La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El 21 de juny de 1931 el President de la Generalitat de catalunya Francesc Macià i Llussà (1859-1933) va visitar oficialment Girona, on va ser rebut multitudinàriament i acompanyat fins la plaça del Vi, aleshores plaça de la República per, d'entre altres, l'alcalde de la ciutat Miquel Santaló i Parvorell. Des del balcó de l'Ajuntament va pronunciar un memorable discurs.

Arribada del president Francesc Macià a l'estació de tren de Fornells on es rebut per l'alcalde de Girona Miquel Santaló, entre d'altres autoritats

(Ampliar) - Arribada del president Francesc Macià a l'estació de tren de Fornells on es rebut per l'alcalde de Girona Miquel Santaló, entre d'altres autoritats. Josep Maria Segarra. CRDI - Ajuntament de Girona.

La visita a Girona. El diumenge 21 de juny de 1931 l'arribada del President Macià havia estat anunciada per a les onze del matí, però molt abans una nombrosa gentada s'havia aplegat a la plaça de l'estació de França. Per la ciutat nombrosos balcons lluien les banderes catalana i republicana; a la Rambla, davant la seu del Girona F.C, aquesta entitat n'havia colocat una de grandiosa, catalana, amb la inscripció "Girona F.C. a Macià"; a la plaça del Vi (de la República), l'Esbart Gironí en posà un altre amb paraules de salutació al President.
Per a rebre'l, acudiren a la plaça del Carril a més de l'Ajuntament en Corporació, les autoritats civils, militars i eclesiàstiques; diverses entitats de la ciutat i provincials amb les respectives banderes i estandarts; també hi eren representats gairebé tots els muicipis de la provincia.

Arribada a Girona amb cotxe. El president de la Generalitat saludant el nombrós públic aplegat a la carretera de Barcelona, davant l'escola Vedruna

(Ampliar) - Arribada a Girona amb cotxe. El president de la Generalitat saludant el nombrós públic aplegat a la carretera de Barcelona, davant l'escola Vedruna. Josep Maria Segarra. CRDI - Ajuntament de Girona.

El President, que sortí de Barcelona amb l'exprés de les 8:50 del matí, en arribar a l'estació de Fornells on es deturà el tren expressament, descendí de l'exprés, continuant el viatge en automòbil després de saludar l'alcalde d'aquella població i al públic que hi havia acudit, acompanyat del Diputat de la Generalitat pel partit de Santa Coloma de Farners, Xiberta, del Comandant en cap dels Mossos d'Esquadra, Enric Pérez i Farràs, d'un capità i un tinent del mateix cos, i del cap de cerimonial de la Generalitat, Rubí. En un altre cotxe acompanyaven també el President alguns periodistes de Barcelona i el fotògraf oficial Josep Maria Segarra.
A les onze en punt arribà el President a Girona i va ser rebut amb aplaudiments. Fetes les presentacións s'organitzà la comitiva, precedida per les banderea i estandarts, seguint després les representacions, regidors i autoritats que envoltaven al President. A peu, es dirigiren a la plaça de del Vi (de la República) on s'havia aplegat una gran gentada que l'omplia totalment. Davant de l'Ajuntament una cobla tocava la Marsellesa. En arribar-hí el President va ser rebut amb forts aplaudiments.

Trasllat a l'Ajuntament de Girona a peu. La comitiva, encapçalada per banderes i estandards, passant per la plaça Marquès de Camps

(Ampliar) - Trasllat a l'Ajuntament de Girona a peu. La comitiva, encapçalada per banderes i estandards, passant per la plaça Marquès de Camps. Josep Maria Segarra. CRDI - Ajuntament de Girona.

Des del balcó de l'Ajuntament on aparegué acompanyat de les autoritats, el donà la benvinguda l'alcalde Miquel Santaló i Parvorell, amb un curt parlament. A continuacíó pronuncià un discurs el President. Començà referint-se a l'antiga unitat catalana i que era precís tornar-la a assolir. Evoca els Usatges, dels que va dir que no eren més que la codificació dels usos i costums del poble, i que aquests són les úniques lleis autèntiques per què se les imposa el poble mateix lliurement.
Va dir que el Govern de Catalunya fomentaria principalment la cultura, i que, en aquell moment, el 50 per cent del poble no sap llegir ni escriure, i que cal establir escoles on fossin tractats per un igual tots els fills del poble que hi acudeixin. Anunciava per Catalunya un servei militar voluntari, però una assistència a l'escola obligatòria. Continuà dient que si les Corts no aprovessin l'Estatut, seria pitjor per Espanya perquè el problema català, que no pot suprimir-se, s'agreujaria considerablement.
Afegí que era l'hora de les esquerres i que eren elles les que havien de governar mentre les dretes col·laborin a la seva labor preparant-se per a governar després. Va esmentar que aspirava a la unitat material i espiritual de Catalunya dintre la República Federal Espanyola. El parlament del President va ser interromput en varies ocasions pels aplaudiments, així com també al finalitzar. Mentre el President i les autoritats es retiraven del balcó, una cobla tocava novament la Marsellesa i després la Santa Espina.

Pas de la comitiva pel pont de Pedra. Entre la multitud Francesc Macià acompanat per l'alcalde Miquel Santaló i altres autoritats

(Ampliar) - Pas de la comitiva pel pont de Pedra. Entre la multitud Francesc Macià acompanat per l'alcalde Miquel Santaló i altres autoritats. Josep Maria Segarra. CRDI - Ajuntament de Girona.

Seguidamient tingué lloc al Saló de Descans del Teatre Principal (actual Municipal) la recepció oficial a nombroses representacions de la ciutat i comarca. Mentre tenia lloc la recepció, Jaume Compte i Canellas repartia pel Saló un manifest electoral recomanant la candidatura d'Estat Català per la circunscripció de Girona, integrada pel mateix Compte, Jaume Miravitlles i Josep Bordas de la Cuesta. Amb aquest motiu es produí un petit incident que va ser ràpidament sofocat.
La desfilada va ser presidida per Francesc Macià, l'alcalde Miquel Santaló, el Comissari de la Generalitat Josep Irla, el general Eugenio de la Torre, el Governador accidental Del Pino i el Governador eclesiàstic Dr. Gimeno. A l'acabar l'acte un grup de nens de les escoles nacionals d'Amer dirigits pel seu professor, cantaren dues cançons. El President i els seus acompanyants passejaren després per la Devesa.

Francesc Macià al balcó de l'Ajuntament amb l'alcalde Miquel Santaló adreçant-se als gironins aplegats a la plaça del Vi. Als baixos de l'ajuntament el Cafè d'en Vila i la seu de l'Esbart Gironí

(Ampliar) - Francesc Macià al balcó de l'Ajuntament amb l'alcalde Miquel Santaló adreçant-se als gironins aplegats a la plaça del Vi. Als baixos de l'ajuntament el Cafè d'en Vila i la seu de l'Esbart Gironí. Josep Maria Segarra. CRDI - Ajuntament de Girona.

A dos quarts de dues, el President va ser obsequiat amb un banquet ofert per l'Ajuntament, a l'Hotel d'Italians, en el qual ocuparen la presidència a la dreta de Francesc Macià, l'alcalde de Girona, el general de la Torre, el Delegat d'Hisenda, Campos, i el governador eclessiàstic, Dr. Gimeno; a l'esquerra prengueren seient el Conseller de la Generalitat Manuel Carrasco i Formiguera, el Comissari de la Generalitat a Girona Josep Irla i el Fiscal Henche.
Entre els comensals figuraven els Diputats de la Generalitat pels partits judicials d'aquesta provincia, Laureà Dalmau, Puig Pujades, Xiberta, i Garganta, la majoria de regidors de la ciutat, i representants d'ajuntaments comarcals i entitats, en total uns seixanta. També assistiren a l'àpat representants de la premsa de Barcelona i local. El banquet va acabar a dos quarts de quatre de la tarda, hora en que el President després d'acomiadar-se dels presents, continuà el viatge amb el següent itinerari: Flaçà, La Bisbal, Palafrugell, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Barcelona.

Parlament de Francesc Macià des del balcó de l'Ajuntament de Girona

(Ampliar) - Parlament de Francesc Macià des del balcó de l'Ajuntament de Girona. Josep Maria Segarra. CRDI - Ajuntament de Girona.

Les visites oficials del president Macià per Catalunya (1931-1933). Els esdeveniments decisius de l’abril de 1931 (les eleccions municipals i la posterior proclamació de la República) van convertir Francesc Macià, de conspirador pertinaç contra la monarquia espanyola, en polític pragmàtic, en home d’Estat i, sobretot, en el governant més popular i carismàtic del seu temps.
Els darrers dos anys i mig de la vida de Macià, esdevingut president de la Generalitat de Catalunya, van contribuir, com res no ho havia fet abans, a la forja del mite més poderós de la història recent de Catalunya. Amb un estil directe per arribar a les persones, el president va saber treure partit de la seva imatge i de la fascinació personal que produïa en les multituds, les quals li manifestaven la seva adhesió entusiasta arreu on anava.

Multitud de gent aclamant la presència del president Francesc Macià a la plaça del Vi

(Ampliar) - Multitud de gent aclamant la presència del president Francesc Macià a la plaça del Vi. Josep Maria Segarra. CRDI - Ajuntament de Girona

Les visites oficials que el president Francesc Macià va fer a viles i ciutats de Catalunya des del mes de maig de 1931 fins uns mesos abans de la seva mort el dia de Nadal de 1933, són un bon indicador per a copsar tant el seu carisma personal com l’expectació i les adhesions incondicionals que suscitava. Les visites oficials eren les sortides o viatges per la geografia del país que es programaven en caps de setmana, especialment el diumenge, i que tenien com a finalitat “seguir els pobles de Catalunya per a fer-me càrrec del sentir del poble català”, segons les seves pròpies paraules.
Els primers desplaçaments, els de l’any 1931 i part de 1932, corresponen a la campanya a favor de l’Estatut. Potser, són les visites amb més contingut polític (l’aplec de Bon Repós, la primera visita a Manresa amb motiu de la commemoració–aniversari de les Bases de Manresa, etc). En aquestes visites les gernacions van a rebre o a veure a “l’il·lustre patrici fill de la nostra terra” o a “l’Avi” Macià. Més endavant, ja aprovat l’Estatut de Núria, les visites oficials esdevenen més institucionals. Macià ja era el president de la Generalitat i, cada vegada més, se’l rebia com a tal. Si bé les visites no varen perdre la component política tenien, tot sovint, la finalitat d’inaugurar nous serveis públics (escoles i hospitals, en particular), de visitar centres econòmics i de producció industrial (les mines de Súria, la cooperativa del vidre de Mataró, etc.), o d’anar a veure, el desembre de 1932, les destrosses de la riuada i les inundacions a les comarques gironines.

Multitud de gent aclamant la presència del president Francesc Macià a la plaça del Vi

(Ampliar) - Multitud de gent aclamant la presència del president Francesc Macià a la plaça del Vi. Josep Maria Segarra. CRDI - Ajuntament de Girona


Retrat d'estudi de Miquel Santaló i Parvorell. 1925-1930

(Ampliar) - Retrat d'estudi de Miquel Santaló i Parvorell. 1925-1930. Foto Lux. CRDI - Ajuntament de Girona.

Retrat de Francesc Macià. Ca. 1906. Ramon Casas. Carbonet i pastel sobre paper

(Ampliar) - Retrat de Francesc Macià. Ca. 1906. Ramon Casas. Carbonet i pastel sobre paper. Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Notícia de la visita del President Macià a Girona publicada a 'El Autonomista' del 22 de juny de 1931

(Ampliar) - Notícia de la visita del President Macià a Girona publicada a 'El Autonomista' del 22 de juny de 1931.

Retrat d'estudi de Miquel Santaló i Parvorell. 1925-1930

(Ampliar) - Retrat d'estudi de Miquel Santaló i Parvorell. 1925-1930. Foto Lux. CRDI - Ajuntament de Girona.

Retrat de Francesc Macià. 1925

(Ampliar) - Retrat de Francesc Macià 1925. Arxiu Josep Segura. Viquipèdia.

Notícia de la visita del President Macià a Girona publicada a 'Diario de Gerona de Avisos y Notícias' del 22 de juny de 1931

(Ampliar) - Notícia de la visita del President Macià a Girona publicada a 'Diario de Gerona de Avisos y Notícias' del 22 de juny de 1931.

Crònica de la visita del President Macià a Girona publicada a 'El Autonomista' del 22 de juny de 1931

(Ampliar) - Crònica de la visita del President Macià a Girona publicada a 'El Autonomista' del 22 de juny de 1931.

Portada de l'Estatut de 1932, l'Estatut de Núria

(Ampliar) - Portada de l'Estatut de 1932, l'Estatut de Núria. Viquipèdia.


--- Back - Index - Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés