La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Del 22 al 24 de juliol 2016 ha tingut lloc a Girona la tercera edició del Festival Internacional de Mapping (FIMG), un festival obert a tothom que entrellaça el valor arquitectònic de Girona amb la creació contemporània mitjançant la innovació i les arts audiovisuals.
En aquesta edició ha coincidit amb el 130è aniversari de la inauguració i posada en funcionament del sistema d'enllumenat elèctric de la ciutat.

Projecció a la façana de la Casa Pastors, a la plaça de la Catedral
(Ampliar) - "Projecció a la façana de la Casa Pastors, a la plaça de la Catedral

L'enllumenat públic de Girona va ser inaugurat el 24 de juliol de 1886 per iniciativa de l'Ajuntament per substituir l'enllumenat de gas existent fins aleshores. Girona es va convertir en la primera ciutat de l'Estat espanyol en fer una instal·lació global d'enllumenat elèctric als seus carrers amb la col·locació de làmpades d'incandescència nodrides per corrent altern.
La instal·lació va ser encarregada a la casa Planas i Flaquer i es va ubicar a la Central del Molí. Tres anys abans de la inauguració, es va instal·lar una dinamo a la central i es va fer un petit assaig d'enllumenat per electricitat, que va anar a càrrec de Narcís Xifra.
El 1884 es va nomenar una comissió per estudiar la substitució de l'enllumenat de gas per l'elèctric i el 1885 es van instal·lar cinc llums d'arc voltaic a la ciutat: quatre a la rambla de la Llibertat i d'Àlvarez i un a la plaça de la Constitució (actual plaça del Vi).

Activitats a la plaça de la Independència
(Ampliar) - Activitats a la plaça de la Independència.

El FIMG 2016 inclou el III Concurs Internacional de Mapping, amb les projeccions dels finalistes a la convocatòria oberta de mapping a les façanes i edificis de Girona, i el II Congrés Internacional de Mapping de Girona, un espai de debat i reflexió per a professionals del sector.
A més, el FIMG 2016 acull altres activitats relacionades amb el món del mapping, com la beca a la residència artística concedida per l'Ajuntament de Girona i Bòlit. Centre d'Art Contemporani. Girona, els cursos i tallers de mapping, o les obres comissariades, com la de la nit inaugural del festival.

Projecció a les façanes de l'Onyar al pont d'en Gómez
(Ampliar) - "Projecció a les façanes de l'Onyar al pont d'en Gómez.



  • Festival Internacional de Mapping Girona 2015
  • Festival Internacional de Mapping Girona 2014
  • Mapping Animals fantàstics del Beatus
  • Mapping Orígen mitològic i històric de la ciutat
  • Mapping a la plaça del Vi. Temps de Flors 2013


  • [Més imatges] ---Back-Index-Next

    Projecció a la plaça dels Lledoners
    (Ampliar) - Projecció a la plaça dels Lledoners.
    Espectacle inaugural a la plaça del Vi
    (Ampliar) - Espectacle inaugural a la plaça del Vi.
    Projecció a la plaça de Sant Feliu
    (Ampliar) - Projecció a la plaça de Sant Feliu.
    Projecció a les façanes de l'Onyar al pont d'en Gómez
    (Ampliar) - "Projecció a les façanes de l'Onyar al pont d'en Gómez.
    Projecció a les façanes de l'Onyar al pont d'en Gómez
    (Ampliar) - "Projecció a les façanes de l'Onyar al pont d'en Gómez.

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés