La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Museu d'Història dels Jueus

El dijous 18 de juny 2015 es va inaugurar, a les sales d’exposicions temporals del Museu d’Història dels Jueus de Girona, l'exposició "Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili", una exposició de l’Arxiu Walter Benjamin de l’Akademie der Künste de Berlín, organitzada pel Museu d’Història dels Jueus en col·laboració amb la Càtedra Walter Benjamin, memòria i exili de la Universitat de Girona i el Museu Memorial de l’Exili (La Jonquera).

L'exposició Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili
(Ampliar) - L'exposició "Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili".

Walter Benjamin, un dels intel·lectuals més destacats del segle XX, ha tingut una influència mundial en diferents àmbits de les humanitats, amb treballs que han esdevingut referents inqüestionables de la història de les idees del segle XX. Els eixos principals del seu pensament van ser l'estètica, la literatura, la teoria de la modernitat i el problema de la memòria històrica.

Exercicis d'hebreu de Walter Benjamin, 1924
(Ampliar) - Exercicis d'hebreu de Walter Benjamin, 1924. Des del principi dels anys vint, Benjamin intentava aprendre hebreu seguint el consell de Gershom Scholem. Arxiu Walter Benjamin.

Exiliat a París des de 1933, Benjamin va ser arrestat per les autoritats franquistes en arribar il·legalment a Portbou el setembre de 1940. Allà es va suïcidar davant l'amenaça de ser extradit de nou a França. "Walter Benjamin.
Constel·lacions de l'exili" proposa una reconstrucció de la vida i l'exili de Benjamin, fins a la seva tràgica fi, a través de testimonis i documents de diferents personalitats del seu entorn, que configuraven la seva constel·lació personal i intel·lectual.

L'exposició Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili
(Ampliar) - L'exposició "Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili". Al fons, imatge de Portbou de l'època en que hi va estar i hi va morir Benjamin.

L’exposició es basa en material procedent del Walter Benjamin Archiv de Berlín, i recull reproduccions facsímils de materials, suports, objectes o escrits (textos manuscrits o mecanografiats, postals, quaderns de notes, sobres, tiquets, fotografies, retalls de premsa, registres, fitxers, carpetes, llibreta d’adreces, paperassa, etc.), els quals ens reflecteixen una exigència constant en Walter Benjamin: salvar de l’oblit el pensament i organitzar-ne el rescat, ja fos del seu propi pensament, el de la seva família o de parts senceres de la història oblidades.
Al llarg de la seva vida, Walter Benjamin es va encarregar de confiar els seus textos, notes o manuscrits a diferents amics (com Gershom Scholem i Gretel Karplus).
A la diversitat de materials, s’hi afegeix la naturalesa fragmentària d’aquests "dipòsits".
D’aquesta manera sorgeix una constel·lació canviant d’arxius dispersos que acaba formant un paisatge de pensament d’una intensitat rara. Desitjada i organitzada, aquesta dispersió es va amplificar pels capricis de la història: l’exili a França de Walter Benjamin a partir de 1933, els períodes de refugi a les Illes Balears i a Dinamarca o la desaparició de la seva biblioteca per la divisió d’Alemanya després de la guerra.
Igualment, la mostra recull documents originals relatius als moments en que Walter Benjamin va ser en terres de Girona: des de l’expedient de la seva detenció, localitzat a l’Arxiu de Protocols Notarials de Girona, fins al document de certificació de la seva mort, inscrita en el full corresponent del registre Civil de l’Ajuntament de Portbou, el 1940. Aquest tipus de documents afegeixen valor a la mostra, i lliguen de manera explícita Walter Benjamin i Girona.


-------------Back-Index

Walter, Georg i Dora Benjamin l'any 1904
(Ampliar) - Walter, Georg i Dora Benjamin l'any 1904. El germà de Walter, el pediatra Georg Benjamin, nascut el 1895, va ser assassinat el 1942 a Mauthausen. Arxiu Walter Benjamin.
Inscripció de la defunció de Walter Benjamin al Registre Civil
(Ampliar) - Inscripció de la defunció de Walter Benjamin al Registre Civil. Ajuntament de Portbou.
Expedient de Walter Benjamin
(Ampliar) - Expedient de Walter Benjamin. Original. Arxiu Històric de Girona.
La dona jueva. Heinz Lohmar
(Ampliar) - "La dona jueva". Heinz Lohmar. En ocasió de l'estrena de "Terror i misèria del Tercer Reich", 1938. Amb dedicatòria a Brecht. Arxiu Bertold Brecht, Akademie der Künste.

  • Inauguració de l'exposició. Article i reportatge fotogràfic de l'exposició "Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili".

  • CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés