La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El Corpus a Girona

L'orígen de la diada del Corpus a Girona és incert. Julián de Chía (1818-1898) esmenta que Berenguer de Palol, mort el 1314, va dotar-la perqu` tingués una solemnitat més gran, el que indica un inici més reculat. En aquells moments la processó el feia al matí i, a més d'anar-hi gegants i altres figures, a les places de Sant Pere i del Vi els beneficiats de la Catedral representaven el sacrifici d'Isaac, el somni i venda de Josep i altres temes religiosos.

Ampliar
(Ampliar) - Les catifes de les escales i de la plaça de la Catedral

Des del segle XIII, amb més o menys continuïtat, i més o menys fastuositat, la festivitat del Corpus s'ha celebrat a Girona amb la incorporació de músiques, gegants i bestiari, a vegades acompanyats de tradicions gastronòmiques per als participants, i altres atributs. Actualment, és la data de realització de les catifes de flors, en el trajecte que va des de la Catedral a l'església de Sant Feliu, itinerari per on passa la processó després d'una Solemne Missa Major a la Catedral i finalitza amb una una pregària d'adoració, a la basílica presidida pel bisbe.

Ampliar
(Ampliar) - El bisbe de Girona, Francesc Pardo i Artigas, a la porta de la Catedral

Aquesta festa, d'origen medieval i instituida pel papa Urbà IV l'any 1264, és una festa mòbil dins del calendari litúrgic que la situa el dijous següent a l'octava de Pentecosta, tot i que actualment, des de 1989, es trasllada al diumenge següent.

Les processons del Corpus són l'antecedent de les actuals cercaviles de moltes festes majors de pobles i ciutats, desproveïdes de l'element litúrgic, amb el que recuperen el caràcter pagà de bona part dels elements que en diferents moments anaren introduint les classes populars a la festivitat religiosa, com ara el bestiari i altres entremesos absolutament arrelats a la tradició festiva a Catalunya.

[Galeria d'imatges - les catifes]

[Galeria d'imatges - la processó]

  • El costumari del Corpus a Girona
    Antigues tradicions relacionades amb la festivitat del Corpus a la ciutat de Girona.

  • La vigília de Corpus
    Articles sobre les tradicions de la vigília de la diada de Corpus: el bestiari, els gegants, els capgrossos.

  • El diumenge de Corpus
    Tradicions relacionades amb el diumenge de Corpus a Girona.

  • La tradició del Corpus
    Història de la tradició del Corpus a la ciutat de Girona al segles XIV, XV i XVI.

  • Ampliar
    (Ampliar) - Finestres endomassades a l'edifici de la Pia Almoina

    Ampliar
    (Ampliar) - Sortida de la processó de la porta de la Catedral.

    Ampliar
    (Ampliar) - Detall d'una catifa davant l'església de sant Feliu.


    Back-Index-Next

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés