La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Possiblement el col·lectiu que més gaudeix les Fires és la mainada. Les atraccions que li són dedicades (cavallets, nories infantils, autos de xoc, pesca d'ànecs, parades de joguines, castanyes i moniatos, pomes caramel·litzades, xurros,...) solen estar concentrades a l'entrada; la impaciència infantil no suportaria haver de seguir més endins, potser.

Les Fires de la mainada

(Ampliar) - Les Fires de la mainada. Parada de castanyes

Les atraccions infantils "d'abans". Alguns apunts.
Molt han canviat les parades i atraccions de Fires destinades a la mainada en les darreres dècades. A les parades "de pesca" hi havia tortuges d'aigua vives; amb el temps vàren ser, progressivament, substituïdes per d'altres de plàstic, fins esdevenit els actual aneguets del mateix material.

També han canviat notablement els "premis" que donaven. Alguns dels més apreciats eren una mena de xiulets en forma d'ocell, a l'interior dels quals es posava aigua, i bufant per la cua de l'animal s'imitava el cant dels canaris. Un altre consistia en una figura d'un nen, de terrissa, en una posició semblant al Manneken Pis de Brussel·les, amb una mena de barret de goma. S'introduïa aigua al cos del ninot, i prement el barret, pixava entre els rialles i bromes de la quitxalla.

Les Fires de la mainada

(Ampliar) - Les Fires de la mainada

A les Fires, la mainada gironina hi anava amb abric, bufanda, la gorra de llana amb borla al cim, guants, mitjons alts també de llana... i pantalons curts. Com va recordar el periodista Rafael Nadal en el seu pregó de Fires 2012, la tempratura devia ser, malgrat les estadístiques metorològiques, ben diferent.

Parades de Fires a la plaça de Sant Agustí. Fotografia Unal, 1930

(Ampliar) - Parades de Fires a la plaça de Sant Agustí. Fotografia Unal, 1930. Ajuntament de Girona


Fires i festes de Sant Narcís. Diferents parades i atraccions situades a la Plaça de Sant Agustí

(Ampliar) - Fires i festes de Sant Narcís. Diferents parades i atraccions situades a la Plaça de Sant Agustí. Fotografia de Joan Masó Valentí, 1922. Ajuntament de Girona

Fires i festes de Sant Narcís. Diferents parades i atraccions situades a la Plaça de Sant Agustí

(Ampliar) - Fires i festes de Sant Narcís. Diferents parades i atraccions situades a la Plaça de Sant Agustí. Fotografia de Joan Masó Valentí, 1922. Ajuntament de Girona

Fires de Sant Narcís a la Gran Via Jaume I

(Ampliar) - Fires de Sant Narcís a la Gran Via Jaume I. 1950. Ajuntament de Girona

- El "Guiñol Didó" - Història del teatre de titelles habitual a les Fires de Sant Narcís de Girona durant la dècada dels 50.

- Les Fires de fa més de cent anys - Article històric sobre costums i tradicions de les Fires de fa un segle a Girona.

[Més imatges]----------- Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés