L'artista Obra Obra pública Textos bàsics Currículum Els Roca Costa
Esbós amb indicacions sobre mides i colors. A la part inferior esquerra, punt de fuga emprat per adaptar la visualització de l'obra a l'espectador. 1988

(Ampliar) - Esbós amb indicacions sobre mides i colors. A la part inferior esquerra, punt de fuga emprat per adaptar la visualització de l'obra a l'espectador. 1988. Col·lecció de l'autor.

Esbós de treball abans d'aplicar el color. 1988

(Ampliar) - Esbós de treball abans d'aplicar el color. 1988. Col·lecció de l'autor.

Esbós de treball acolorit. 1988

(Ampliar) - Esbós de treball acolorit. 1988. Col·lecció de l'autor.

El mural finalitzat. 1988

El mural finalitzat. Autor desconegut.

El mural finalitzat. 1988

(Ampliar) - El mural finalitzat. 1988. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Mural al carrer Guifré el Pelós de Salt

Fent una mica d'història.
A l'encetar el mes de juny, per iniciativa de l'Ajuntament amb la col·laboració d'en Joan Boladeras i en Ricard Renart, començaré una pintura mural al carrer Guifré el Pelós, de Salt. La paret que li ha de fer de suport és una mitgera de 90 metres quadrats de superfície, que té forma simètrica (escalonada per dalt). No cal dir que aquesta forma condiciona d'entrada el tema que s'hi ha de representar. Un altre condicionant natural és l'entorn en el qual, per anar bé, el mural s'ha d'integrar de la manera més harmònica possible.
Tenint en compte tot aixó, la primera cosa que vaig decidir en rebre l'encàrrec va ser que aquesta paret només es podia pintar amb una certa possibilitat d'èxit, disfressant-la com si fos una façana de debó, és a dir, amb un "trompe l'oeil" equidistant entre la pintura i l'escenografia. Després, amb en Miquel Berga, vàrem pensar que l'edifici podia ser una mena de cooperativa, sindicat o seu social d'alguna organització dels volts dels anys 30, cosa que ho feia lligar bé amb l'esperit de Salt en el seu aspecte de notòria tradició d'avantguardia obrera (pensem que aquesta pintura estarà situada geogràficament gairebé davant del que fou el cèlebre FLOREAL).
Quedava després el tema dels elements plàstics que havien de donar forma a la idea i aixó ho vaig resoldre fent volts pel poble i espigolant elements arquitectònics i de color que hom hi troba repetidament.
Finalment, un cop recollit el material, va ser qüestió d'escollir i lligar totes les peces per dissenyar el projecte definitiu. En aquest punt en Joan Boladeras es va cuidar de posar en solfa les mides de tots els elements que jo havia triat i em va ajudar a descartar-ne alguns, a fi d'aconseguir la màxima coherència. Sobre aquest plànol he fet el projecte de colors i l'he lliurat a l'Ajuntament perquè hi donin el seu vist-i-plau, si els agrada. Del local se'n dirà "LA FRATERNAL" i la gent hi anirà -o hi anava- a prendre cafè i a fumar caliquenyos, a jugar a cartes, a despotricar del Sistema, a conspirar o a fer projectes per fundar un Orfeó.
Tinc tota la il·lusió en aquest projecte, perquè a Salt hi van nèixer el meu avi, que era músic i esparter, i el meu pare que era pintor i músic, i perquè tot i la seva proximitat amb Girona, Salt ha mantingut un caràcter ben definit i afortunadament ben diferent, caràcter que espero no trair amb el meu mural.
Article de Santi Roca D. Costa publicat a "La Farga. Revista de Salt", núm. 96, juny 1988.

El mural acabat. 1988

(Ampliar) - El mural acabat. 1988. Núria Santiago Egea. CRDI - Ajuntament de Girona.

Procés de realització. 1988

(Ampliar) - Procés de realització. 1988. Col·lecció de l'artista.

Procés de realització. 1988

Procés de realització. 1988.

El mural finalitzat. 1988

El mural finalitzat. Autor desconegut.

Santi Roca pintant el mural. 1988

(Ampliar) - Santi Roca pintant el mural. 1988. Joan Castro. CRDI - Ajuntament de Girona.

----- © Santi Roca D. Costa