La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Seguint la ruta del castell de Sant Miquel, trobem les ruïnes de la masia de Cal Mistaire, exemple d'edificació rural de la zona, amb una estructura de dos pisos, amb tres estances d'habitatge i un magatzem. De la cuina encara se’n conserva el forn de pa, un forn de llenya o carbó, prestatges i una pica de pedra.
A uns 20 metres de la casa, es conserva encara també una construcció amb dues estances.

Reconstrucció de Cal Mistaire
(Ampliar) - Reconstrucció de Cal Mistaire. Imatge del cartell informatiu. Dibuix de Pau Sureda.

La vida als masos

La masia o casa de pagès ha estat l'arquitectura tradicional de l'habitacle a Sant Daniel, doncs fins al segle XX les cases aïllades ocupaven tot el territori de la vall i dels seus vessants fins a les portes de la ciutat.

Els masos eren cases aïllades enmig dels camps, habitades per una sola família i vinculades a un conjunt de terres que proporcionaven recursos necessaris per a la seva subsistència. L'agricultura era l'activitat principal dels habitants dels masos, complementada amb la ramaderia i l'aprofitament dels boscos i dels altres elements del medi.

Reconstrucció de Cal Mistaire
(Ampliar) - Reconstrucció de Cal Mistaire. Imatge del cartell informatiu. Dibuix de Pau Sureda.

La casa era l'espai central del mas i es complementava amb d'altres construccions i espais contigus: la pallissa, el pou, l'era, el llenyer, les corts del bestiar... A l'interior de l'habitatge hi havia unes peces principals entorn a les quals es desenvolupava de forma més intensa la vida de la família pagesa: l'entrada (que feia de rebedor, magatzem i distribuïdor de la planta baixa), la sala, les habitacions o la cuina, l'espai on coincidien les funcions de cuinar, menjar i de treball domèstic, amb un element central que era la llar de foc.

Cal Mistaire és un dels exemples de mas que es troben en aquesta zona, amb una estructura de dos pisos, amb tres estances d'habitatge i un magatzem. De la cuina encara es conserva el forn de pa, un forn de llenya o carbó, prestatges i una pica de pedra. A uns 20 metres de la casa, es conserva encara també una construcció amb dues estances.

(Text del cartell informatiu). Font bibliogràfica esmentada: Elvis Mallorquí (2011). "Identificació dels recursos patrimonials i etnogràfics per a la valoració turística de la Vall de Sant Daniel i les Gavarres al terme municipal de Girona". Inèdit. Ajuntament de Girona. | Rosa Congost i altres (2007). "La masia catalana. Evolució, arquitectura i restauració". Barcelona, Brau Edicions.

Porta d'entrada a Cal Mistaire.

Detall de la construcció dels murs amb pedra de la zona

(Ampliar) - Detall de la construcció dels murs amb pedra de la zona.

Interior de Cal Mistaire des de la porta d'entrada.


[Més imatges] -----------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés