La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Un equip d’arqueòlegs de la Universitat de Girona, dirigits per Jordi Sagrera, ha localitzat les restes d’un micvé, un bany ritual jueu, a l’indret on s’ubicava l'última sinagoga de la comunitat jueva al Call de Girona, al Centre Bonastruc ça Porta. Datat del 1435, va ser el darrer que va utilitzar la població jueva de la ciutat fins a la seva expulsió a l'agost de 1492 i és un dels pocs que es conserven de l'època medieval, amb exemplars similars només a Besalú, Sicília i Montpeller.

El micvé del Centre Bonastruc ça Porta - Museu d'Història dels Jueus de Girona
(Ampliar) - El micvé del Centre Bonastruc ça Porta - Museu d'Història dels Jueus de Girona. A la dreta de la imatge se situa la piscina. Al fons es veu la porta al carrer de Sant Llorenç.

Què és un micvé. El micvé és un bany ritual utilitzat per la purificació d'homes i dones en els rituals del judaisme, cerimònia que es practica dins un contenidor d'aigua o banyera on una persona pugui submergir-se completament. La persona ha d'estar preparada per l'acte de purificació: prèviament s'ha d'haver rentat i pentinat per tal que l'aigua l'impregni del tot; aquesta acció es repeteix tres vegades. El micvé no pot estar ple amb aigua estancada, cal que sigui aigua corrent.
La dona jueva es purifica després de la menstruació, abans i després dels parts i també quan es casa. Els homes religiosos se solen purificar el divendres just abans de la posta de sol, abans d'iniciar el sàbat.

El micvé del Centre Bonastruc ça Porta - Museu d'Història dels Jueus de Girona
(Ampliar) - El micvé del Centre Bonastruc ça Porta - Museu d'Història dels Jueus de Girona.La zona d'excavació.

El micvé de Girona. El bany ritual jueu de l'última sinagoga de Girona ha aparegut sota el paviment d'un espai annex al pati dels Rabins, entre aquest i l'entrada al Centre des del carrer de Sant Llorenç.
No es tracta de cap estructura espectacular, sinó d'una obra ben senzilla, en coherència amb els pocs habitants que quedaven al call gironí al segle XV i els escassos recursos de què, en conseqüència, disposaven. Aprofitaren estructures ja existents per mantenir els seus preceptes religiosos, entre els quals el bany de purificació és capital.
Es tracta de tres estructures vinculades: una piscina, fins ara identificada com una cisterna, colgada probablement l'endemà mateix de la firma de venda de la sinagoga pels nous estadants; un sistema de canalització de l'aigua, i una estança annexa aïllada a la qual s'accedia per una sola porta i que els experts creuen que podria tractar-se de "l'escola de les dones". A la piscina, amb una fondària de 1,50 metres de profunditat, s’hi accedia per mitjà d’una llinda llarga i baixa disposada en xamfrà a l’angle sud-oest i un replà de lloses de pedra que facilitava l’accés a l’aigua.
La venda de la tercera sinagoga o escola dels jueus, amb la casa de les dones, l'hospital i els banys, es va fer al prevere beneficiat de la Seu Jordi Rafart, el 9 de juliol de 1492.
La piscina s’alimentava de l’aigua procedent d’un dipòsit situat a uns dos metres al sud d’aquella porta, espai que, aleshores, probablement funcionava com un pati a cel obert.
El dipòsit, una altra nova descoberta, és una estructura d’obra delimitada per murs de pedra i morter. Presenta una planta rectangular de 110 per 160 cm i una fondària de 50 cm recoberta íntegrament per un revestiment acurat de morter hidràulic, opus signinum. El fons no és pla sinó que marca un desnivell cap a tramuntana i aboca a un forat de desguàs que travessa la paret nord del dipòsit en direcció a la sala de la piscina. Tot el conjunt d’estructures documentades es van amortitzar i colgar entre finals del segle XV (el dipòsit) i mitjan segle XVI ( la sala adjacent a la piscina).
Ara es pot assegurar que les parets que l’envolten per migdia i ponent són una obra del segle XVII amb reformes posteriors que res hi tenen a veure. El conjunt va aflorar al cap de tan sols dos dies d'excavar-hi; els treballs s'han realitzat entre el 10 i el 21 de febrer 2014.

Planta restituïda del bany ritual

Llegenda:

1. Porta.
2. Vestíbul.
3. Vestidor.
4. Piscina.
5. Marxapeu.
6. Replà.
7. Pati.

(Ampliar) - Planta restituïda del bany ritual. Dibuix de J. Sagregra. Panell informatiu.
  • Els jueus de Girona
    ------Història de la comunitat jueva de Girona dels primers vestigis a
    ------l'expulsió el 1492.


  • [Més imatges] -----Back-Index-Next

    Reconstrucció ideal del bany ritual
    (Ampliar) - Reconstrucció ideal del bany ritual. Dibuix de J. Sagregra. Panell informatiu.
    Una de les més antigues representacions d'un micvé
    (Ampliar) - Una de les més antigues representacions d'un micvé. Ca. 1428. Hamburg Staats und Universitatsbibliothek, Codex hebr 37 folio 79, verso. Viquipèdia.

    La piscina del bany ritual

    La piscina del bany ritual

    Vista de la piscina
    (Ampliar) - Vista de la piscina. Imatge Generalitat de Catalunya.

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés