La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Homenatge al President Josep Irla

Aquest és el títol oficial de l'escultura, inaugurada el diumenge 24 de setembre de 2006, situada a la plaça que porta el seu nom, al sector sud del barri de l'Eixample de Girona.

L'escultura és obra de Mercè Riba i presenta el bust de Josep Irla amb el tors nu, símbolitzant les coses que deixà enrere. Amb la mà dreta subjecta uns documents que simbolitzen la seva tasca com a president de la Generalitat. La mà esquerra, posada sobre el cor, és una metàfora del sentiment d'enyorança en trobar-se a l'exili.

Ampliar
(Ampliar)

El cap del bust, de bronze, s'inclina cap a una grada amb les quatre barres en relleu i a l'altre costat, hi ha gravada una frase del mateix president que fou escollida pels veüns de la plaça on s'ha instal·lat. S'hi pot llegir: "A tots els catalans que, dins i fora de la terra nadiua, mantenen la dignitat d'homes i de patriotes, els demano que, avui més que mai, tinguin fe en l'esdevenidor. Josep Irla i Bosch. Octubre de 1944".

Josep Irla i Bosch, President de la Generalitat

El nom de la plaça és un homenatge al 124è President de la Generalitat de Catalunya, nascut a Sant Feliu de Guíxols el 24 d'octubre de de 1876 i mort a l'exili, a Saint Rafael, Provença, el 19 de setembre de 1958.

Nascut en el sí d'una família d'hostalers, el més gran de tres germans, creà una important empresa surera, i fundador, a la seva vila, de la revista federal El Programa. Capdavanter del republicanisme catalanista a les comarques gironines, fou alcalde de Sant Feliu de Guíxols, el 1909, Conseller de la Mancomunitat i Diputat de la Diputació Provisional de la Generalitat per La Bisbal. El 27 de juny de 1931, amb l'adveniment de la República fou elegit Diputat a les Corts Constituents i, el 1932, Diputat, per Esquerra Republicana, al Parlament de Catalunya, del qual esdevingué membre de la Diputació Permanent, de les Comissions permanents d'Obres Públiques i de Sanitat, així com de les Comissions de Pressupostos i de Llei Municipal, de la qual fou substituït el 8 d'agost de 1933.

Ampliar
(Ampliar)

Fou Conseller de Governació des del 24 de gener fins al 7 de febrer de 1933, del qual càrrec dimití per motius de salut; també fou comissari a Girona i Cap de Serveis d'Assistència Social. L'1 d'octubre de 1938 fou elegit President del Parlament, en l'última sessió que aquest tingué.

Al gener de 1939 s'exilià a França, i després de l'afusellament de Lluís Companys el 1940 assumí interinament, com a President del Parlament i d'acord amb l'Estatut Interior de Catalunya, la Presidència de la Generalitat des de l'octubre del 1940 fins al 7 de maig de 1954, en què dimití, i formà un Govern de personalitats durant els anys 1945 a 1948 (Pompeu Fabra, Carles Pi i Sunyer, Antoni Rovira i Virgili, Josep Carner, Joan Comorera, Manuel Serra i Moret i Pau Padró.

Morí a l'exili, a Sant Rafael, Provença, el 19 de setembre de l'any 1958. Les seves despulles foren traslladades d'Occitània a Barcelona el 23 d'octubre de 1981 i rebudes solemnement el mateix dia pels Presidents Jordi Pujol i Heribert Barrera al Saló de Sant Jordi de la Generalitat, on romangueren tota la nit fins a l'endemà, en què foren sebollides al cementiri de Sant Feliu de Guíxols, on actualment reposen.

Més informació biogràfica a www.irla.cat.

[Galeria d'imatges]


Back-Index-Next

Josep Irla i Bosch (1876-1958) (Viquipèdia)

Ampliar
(Ampliar) - Publicació a "La Humanitat" de la formació del govern del President Irla. Edició del 23 de setembre de 1945. Font: El Temps, núm. 1369, setembre 2010

Ampliar
(Ampliar) - Inscripció a la grada del monument.

 • L'Auditori Josep Irla i el "Gran Dia de Girona"
  Reportatge fotogràfics i article de l'equipament ciutadà i de la pintura que s'hi exhibeix.

 • La plaça de Lluís Companys
  Reportatge fotogràfics i article de la plaça dedi-cada al President de la Generalitat.

 • Girona i la II República
  Primera part. Article històric dels esdeveniments a Girona durant el període 1931 a 1933.

 • Girona i la II República
  Segona part. Article històric dels esdeveniments a Girona durant el període 1933 a 1936.

 • CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés