regidora de Drets Socials i Cooperació de l'Ajuntament de Girona, durant l'esdeveniment

(Ampliar) - Núria Pi, regidora de Drets Socials i Cooperació de l'Ajuntament de Girona, durant l'esdeveniment.


[Més imatges]-------------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés