La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Les primeres referències documentades. Un document datat del 24 de març del 1678 és la referència més antiga dels populars Pastorets. És un decret de prohibició signat pel bisbe de Barcelona, Alonso de Sotomayor, en què s'impedeixen les representacions teatrals, entre les quals els Pastorets, durant diverses festivitats. El text es troba a l'Arxiu Diocesà de Barcelona dins la sèrie Registrum Communium, on s'anotaven totes les decisions preses pel bisbe que afectessin una parròquia o tot el bisbat.
El mateix text del bisbe Sotomayor també recull la prohibició explícita d'altres representacions com ara la Passió, ja siguin o no dins l'església o en el marc d'altres festivitats. El decret que fa referència als Pastorets exposa: “Havent prohibit expressament les representacions dels Pastorets durant la nit de Nadal, no per això; algunes persones d'aquesta ciutat han deixat d'intentar voler fer presentacions semblants.”

Petit llibret de 260 pàgines escrit a mà, datat a Mataró el 1766 i que duu el títol 'Lo Acte del Naxament del Niño Jesús, altrament anomenat Los Pastorets', signat per Manuel Verdaguer

(Ampliar) - Petit llibret de 260 pàgines escrit a mà, datat a Mataró el 1766 i que duu el títol 'Lo Acte del Naxament del Niño Jesús, altrament anomenat Los Pastorets', signat per Manuel Verdaguer. Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró.

De l'11 de febrer del 1721, 43 anys després es disposa d'un document que es troba a l'Arxiu de la Corona d'Aragó en què es demana autorització per celebrar representacions dels Pastorets a Mataró. En aquella època calia demanar permís a causa de la repressió i el control dels usos i costums catalans.
A Manresa trobem una altra notícia corresponent a l'any 1770, quan en un tràgic accident moriren tres persones que assistien a les representacions de Pastorets que es representaven a l'Hospital de Sant Andreu. Tenim notícies també de les representacions en convents o cases de nobles com un divertiment nadalenc. El Baró de Maldà (1746-1819) ens relata aquestes representacions a la seva obra “Calaix de sastre” (1).

El text més antic d'Els Pastorets que es coneix, un manuscrit datat a Mataró el 1755, obra de Manuel Verdaguer

(Ampliar) - El text més antic d'Els Pastorets que es coneix, un manuscrit datat a Mataró el 1755, obra de Manuel Verdaguer. Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró.

Els Pastorets de Girona. En el cas de Girona, la primera referència la tenim en un inventari de l´Ajuntament de l´any 1860, en el qual entre d'altres objectes es deixa constància d'"una cuna para hacer los pastorcillos".
El text que actualment es representa pel grup Proscènim sota la direcció de Joan Ribas, es basa en "El Misteri de Nadal", de Mossèn Francesc Gay, rector de la Pinya, amb adaptacions i actualitzacions de Joan Ribas.

Joan Ribas dirigint l'assaig de 'Els Pastorets' al Teatre Municipal de Girona

(Ampliar) - Joan Ribas dirigint l'assaig de 'Els Pastorets' al Teatre Municipal.

Per fer les representacions, es mou un equip de més de 150 persones, entre actors, tècnics i col·laboradors diversos, en un espectacle molt complex, que es representa cada any set vegades. Pel que fa als intèrprets, oscil·len entre mainada de només mesos, passant per nens de diverses edats (que fan d´angelets i pastors) i un ampli ventall d´actors i actrius entre els 18 i els 50 anys, alguns d'ells ja formaven part del nucli fundacional dels Pastorets de fa 38 anys.
Un altre dels trets característics dels Pastorets de Girona són els cartells que els anuncien, que des del primer moment han estat dissenyats per Àngel del Pozo, que s´ha inspirat molt sovint en fets relacionats amb l'actualitat de la ciutat: els problemes generats pel trànsit, les nevades, les retallades per la crisi, un incendi a Sant Daniel, el cobrament d´entrada a la Catedral, les obres al Teatre Municipal, actualitat política...

Representació dels Pastorets, a càrrec del grup Proscènium, al Teatre Municipal. 1981

(Ampliar) - Representació dels Pastorets, a càrrec del grup Proscènium, al Teatre Municipal. 1981. Joaquím Curbet Hereu. CRDI - Ajuntament de Girona.

L. Vaquero, intèrpret de la Mare de Déu als Pastorets, al Teatre Municipal. 1985

(Ampliar) - L. Vaquero, intèrpret de la Mare de Déu als Pastorets, al Teatre Municipal. 1985. Joan Castro. CRDI - Ajuntament de Girona.


Notes
(1) “Se fan a Barcelona algunes diversions caseras, que las componen menestrals ben avinguts; de estas, en un ters pis destràs de Palacio dintre d’un carreró, de uns Pasturets als que eixen los representants molt ben vestits... queda format teatro ab sos bastidors, ben pintats y ab la deguda propietat en tot quan representen eixos joves i minyons: del primer pas de Luzbel en la cayguda al foch, llantsant-lo lo Arcàngel Sant Miquel; los passos del Sagrat desposori de Maria Santíssima ab Sant Joseph; los zelos de Sant Joseph; lo Misteri de l’anunciació a Nostra Senyora per lo Arcàngel Sant Gabriel; lo Naixement del Divino Infant; una Glòria molt ben treta, així de tot lo demés, que ho acaba d’alegrar la música de violins i un contrabaix, finit-se la funció de dits Pastorets a 2/4 de 12 antes de la mitja nit, y son comensament a 8 horas”. - (Tornar al text)


  • L'orígen dels Pastorets. Article històric de les arrels documentades de les representacions dels Pastorets.

  • Cartells dels Pastorets. Cartells promocionals dels Pastorets de Girona des de l'any 1978.

  • El Dia de Nadal. Costumari gironí de la diada de Nadal: tradicions relacionades amb el dinar de Nadal, els pessebres antics...


  • [Més imatges] -----------Back-Index-Next

    Decret de prohibició, del 24 de març del 1678, signat pel bisbe de Barcelona, Alonso de Sotomayor, en què s'impedeixen les representacions teatrals, entre les quals els Pastorets

    (Ampliar) - Decret de prohibició, del 24 de març del 1678, signat pel bisbe de Barcelona, Alonso de Sotomayor, en què s'impedeixen les representacions teatrals, entre les quals els Pastorets. Arxiu Diocesà de Barcelona.

    Sol·licitud d'autorització per celebrar representacions dels Pastorets a Mataró. 11 de febrer del 1721

    (Ampliar) - Sol·licitud d'autorització per celebrar representacions dels Pastorets a Mataró. 11 de febrer del 1721. Arxiu de la Corona d'Aragó.

    Actors de la companyia teatral Proscènium en un vestuari del Teatre Municipal abans de la representació dels Pastorets. 1981

    (Ampliar) - Actors de la companyia teatral Proscènium en un vestuari del Teatre Municipal abans de la representació dels Pastorets. 1981. Joaquím Curbet Hereu. CRDI - Ajuntament de Girona.

    Actors de la companyia teatral Proscènium en un vestuari del Teatre Municipal abans de la representació dels Pastorets. 1981

    (Ampliar) - Actors de la companyia teatral Proscènium en un vestuari del Teatre Municipal abans de la representació dels Pastorets. 1981. Joaquím Curbet Hereu. CRDI - Ajuntament de Girona.

    Representació dels Pastorets a l'Hospici. Retrat dels dimonis al pati. 1959

    (Ampliar) - Representació dels Pastorets a l'Hospici. Retrat dels dimonis al pati. 1959. Martí Massafonts Custals. CRDI - Ajuntament de Girona.

    Jaume Teixidor, el Dimoni Gros dels Pastorets. 1989

    (Ampliar) - Jaume Teixidor, el Dimoni Gros dels Pastorets. 1989. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés