La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dimarts 1 de gener de 2019, el mateix dia que el 1900 va néixer Xavier Cugat a la plaça de l'Oli de Girona, es varen lliurar els segons Premis homenatge Xavier Cugat. Entre altres, va rebre la distinció l'artista Mariona Fàbregas, qui va ser la darrera cantant de l'orquestra de Xavier Cugat.
Aquest gironí universal va saber convertir-se en el principal difusor de la música llatina als Estats Units, on va participar en més de cinquanta pel·lícules, va gravar desenes de discos i va actuar en nombroses ocasions a la televisió i a la ràdio.

Mariona Fàbregas i Lluís Valentí conversen telefònicament amb Carme Padrosa, qui va ser secretària de Xavier Cugat

(Ampliar) - Mariona Fàbregas i Lluís Valentí conversen telefònicament amb Carme Padrosa, qui va ser secretària de Xavier Cugat.

L'esdeveniment, que forma part dels premis del Festival de Cinema de Girona, es va iniciar amb l'ofrena d'unes flors a l'"estrella de la fama" situada a l'indret on va néixer el músic homenatjat, i, sota el balcó de la seva cambra, es varen lliurar els premis.
L'acte va ser organitzat pel Festival de Cinema de Girona amb la col·laboració del Col·legi de directors de cinema i el Memorial Xavier Cugat, i la participació dels veïns de la plaça de l'Oli.
En aquesta edició es va distingir l'aportació de Consol Ribas i Lluís Llamas com a ànimes del Festival Pepe Sales de Girona. També va ser guardonat el documental "Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)", una pel·lícula estrenada al Festival de Cinema de Girona, que li va obrir així el camí per arribar a altres festivals i rebre altres guardons.

La Mariona, protagonista de 'Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)'

(Ampliar) - La Mariona, protagonista del documental "Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)".

El director musical Enrique Eskeda va rebre el premi per la banda sonora original de "Desde el fondo", i a Pedro Pardo, per la música de la pel·lícula "Tocats pel foc", adaptació de la novel·la de Manuel de Pedrolo dirigida per Santi Lapeira. L'actor Albert Vidal, amb una llarga trajectòria en obres teatrals i cinematogràfiques de tall experimental, també va rebre la seva distinció. Finalment, hi va haver un trofeu per a "Camí de Papers", de Carla Jou, Maria Llop, Angela Serrano, Júlia Camps, Roger Mañosa, Blanca Viñas, Maria Abadia i Eva Reina, estudiants de l'ERAM.


 • Exposició "Jo, Xavier Cugat". Article i reportatge fotogràfic de l'exposició que repassa la trajectòria vital del gironí universal en una sèrie de plafons explicatius, fotografies, caricatures i treball pictòrics, i també objectes personals i fotografies del seu retorn a Catalunya.

 • Xavier Cugat. Una vida. Article biogràfic del músic universal.

 • Presentació del número especial de "440" dedicat a Cugat. Article i reportatge fotogràfic de la presentació de la revista al Saló de descans del Teatre Municipal.

 • Presentació del número especial de "440" dedicat a Cugat. Video de l'actuació de Montserrat Cristau i la banda de professors de l'Escola de Música Moderna de Girona (EMMG), interpretant música de Xavier Cugat.

 • Exposició d'olis de Xavier Cugat. Article i reportatge fotogràfic de la mostra de pintures de Cugat a Fira de Girona en commemoració dels 25 anys de la seva mort.

 • El gegant Cugat. Article històric dels gegants Xavier Cugat i la seva Musa, construïts en homenatge al músic.

 • Mariona Fàbregas i Lluís Valentí durant l'esdeveniment

  (Ampliar) - Mariona Fàbregas i Lluís Valentí durant l'esdeveniment.

  L'actor Albert Vidal, un dels guardonats

  (Ampliar) - L'actor Albert Vidal, un dels guardonats.

  Joan Planas, mànager artístic de Cugat, durant l'esdeveniment

  (Ampliar) - Joan Planas, mànager artístic de Cugat, durant l'esdeveniment.

  Cartell de l'esdeveniment

  (Ampliar) - Cartell de l'esdeveniment.


  [Més imatges]-------------Back-Index-Next

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés