La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Els treballs de rehabilitació d'un antic edifici annex al del Seminari de Girona (el preparatori) han permès localitzar ceràmiques de luxe del segle XVI, una tomba antropomòrfica amb un esquelet d'entre els segles IX i XI, i les estructures d'una antiga casa que tot sembla indicar que era habitada per una família noble; s'hi ha trobat orinals i altres objectes que no tenien les famílies humils, com ara vaixelles ceràmiques amb reflexos metàl·lics i també peces d'importació de la Ligúria, a Itàlia.

Vista parcial de les estructures localitzades

(Ampliar) - Vista parcial de les estructures localitzades.

Les excavacions es duen a terme a l'habitatge situat a la cantonada de l'edifici del Seminari amb la pujada de Sant Domènec. L'arqueòleg Xavier Aguelo, de l'empresa Arqueolític Terra Sub, dirigeix els treballs en aquest edifici del segle XVIII, construcció que limita amb l'església de Sant Martí, conegut com l'antic preparatori que el Bisbat de Girona tenia per instruir futurs seminaristes. L'edifici no tenia obertures a la planta baixa i estava farcida de runes. L'accés a les plantes superiors es practicava mitjançant les escales que conduïen al Seminari i que actualment accedeixen a la Facultat d'Educació i Psicologia.
L'antic edifici es va enderrocar el segle XVI i les runes van servir per construir un terraplè que suportava una plaça que donava accés a la porta nord de l'església de Sant Martí. En el segle XVIII, la zona va ser objecte d'una nova remodelació que va consistir en la construcció de l'edifici del preparatori del Seminari de Girona. Aquesta reforma va anular l'entrada nord de l'església.

Estructures localitzades durant l'excavació

(Ampliar) - Estructures localitzades durant l'excavació.

Per recuperar la planta baixa, que té té una façana cega feta de carreus regulars, ha calgut buidar tres metres de terres i runes. Aquesta intervenció ha posat al descobert unes estructures de de murs que delimiten les habitacions d'una casa que va estar en servei fins al segle XVI. En aquesta zona és on ha aparegut una fossa sèptica que amagava les ceràmiques (una trentena de plats de vaixella, alguns dels quals sencers). A més dels elements de ceràmica, també s'hi ha trobat ampolles i vasos de vidre, entre altres peces.
La tomba antropomòrfica amb l'esquelet dels segles IX-XI s'ha localitzat en un lateral.
(Imatges preses per gentilesa de l'empresa constructora Rubau Tarrés i La Planta Baixa arquitectes -Berta Collell i Ramilans i Pere Fina i Riera)

Estructures localitzades durant l'excavació

(Ampliar) - Estructures localitzades durant l'excavació.


Materials localitzats pendents de datar i classificar

(Ampliar) - Materials localitzats pendents de datar i classificar.

Burgesa catalana del segle XVI

(Ampliar) - Burgesa catalana del segle XVI. Bibliothèque nationale de France.

Estructures posades al descobert amb l'excavació

(Ampliar) - Estructures posades al descobert amb l'excavació.


  • La Girona del segle XVII
    Article històric de l'entorn social, cultural i econòmic i els esdeveniments a la ciutat de Girona durant aquest període.

  • La Girona del segle XVIII
    Article històric de l'entorn social, cultural i econòmic i els esdeveniments a la ciutat de Girona durant aquest període.

  • [Més imatges] -----------Back-Index

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés