Dins l'activitat nadalenca "6 museus x Nadal 2017" en la que participaven totes els museus de Girona, el dijous 4 de gener 2018 va tenir lloc al Museu d'Història dels Jueus de Girona un taller de sufganiot, els bunyols de Hanukkà, en el que la mainada que hi va participar varen poder elaborar (i tastar) els dolços típics de la Festa de les Llums jueva. L'encesa de les llums de Hanukkà havia tingut lloc a Girona el dimecres 20 de desembre 2017 a la plaça del Vi.
Tradicions de Hanukkà. Encendre una petita flama o espelma cada nit durant vuit nits seguides en record del miracle de la petita quantitat d'oli que va mantenir viva la flama del Temple de Jerusalem. Per això utilitzen un canelobre especial de vuit braços que posen davant la finestra perquè tothom pugui veure la seva llum.
Jugar amb una baldufa de quatre cares, cadascuna amb una lletra hebrea escrita: nun, gimmel, hei, i pei a Israel o bé xin a la Diàspora. Aquestes lletres representen les inicials de Nes Gadol Hayà Po/Xam, que significa "Un gran miracle va tenir lloc aquí/allà".
Cuinar i menjar receptes de cuina fetes amb oli, com el peix fregit o els bunyols que anomenen sufganiot.
Elaboració de sufganiot. Ingredients.
- 3/4 d'una tassa de llet tèbia (o aigua tèbia) (1).
- 4 cullerades de sucre.
- 1 sobre de llevat sec.
- 2 i 1/2 o 3 tasses de farina blanca.
- 1 polsim de sal.
- 1 culleradeta de canyella en pols.
- 2 ous.
- 2 cullerades soperes (1/4 de barra de 125 gms, o uns 30 gms) de mantega (o margarina vegetal) estovada.
- Melmelada per al farciment.
- Sucre de llustre.
- Oli per fregir. Preparació
Afegiu dues cullerades de sucre a la llet tèbia. Aboqueu-hi el llevat suaument, i deixeu-ho reposar fins que quedi lleugerament escumós.
Barregeu la farina amb el sucre restant. Afegiu-hi la sal, la canyella, els ous i la barreja del llevat.
Pasteu la massa fins que es formi una bola. Afegiu-hi la mantega o margarina. Amasseu un xic més fins que la mantega - margarina quedi ben integrada.
Poseu la massa dins un recipient lleugerament engreixat, cobriu-la amb un drap humit i deixeu-la reposar en un lloc càlid.
Quan la massa hagi augmentat el doble del seu volum original, piqueu-la suaument per eliminar-ne l'aire.
Dividiu la massa en dues parts, i doneu a cada meitat la forma d'un tronc. Talleu cada tronc en dotze peces iguals.
Enrotlleu cada peça en forma de bola. Poseu-les damunt una safata lleugerament engreixada. Cobriu-les sense prémer i deixeu-les reposar durant 60 minuts aproximadament, o fins que dupliquin la seva mida.
En una olla grossa i fonda, i de fons gruixut, esclfeu 5 cm d'oli. Poseu-hi les sufganiot amb compte.
Fregiu-les fins que quedin daurades, aproximadament 2 minuts per cada costat.
Escorreu les sufganiot i poseu-les damunt un plat folrat amb paper de cuina.
Un cop refredades, farciu-les amb melmelada i empolvoreu-les amb sucre en pols.
Notes (1) - La Caixrut prohibeix barrejar carn amb derivats làctics en un mateix àpat. Per això la recepta es pot fer amb o sense llet. Si els bunyols s'han de servir acompanyant plats de carn, les famílies jueves utilitzen només aigua i margarina vegetal, però si el menú no inclou carn, es poden fer amb llet i mantega. - (Tornar al text)