La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

La Pujada del rei Martí deu el seu nom a què un dels seus edificis havia estat residència temporal del rei Martí I l'Humà. També és conegut pel carrer del Llop.

L'orígen d'aquest nom, segons esmenta Carles Vivó, l'hem de trobar en la llegenda popular que es materialitza en dues escultures, l'una actualment al Museu d'Art, en la que es basa el relleu situat a l'entrada del cementiri, que recrea l'escena en què un llop, representat exageradament com un lleó, devora un escolà que precedia una processó. L'altra és el relleu situat a la part baixa de la façana d'una de les cases d'aquest carrer, que representa una mà amb una creu, i que assenyala el lloc exacte on va tenir lloc el fet, tot i que probablement es tracti d'algun símbol religiós procedent d'un altre edifici.

La llegenda, segons Vivó, diu que en aquell indret, quan passava una processó que baixava des de la Catedral cap a Sant Pere de Galligants, va aparèixer tot de sobte un gran llop que venia de Sant Daniel i que va matar i devorar allà mateix l'escolanet que, al davant de tots, portava la creu processional, fent fugir esparverats els capellans i tot el seguici.

El relleu del Museu d'Art havia format la llinda d'una de les cases d'aquest carrer, i no se sap si representa aquest fet o si, al contrari, la seva presència va formar la llegenda. Vivó destaca la curiosa identificació que feien els antics gironins entre llops i lleons; aquest fet el trobem també a l'anomenada Font dels Lleons, anomenada així per ser un lloc freqüentat, antigament, per llops.


Bibliografia

  • Llegendes i misteris de Girona. Carles Vivó. Quaderns de la Revista de Girona, nº 24. Diputació de Girona, 1989. ISBN 84-86377-60-9

    Back - Index



  • CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés