La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats






Josep M. Nogué Juliol, fundador de la Confraria. Fotografia publicada al programa de Setmana Santa de 1997.







Antecedents

L'existència de Sepulcres a les processons de Setmana Santa de Girona és molt anterior a la creació de la Confraria. Així, ja al segle XIII, la Confraria de Sant Jordi, formada per nobles i ciutadans distingits, assistien a les processons de Dijous i Divendres Sant, formant la guàrdia d'honor del Sant Sepulcre; els nobles amb cota de malla i sabre a la mà, i els ciutadans amb perruca blanca i robes de sac, en senyal de penitència i sentiment (1).

A la processó que tenia lloc la nit del Dijous Sant, organitzada per la Reial Confraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, hi anaven passos que, més tard, van ser lliurats als diversos gremis, entre els que, en darrer lloc, desfilava el del Sant Sepulcre. En el primer llibre de comptes de la Confraria de Sant Jordi, amb data 28 de febrer de 1643 s'esmenta que per raó del misteri del Sepulcre acordava aportar a la processó del Dijous Sant, ordenances en les que s'establía que havien de ser vuit els cofrares portadors, però que es podien excusar els més grans de seixanta anys, els oficials reials, els Jurats i els que tinguessin un càrrec que els impedís complir amb aquesta obligació. Cadascun d'aquests vuit encarregats havien de fer portar, per sis persones, amb capa i espasa, sis atxes blanques senceres, que anessin al costat del Sepulcre (2).

El 1707 la Confraria de Sant Jordi disposava de nous objectes per ornar el Sepulcre, i el 1709 va acordar comprar gasses noves pel pas. Del 1710 al 1722 no va desfilar a les processons. El 7 de juliol de 1745, el governador militar de la ciutat va lliurar el pas, no havent-lo reclamat la Cofradia de Sant Jordi, malgrat el pregó pronunciat el juny anterior, al convent de Nostra Senyora de la Mercè per col·locar-lo en un altar de la seva església -ho va ser al de la capella de Sant Amador-, amb la condició que si era reclamat pels seus amos, el duguessin a la processó del Dijous o Divendres Sant.

Aquest pas és descrit com consistent en una imatge amb un matalàs vell, cobert de damasquí negre, dos coixins de vellut també negre, sobre els que descansava l'imatge, una urna en forma de sepulcre, esculturada, de fusta daurada, les obertures de la qual estaven tancades per una gassa blanca. Tenia uns braços o baiards per portar-lo, amb quatre crosses cobertes, igual que el baiard, amb vellut negre, clavat amb tatxes de coure o llautó, i quatre coixinets de vellut negre que servien per portar al muscle el baiard. Damunt la urna, hi havia una creu i quatre calaveres daurades.

L'11 de febrer de 1776, els administradors de la Reial Confraria de la Puríssima Sang es presentaren a reclamar el pas, al·legant que n'eren els legítims propietaris, pas que els va ser concedit i a partir d'aleshores va quedar dipositat a l'església del Carme, a la capella de la Puríssima Sang. En aquest moment, i per iniciativa de l'esmentada confraria, va ser restaurat i notablement millorat; la variació més important va ser la substitució de les gasses laterals per vidres de grans dimensions. A partir d'aquella data, fins el 1932, en que es va deixar d'organitzar, va assistir a la processó gironina. El 1936 va ser destruït.



El Sant Sepulcre custodiat pels Manaies, davant l'església del Carme, 1925-1930.
Publicada al programa de Setmana Santa de l'any 1960.

La Confraria

El naixement efectiu d'aquest confraria se situa el 10 de gener de 1947, data en que es va constituir, després dels treballs de l'any anterior de la comissió encarregada de la seva creació, amb la finalitat de fomentar la devoció a la Passió i Mort de Nostre Senyor Jesucrist, assistir corporativament a la processó del Sant Enterrament, i contibuir al culte extern de l'Església, essent-ne nomenat president Francesc Torras Hostench i director al Dr. Josep M. Nogué i Juliol; cinc dies més tard, el 15, es publicava el decret. El disseny de les vestes va ser obra de Joaquim Pla i Dalmau.

L'any 1948 es va estrenar el monumental i artístic pas del Sant Sepulcre, projecte de l'arquitecte gironí i membre de la Confraria, Joaquim Maria Masramon de Ventós, construït als tallers de Claudi Rius de Barcelona. Consta de deu àngels de fusta policromada, cadascun en una postura i expressió de cara diferent, que porten una urna sepulcral, de fusta i vidre, en la qual hi ha el cos, també de fusta policromada, del Jesús de la Bona Mort. Aquest pas va ser beneït el 24 de març de 1948 pel bisbe Cartañà a la Catedral.

--------

L'any 1957 es va crear la Guàrdia Noble del Sant Sepulcre, grup format per set membres, destinats a escortar el pas durant la processó. L'uniforme, basat en el de la Guàrdia Suïssa del Vaticà, va ser projectat per Joaquim Pla i Dalmau, i realitzats per la Sra. Maria Plekler, modista. El 16 d'abril d'aquest mateix any, el, aleshores, bisbe de Girona, Josep Cartañà, va procedir a la benedicció de les armadures.

L'any 1989 es va estrenar el "Pas dels Perfums", grup escultòric realitzat per l'escultor Trayter dels tallers de l'Art Cristià d'Olot, que representa el moment de l’embalsamament del cos de Jesús abans de ser introduït a la cambra mortuòria, pas propi de la secció de "dames" de la Confraria, que en són les encarregades de portar-lo durant la processó.


Notes
(1) - "Los Santos Sepulcros y la Cofradía del Santo Sepulcro, de Gerona", Josep Grahit i Grau. Publicat al programa de Setmana Santa, 1960. Tornar al text

(2) - Grahit i Grau, al treball esmentat, indica que en cas d'incompliment d'aquesta obligació, se'ls podia imposar una sanció de deu lliures pagades en plata a qui els substituís en la funció, si bé ja el 1673 la subvenció a lliurar als substituts era només de 9 lliures i el 1698 les atxes a portar es reduïren a quatre. Tornar al text


Bibliografia

  • Programa de Setmana Santa, 1960. Dip. Legal Ge. 27-1959. Gairebé monogràfic sobre diversos aspectes relacionats amb el Sant Sepulcre.
  • Història de la Confraria del Sant Sepulcre, de Josep Juan i Buixeda, publicat al Programa de Setmana Santa, 1997. Dip. Legal GI-90-97.
  • Treball del Centre d'Estudis de Setmana Santa, de Clara Herranz Padres, publicat al programa de Setmana Santa de Girona, 2007. Dipòsit legal GI-175-98.

    Back - Index

  • CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés