La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El diumenge 24 d'abril 2022, dins les activitats programades amb motiu de la Festa de Primavera 2022, va tenir lloc la sisena trobada de Mulasses a la Rambla de la Llibertat, amb la participació de la Mula Baba i la Mula petita de Girona, la Mulassa de sant Feliu de LLobregat, la Mulassa de Lloret de Mar i la Mulassa de Els Alegres de Reus.
Com a inici de la cercavila que finalitzaria a la plaça dels Jurats, es va fer, a la Rambla de la Llibertat, una sessió de titelles amb els personatges de les llegendes gironines que "actuen" als teatrets de la panxa de la Mula Baba.

La Mulassa de la Colla Gegantera dels Alegres de Reus al carrer Argenteria

(Ampliar) - La Mulassa de la Colla Gegantera dels Alegres de Reus al carrer Argenteria.

Mulassa Pepa Maca de Lloret de Mar. La mulassa de Lloret de Mar es va estrenar el 16 de novembre de 2019 en el marc de la Festa Major de Sant Romà. És la primera figura de bestiari a unir-se al seguici festiu lloretenc, que fins aleshores estava format exclusivament per gegants i capgrossos.
Habitualment relacionem la població de Lloret de Mar amb el hotels i el turisme, la mulassa va ser creada per reivindicar el passat rural de la vila, vinculat als masos, la pagesia i el treball agrícola.
El nom d'aquesta mulassa, Pepa Maca, està extret del títol d'una obra teatral de Cecília A. Màntua ambientada a la Costa Brava que ret homenatge a la dona marinera i que va ser un èxit aclaparador a les cartelleres teatrals catalanes dels anys cinquanta. L'obra també inspirà una conegudíssima sardana, amb el mateix nom, amb música de Jaume Torrents i lletra de Joan Serracant.

La Mulassa Pepa Maca de Lloret de Mar

(Ampliar) - La Mulassa Pepa Maca de Lloret de Mar.

Mula de Sant Feliu de Llobregat. L'origen de la mulassa de Sant Feliu de Llobregat cal cercar-lo en l'escenificació del ball "Festa Berguedana" de l'Esbart de l'Agrupació Folklòrica l'any 1988. Va ser creada expressament per participar en aquest espectacle de dansa amb la funció de guita de la Patum. És una figura amb cap de drac, coll de girafa, cos de mulassa i cua de cavall.
Va ser construïda pel ninotaire Josep Cardona, Nona, segons dissenys de Manel Carpi. Passat l'espectacle la figura restà oblidada durant vuit anys fins que el 1995 reaparegué amb el ressorgir de la Festa de Tardor de la ciutat, en què s'integrà en el seguici santfeliuenc i en el correfoc. Les encarregades de treure la figura al carrer varen ser les Muleres, una de les primeres colles de cultura popular catalana formada íntegrament per dones.
El 2010 s'estrenà una nova versió de la Mula obra del molinenc Jaume Coma, que substituí l'antiga estructura de ferro i tela, desequilibrada i de mal portar, per un nou cos de cartró pedra un xic més gros que el de la seva predecessora, més equilibrat i de factura més acurada. El cap, també de cartró pedra, manté l'aspecte dòcil i rialler que l'ha feta tant popular entre el públic infantil.
Des de l'any 2019, la bèstia va acompanyada de la seva pròpia colla de percussió, formada també per dones. La Mula és una de les figures més populars i emblemàtiques de l'imaginari festiu de Sant Feliu de Llobregat. Any rere any la podem trobar a les Festes de Primavera i a la Festa de Tardor, i és protagonista dels somriures dels infants de la ciutat.

La Mulassa de la Colla Gegantera dels Alegres de Reus

(Ampliar) - La Mulassa de la Colla Gegantera dels Alegres de Reus.

Mulassa de la Colla Gegantera dels Alegres de Reus. L'origen de la colla es remunta a l'estiu del 2008 quan els més petits de la família Alegre es van construit una parella de gegants de manera amateur i per al seu ús particular. Els gegants, que havien de ser cremats durant la celebració de la castanyada, finalment varen ser conservats.
L'any següent la família gegantera s'amplià amb l'aparició de dues noves figures: una mulassa, inspirada en la mulassa de Reus, i un capgròs.
El 2013, coincidint amb la celebració del cinquè aniversari de la iniciativa, la Colla dels Alegres es va obrir a la societat i va començar a fer sortides i actuacions fora de l'estricte àmbit familiar.
Aquell any, membres de la colla, sota la direcciós de Ma. Glòria Alegre, construïren una nova mulassa, més grossa i consistent, que des d'aleshores és l'encarregada de participar a les cercaviles acompanyada del capgròs Pepitu.
La mulassa pot ser carregada per un o dos portadors i balla al ritme de les gralles. Al coll hi porta picarols, que són una gran atracció per a la mainada, que s'hi acosta a deixar-hi el xumet a la cua. A les primeres actuacions de l'any, fins a l'estiu, la mulassa surt guarnida amb flors a la boca.
L'estiu del 2021, va ser reparada per tornar-la al seu aspecte original i arreglar els desperfectes ocasionats pel pas del temps. L'any vinent (2023), coincidint amb el seu desè aniversari, s'està preparant una gran festa, i de ben segur que la Colla dels Alegres està preparant alguna nova sorpresa.

La Mula Baba de Girona a la Rambla de la Llibertat

(Ampliar) - La Mula Baba de Girona a la Rambla de la Llibertat.

La Mula Baba de Girona. Podem documentar l'existència d'una mulassa a Girona des de finals del segle XVI. Aquesta figura va desaparèixer el 1859 a causa de l'ensorrament de la capella de Sant Miquel, ubicada al costat de les cases consistorials, indret que durant el segle XIX s'havia convertit en magatzem municipal.
Malgrat que no ha quedat cap mena de documentació gràfica que ens permeti saber exactament quin aspecte tenia, gràcies a la documentació escrita, sabem que era una figura de foc formada per una senzilla estructura de fusta, un coll extensible i el cap, que era l'única part esculpida. Sabem també que estava coberta per una roba de color negre. Per tant, devia ser una figura similar a les altres mulasses que encara avui subsisteixen tant a Catalunya com al sud de França.
La Mula Baba de Girona és una figura que si bé exteriorment conserva aquest aspecte primitiu, interiorment està confeccionada amb materials moderns, i està dotada d'usos complementaris. A més d'ampliar el seguici festiu i de recuperar el foc de baixa intensitat com a element de joc i festa, la mulassa vol ser un element transmissor de cultura popular.
Per poder fer aquest paper, el cos de la figura es converteix en un castellet de titelles; una actualització de la figura que la converteix en un element de divulgació tant de les festivitats del calendari anual com de l'abundant llegendari local.
El projecte de la recuperació de la mulassa va ser el guanyador de la beca Jaume Casademont de Cultura Popular de 2014, i la Mula Baba es va estrenar a la fira de la Mediterrània d'aquell any.

La Mula Petita i la Mula Baba de Girona

(Ampliar) - La Mula Petita i la Mula Baba de Girona.

La Mula Petita de Girona. El ràpid creixement de l'entitat va motivar l'aparició d'una nova mulassa per a la mainada.
La Mula Petita, de cartó pedra i fusta, va ser construïda amb la col·laboració dels més petits de la colla. És una rèplica a escala de la Mula Baba, a excepció del cap, que pot escopir aigua i moure les orelles. Un cop vestida, gràcies a la feina desinteressada d'Emili Bofill i Bibiana López, es va estrenar a la cercavila del pregó de Fires del 2016.
La Mula Petita acompanya la Mula Baba a les cercaviles de Fires i a la passejada de mulasses de les Festes de Primavera.


[Més imatges] -----------Back-Index-Next

La Mulassa Pepa Maca de Lloret de Mar

(Ampliar) - La Mulassa Pepa Maca de Lloret de Mar.

Escut al cobertor de la Mulassa Pepa Maca de Lloret de Mar

(Ampliar) - Escut al cobertor de la Mulassa Pepa Maca de Lloret de Mar.

La Mula de Sant Feliu de Llobregat

(Ampliar) - La Mula de Sant Feliu de Llobregat.

La Mula de Sant Feliu de Llobregat

(Ampliar) - La Mula de Sant Feliu de Llobregat.

La Mulassa de la Colla Gegantera dels Alegres de Reus

(Ampliar) - La Mulassa de la Colla Gegantera dels Alegres de Reus.

La Mula Baba de Girona

(Ampliar) - La Mula Baba de Girona.

La Mula Petita de Girona

(Ampliar) - La Mula Petita de Girona.


  • La Mula Baba i la Girona Marxing Band - Primera sortida de la Mula Baba el 28 d'octubre 2014, dins la Grand Parade de Girona - Fusió de bandes.

  • V Trobada de Mulasses - Cinquena trobada de Mulasses durant les Festes de Primavera 2019.

  • IV Trobada de Mulasses - Quarta trobada de Mulasses durant les Festes de Primavera 2018.

  • III Trobada de Mulasses - Tercera trobada de Mulasses durant les Festes de Primavera 2017.

  • II Trobada de Mulasses - Segona trobada de Mulasses durant les Festes de Primavera 2016.

  • I Trobada de Mulasses - Primera trobada de Mulasses durant les Festes de Primavera 2015.

  • CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés